Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κτήριο από αχυρόμπαλες

Πρώτες ύλες… το ξύλο, η αχυρόμπαλα και η λάσπη. Υλικά ανακυκλώσιμα και συμβατά με το φυσικό περιβάλλον, που προέρχονται όλα από τη
γύρω  περιοχή.
Αρχιτεκτονική… βιοκλιματική, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται άριστες κλιματολογικές συνθήκες χωρίς τη χρήση τεχνητών μέσων. Το πρώτο κτήριο στην Κρήτη, που θα αξιοποιείται για τις ανάγκες σεμιναριακής εκπαίδευσης επαγγελματιών -που θέλουν να διαχειρίζονται τις επιχειρήσεις τους με τρόπο οικολογικό και βιώσιμο- θα αποτελεί πραγματικότητα σε λίγες ημέρες στον Δράπανο Αποκορώνου.
´Πρόκειται για ένα ισόγειο βιοκλιματικό κτήριο που θα χρησιμοποιηθεί ως χώρος σεμιναρίων της εταιρείας  «Ευρωπαική Ακαδημία Βιωσιμότητας». Στα σεμινάρια αυτά θα διδάσκονται πώς οι επιχειρηματίες θα διαχειρίζονται τις επιχειρήσεις τους με όσο πιο οικολογικό και βιώσιμο τρόπο γίνεται´, αναφέρει η κα Ζέτα Χρυσαφάκη μελετητής και επιβλέπουσα του έργου, μέλος της ομάδας ´ΠηλΟίκο´, που εξειδικεύεται σε αυτές τις κατασκευές και δραστηριοποιείται έντονα τα τελευταία 3 χρόνια στα Χανιά.
Το κτήριο -που αναμένεται να είναι έτοιμο τον Σεπτέμβριο- έχει πολλές και σημαντικές ιδιαιτερότητες που το κάνουν απόλυτα φιλικό με το περιβάλλον. Ειδικότερα, όπως εξηγεί η κα Χρυσαφάκη:
– Η επέμβαση που έγινε στο οικόπεδο ήταν η ελάχιστη δυνατή. Δεν κόπηκαν δέντρα, δεν αφαιρέθηκαν βράχοι, το σχήμα του κτηρίου προσαρμόστηκε μέσα στο φυσικό τοπίο χωρίς να το θίξει.
– Τα υλικά που χρησιμοποιούνται για τη δόμηση είναι ξυλεία, αχυρόμπαλες, όπως επίσης και πλιθιές (αμμόπλιθοι) που τις κατασκευάζουμε εμείς. Ολα τα υλικά είναι ντόπια. Επειδή θέλαμε η ξυλεία να προέρχεται από ανακυκλώσιμα δάση και δεν βρίσκαμε κάτι ανάλογο εδώ, μόνο αυτό το υλικό ήλθε από την Αυστρία.

Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ
Οι τεχνικές κατασκευής  σύμφωνα και με τους μελετητές είναι εύκολες αρκεί να υπάρχει επίβλεψη από τον ειδικό και μπορούν να υλοποιηθούν από τον οποιονδήποτε. Για το συγκεκριμένο κτίσμα στον Δράπανο όπως επισημαίνει η -επίσης- μελετήτρια και επιβλέπουσα του έργου κα Αντωνία Διαμαντάκη: ´χρησιμοποιούμε για την εξωτερική τοιχοποιία τις αχυρόμπαλες σε δύο κομμάτια και σε ένα τρίτο τμήμα του κτηρίου κάνουμε λιθοδομή με πέτρα που προέκυψε από την εκσκαφή. Οι μεσοτοιχίες γίνονται με τούβλα που κατασκευάζουμε με χώμα από την εκσκαφή. Στα δώματα -επίσης- θα μπει χώμα από την εκσκαφή και θα φυτευτούν με τοπική βλάστηση, ενώ ένα τμήμα της οροφής θα γίνει με φωτοβολταϊκά, ώστε να είναι ηλεκτρικά αυτόνομο το κτήριο´.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ
Τα πλεονεκτήματα αυτής αλλά και ανάλογων κατασκευών -σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας ´ΠηλΟίκο´- είναι πάρα πολλά. ´Κατ’ αρχήν είναι το αισθητικό μέρος. Επειδή όλα τα υλικά είναι φυσικά νιώθεις ότι βρίσκεσαι μέσα σε ένα γήινο περιβάλλον. Δεν υπάρχουν σίδερα, τσιμέντο και άλλα τεχνητά υλικά´, υπογραμμίζει η κα Διαμαντάκη. Παράλληλα, όμως και εκεί είναι και το σημαντικότερο υπάρχουν τεράστια περιβαλλοντικά οφέλη. Οπως τονίζει η κα Χρυσαφάκη:
– Η αχυρόμπαλα είναι ένα πολύ καλό θερμομονωτικό υλικό, το οποίο το βρήκαμε στην Κρήτη. Με τη χρησιμοποίησή της εξασφαλίζεται δροσιά το καλοκαίρι και ζεστασιά τον χειμώνα. Κάτι ανάλογο συμβαίνει και με τις   πλιθιές.
– Η ενέργεια που χρησιμοποιείται είναι σχεδόν μηδαμινή, που σημαίνει μικρότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο περιβάλλον.
– Τα περισσότερα από τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι πλήρως ανακυκλώσιμα. Το κτήριο π.χ. ακόμα και αν εγκαταληφθεί και μετά από πολλά χρόνια καταρρεύσει   δεν θα επιβαρύνει το περιβάλλον.
Αυτές τις ημέρες ειδικοί της μη κερδοσκοπικής εταιρείας Amazonails τοποθετούν τις αχυρόμπαλες και εκπαιδεύουν άτομα πάνω στην τεχνική αυτή. ´Το ενδιαφέρον από τους συναδέλφους μας αυξάνεται και ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι θα διαδοθεί ακόμα περισσότερο, ώστε όλο και περισσότεροι να το εφαρμόσουν´, καταλήγει η κα Χρυσαφάκη.

Η ΙΔΙΟΚΤΗΤΡΙΑ
´Ηθελα ένα κτήριο φιλικό στο περιβάλλον´
´Ηθελα ένα κτήριο που να είναι οικολογικό και βιοκλιματικό, ώστε όσοι συμμετέχουν στα σεμινάρια να ζουν σε ένα φυσικό περιβάλλον και να βλέπουν ότι αυτά που τους διδάσκονται μπορούν να γίνουν στην πράξη´, αναφέρει η πανεπιστημιακός κα Σάρον Τζάκσον, ιδιοκτήτρια του κτηρίου και υπεύθυνη της «Ευρωπαικής Ακαδημίας Βιωσιμότητας´, που στόχο έχει την εκπαίδευση επαγγελματιών στη χρήση οικολογικών υλικών και στη σωστή περιβαλλοντική διαχείριση των επιχειρήσεών τους.
´Το 2007 αποφάσισα να κάνω ένα κέντρο εκμάθησης στην Κρήτη γιατί είναι ένα υπέροχο νησί, έχει πολύ σημαντική ιστορία και είναι ιδανικό για την ανάπτυξη των βιώσιμων περιβαλλοντικά κατασκευών. Μαζί με τους αρχιτέκτονες της ομάδας «ΠηλΟίκο» υλοποιούμε αυτή την κατασκευή. Πέρα από τα υλικά, που είναι απόλυτα οικολογικά, αξιοποιούμε την τοπική παραγωγή καθώς οι συμμετέχοντες στην προσπάθεια κάνουν χρήση των ξενοδοχείων, των καταστημάτων, των εστιατορίων της περιοχής. Παράλληλα, το κτήριο θα είναι ανοικτό από τον Σεπτέμβριο -που θα είναι έτοιμο- στην τοπική κοινωνία για εκδηλώσεις, σεμινάρια κ.ά.´, αναφέρει η κα Τζάκσον.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα