Τη δέσμευση ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα συνεχίσει το ´τιτάνιο έργο´ που ξεκίνησε η προηγούμενη κυβέρνηση, εξέφρασε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός έδωσε το ´στίγμα´ της νέας κυβέρνησης ζητώντας έμφαση στην ανάπτυξη και στην αλλαγή του παραγωγικού προτύπου. Από τους υπουργούς ζήτησε συνεργασία για μια κυβέρνηση συνεκτική, λειτουργική και μάχιμη.
Μνεία σε Παπακωνσταντίνου
Κάνοντας ειδική μνεία στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο πρωθυπουργός είπε πως κουβάλησε στους ώμους του όλη την προσπάθεια για έξοδο από την κρίση σημειώνοντας ότι τώρα συνεχίζει τη μάχη σε έναν νέο, διαφορετικό, αλλά και πολύ ουσιαστικό τομέα.
Αναφερόμενος στο έργο που πρέπει να πραγματοποιήσει ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, είπε ότι πρέπει να εφαρμόσει ένα ιδιαίτερα επίπονο και δύσκολο πρόγραμμα μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών.
Από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι αποδέχθηκε την τιμητική και προκλητική πρόταση του πρωθυπουργού. Όπως είπε, ´το έκανα με περίσκεψη, δεν το έκανα χωρίς δισταγμούς. Το κάνω γιατί αυτό θεωρώ πως είναι το καθήκον μου. Έρχομαι στον πραγματικό πόλεμο´.
Από την πλευρά του, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπερασπίστηκε το έργο του στο Υπουργείο τονίζοντας πως αν και η χώρα βρέθηκε στο χείλος της χρεοκοπίας, κατάφερε να κρατήσει όρθια την οικονομία. Πάντως, παραδέχθηκε λάθη, παραλείψεις και καθυστερήσεις αλλά δήλωσε περήφανος για το έργο που έγινε τους τελευταίους 20 μήνες.
Καλό κλίμα αλλά και αιχμές
Οι τελετές παράδοσης – παραλαβής των Υπουργείων πραγματοποιήθηκαν γενικά σε καλό κλίμα, όμως δεν έλλειψαν και οι αιχμές.
Με μια προσεκτική ομιλία, ώστε να μην αφήσει να φανεί η δυσαρέσκειά της για την απομάκρυνσή της από την κυβέρνηση, παρέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης η Λούκα Κατσέλη στον Γιώργο Κουτρουμάνη.
Ωστόσο, η κυρία Κατσέλη δεν απέφυγε κάποιες αιχμές γύρω από τους λόγους που την οδήγησαν εκτός κυβέρνησης.
Αναφέρθηκε στη διαφωνία της με την τρόικα για το πεδίο εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και στην επιμονή της για τη διατήρηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων στο σύνολο κάθε κλάδου παραγωγής.
Την Τρίτη η ψήφος εμπιστοσύνης
Εν τω μεταξύ, ανακοινώθηκε στη Βουλή το αίτημα του πρωθυπουργού για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η τριήμερη συζήτηση θα αρχίσει αύριο το απόγευμα και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Τρίτης με τη φανερή, ονομαστική ψηφοφορία.
Τα διεθνή ΜΜΕ για τον ανασχηματισμό
Η αλλαγή στο Υπουργείο Οικονομικών αποτελεί το κύριο σημείο αναφοράς του διεθνούς Τύπου, αναφορικά με τον ανασχηματισμό της ελληνικής κυβέρνησης.
Η ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times φιλοξενεί κεντρικό άρθρο με τίτλο ´Η Ελλάδα αντικαθιστά τον υπουργό Οικονομικών. Ο μακροχρόνιος αντίπαλος του Παπανδρέου προάγεται στον ανασχηματισμό´ και το σχόλιο ´ο Έλληνας πρωθυπουργός αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών του προκειμένου να μετριάσει την οργή που έχουν προκαλέσει τα σκληρά, νέα μέτρα λιτότητας´.
´Ο Έλληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διόρισε τον μέχρι τώρα υπουργό Άμυνας, Ευάγγελο Βενιζέλο, υπουργό Οικονομικών και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης´ μετέδωσε το Reuters κάνοντας. επίσης. αναφορά στην τοποθέτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου στη θέση του υπουργού Περιβάλλοντος και στην τοποθέτηση του Σταύρου Λαμπρινίδη στο Υπουργείο Εξωτερικών.
´Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών, σε μία προσπάθεια να περάσει τα νέα -και καθόλου δημοφιλή-μέτρα λιτότητας που απαιτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση´, γράφει το BBC.
Η γαλλική εφημερίδα Le Monde επισημαίνει πως ´ο νέος υπουργός Οικονομικών θα κληθεί να βγάλει τη χώρα από τη χρηματοοικονομική κρίση´.
´O Παπανδρέου αλλάζει τον υπουργό Οικονομικών για να επιβιώσει της κρίσης´, είναι ο τίτλος της El Pais. Η εφημερίδα αναφέρεται στον νέο υπουργό Οικονομικών, Ευάγγελο Βενιζέλο και τα κυβερνητικά πόστα που είχε στο παρελθόν, ενώ για τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι ´έχαιρε εκτίμησης στις Βρυξέλλες, αλλά ήταν αντιπαθής στο εσωτερικό´.
´Καρατομήθηκε ο υπουργός Οικονομικών´ γράφει η Wall Street Journal, κάνοντας λόγο για ´σαρωτικό ανασχηματισμό´ και για αντικατάσταση του Γ. Παπακωνσταντίνου, ώστε να ´ενισχυθεί η στήριξη στις μη δημοφιλείς οικονομικές μεταρρυθμίσεις´.
´Ο Έλληνας πρωθυπουργός αντικατέστησε τον υπουργό Οικονομικών στο πλαίσιο ενός γενικευμένου ανασχηματισμού και ως παράδειγμα των αλλαγών που στοχεύουν στο να ξεπεραστούν οι δυσκολίες από την κρίση χρέους της χώρας εν μέσω κοινωνικής δυσαρέσκειας´ μεταδίδει το Al Jazeera.
Το Spiegel κάνει ιδιαίτερη αναφορά στη μεταπήδηση του Ευάγγελου Βενιζέλου από το Υπουργείο Αμυνας στο Υπουργείο Οικονομικών, ´ίσως στην πιο δύσκολη δουλειά αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα´.
Κριτική από την αντιπολίτευση
Σκληρή κριτική για τη σύνθεση των προσώπων που απαρτίζουν τη νέα κυβέρνηση άσκησαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
ΝΔ
Ο εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Γ. Μιχελάκης, έκανε λόγο για ´έναν ανασχηματισμό – καραμπόλα, που αποτυπώνει την αποτυχία της πολιτικής του πρωθυπουργού´. Επιπλέον, χαρακτήρισε κυρίαρχη ´ομολογία αποτυχίας της οικονομικής πολιτικής´ της κυβέρνησης την αντικατάσταση του Γ. Παπακωνσταντίνου.
Σύμφωνα με τη Νέα Δημοκρατία ο κ. Παπανδρέου, ´κάνοντας ανακύκλωση των ίδιων προσώπων, αντί για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, έφτιαξε μία κυβέρνηση υπό προθεσμία για να εφαρμόσει την ίδια λαθεμένη πολιτική´.
ΚΚΕ
Για μία «επικίνδυνη» κυβέρνηση έκανε λόγο το ΚΚΕ τονίζοντας ότι ´τα κόμματα του συστήματος δεν αλλάζουν, αλλάζοντας πρόσωπα. Γίνονται μόνο χειρότερα για τον λαό´.
ΛΑΟΣ
Για μία κυβέρνηση ´βαθύ ΠΑΣΟΚ´, υποστηρίζοντας ότι ´η Ελλάδα έχασε μία χρυσή ευκαιρία γιατί κάποιοι δεν διαχειρίστηκαν καλά το θέμα ή δεν ήθελαν να το διαχειριστούν´.
ΣΥΝ
Από την Κουμουνδούρου γίνεται λόγος για ´ιλαροτραγωδία´ και ´πλήρη κατάρρευση της κυβέρνησης´. ´Η φωνή και το μήνυμα του λαού και της νεολαίας μας από τις πλατείες δεν προσπερνιέται και είναι σαφές. Απεμπλοκή από το μνημόνιο, όχι στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, πραγματική δημοκρατία´, αναφέρει ο Συνασπισμός.
ΔΗΜ.ΑΡ.
Από την πλευρά της, η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι ´ο ανασχηματισμός το μόνο που μπορεί να κάνει είναι ο προσωρινός εξωραϊσμός της εικόνας. Αυτός ο εξωραϊσμός δεν θα έχει αντοχή´.
ΔΗ.ΣΥ.
´Ο ανασχηματισμός ήταν το αποτέλεσμα της προσπάθειας του κ. Παπανδρέου να επιβιώσει στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα´, σχολιάζει η Δημοκρατική Συμμαχία. ´Προέκυψε μια εκλογική κυβέρνηση μετατάξεων και ισορροπιών´.