22.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Νέα κυβέρνηση

Με νέα σύνθεση θα συνεχίσει από σήμερα η κυβέρνηση καθώς ο πρωθυπουργός προανήγγειλε με διάγγελμά του ανασχηματισμό. Ο Γιώργος Παπανδρέου έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με τη Νέα Δημοκρατία για δημιουργία κυβέρνησης Συνεργασίας.
Στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός επεσήμανε την κρισιμότητα της κατάστασης και υπεραμύνθηκε τις μέχρι σήμερα προσπάθειες της κυβέρνησης ´για τη διάσωση της χώρας´.
Αναφερόμενος στο κάλεσμα συνεργασίας, που απευθύνει εδώ και ημέρες, ο πρωθυπουργός ανέφερε: ´Ζήτησα η προσπάθεια αυτή να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας κοινής, εθνικής προσπάθειας.  Το καθήκον είναι εθνικό, όχι κομματικό. Εκανα συνεχείς προτάσεις συνεργασίας προς τα κόμματα της Αντιπολίτευσης. Σήμερα (σ.σ. χθες) επανήλθα με νέες προτάσεις προς τους αρχηγούς όλων των κομμάτων προκειμένου να επιτευχθεί η αναγκαία εθνική συνεννόηση. Αποσαφήνισα ότι δεν εξάρτησα ποτέ την ευθύνη μου από αξιώματα.  Παρά τη δική μου στάση, η Αξιωματική Αντιπολίτευση διαχειρίστηκε την όλη αυτή προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους και όχι με όρους πολιτικής και εθνικής ευθύνης´.
Οπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, ´πριν καν συζητηθεί και η ουσία, τέθηκαν δημοσίως όροι που δεν μπορούν να γίνουν δεκτοί, διότι κρατούν τη χώρα σε παρατεταμένη αστάθεια και εσωστρέφεια, ενώ το μείζον εθνικό θέμα είναι η αντιμετώπιση του δημόσιου χρέους´.
Σε κάθε περίπτωση, ο  Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει ´στον ίδιο δρόμο, τον δρόμο του καθήκοντος, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και τον ελληνικό λαό´.
´Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα σχηματίσω νέα κυβέρνηση και αμέσως μετά θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Είναι ώρα ευθύνης´, κατέληξε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός.

Εκλογές ζητά ο Σαμαράς
Απαντώντας στο διάγγελμα του πρωθυπουργού ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, ζήτησε εκλογές και επέρριψε τις ευθύνες για το ´ναυάγιο´ των συνομιλιών στον πρωθυπουργό.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτήρισε τον Γ. Παπανδρέου ´γαντζωμένο στην εξουσία´ τονίζοντας ότι εξαιτίας του χάθηκε μια ´ιστορική ευκαιρία´.
´Ο κ. Παπανδρέου έκανε τις επιλογές του και ο λαός μπορεί να κρίνει. Ο αυριανός ανασχηματισμός έχει να κάνει με πρόσωπα και ισορροπίες. Δυστυχώς για τον ελληνικό λαό η κυβερνητική πολιτική θα παραμείνει η ίδια. Στη ΝΔ συνεχίζουμε τον αγώνα για αλλαγή πολιτικής. Και αλλαγή πλέον του ίδιου του πολιτικού σκηνικού. Είναι πλέον σαφές ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει τη λύση είναι ο ελληνικός λαός´, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, ζητώντας για πρώτη φορά ανοιχτά εκλογές.

Το ιστορικό των επαφών
Μετά τη συνάντησή του με τον Κάρολο Παπούλια, ο Γ. Παπανδρέου είχε τηλεφωνικές επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς.
Στον Αντώνη Σαμαρά δήλωσε διατεθειμένος να προχωρήσει είτε σε οικουμενική κυβέρνηση είτε σε μια κυβέρνηση ευρύτερης συνεργασίας. Ο κ. Σαμαράς δεν απέρριψε την πρόταση αυτή, ξεκαθάρισε, όμως, πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει με τον Γ. Παπανδρέου πρωθυπουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη διάρκειας 20 λεπτών τηλεφωνική συνομιλία, ο κ. Παπανδρέου είπε στον κ. Σαμαρά ότι εφόσον, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, μπορέσουν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένους πολιτικούς στόχους, υπάρξουν χρονικές δεσμεύσεις για τις διαπραγματεύσεις και τις αλλαγές που χρειάζεται η χώρα, τότε και μόνο τότε ο ίδιος θα μπορούσε να συμφωνήσει και σε σχηματισμό κυβέρνησης ευρύτερης συναίνεσης, ακόμα κι αν δεν θα ήταν ο ίδιος πρωθυπουργός.
Το θέμα δεν είμαι εγώ, φέρεται να είπε ο κ. Παπανδρέου, αλλά η σωτηρία της χώρας. Και επεσήμανε στον κ. Σαμαρά ότι οι στιγμές που διανύει η χώρα είναι πολύ κρίσιμες, οι αποφάσεις που θα ληφθούν είναι μεγάλης ιστορικής σημασίας και απαιτούνται προτάσεις ιστορικής ευθύνης για το σήμερα και το μέλλον του τόπου.
Ο κ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι αν δεν υπάρξει μια τέτοια συμφωνία, ο ίδιος είναι αποφασισμένος να παραμείνει στη θέση του και να κάνει τη δουλειά του, ως εκλεγμένος πρωθυπουργός της χώρας και ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του.
Ο πρωθυπουργός, συνομιλώντας, εξάλλου, με συνεργάτες του φέρεται να είπε ότι ο ίδιος έχει κάνει τις επιλογές του, έχει πάρει τις αποφάσεις του, ότι οι στιγμές είναι κρίσιμες για τη χώρα και ότι θα προχωρήσει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο την προσπάθεια να βάλει τη χώρα σε μια νέα εποχή, για να μη ξαναζήσουν οι Ελληνες πολίτες όσα ζουν σήμερα.
Μαξίμου και Συγγρού ερίζουν για το ποιος αρχηγός έκανε την πρόταση για πρωθυπουργό άλλον από τον κ. Παπανδρέου. Από την πλευρά της κυβέρνησης αναφέρουν πως ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου είπε στον Αντώνη Σαμαρά ότι θα μπορούσε να αποχωρήσει, όμως πηγές από τη ΝΔ αναφέρουν πως ο Αντώνης Σαμαράς ήταν εκείνος που ζήτησε την αποχώρηση του Γ. Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο κ. Σαμαράς, έθεσε ουσιαστικά τους εξής όρους: Ορίζοντας της κυβέρνησης εθνικής ενότητας θα είναι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου και του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, μετά την επαναδιαπραγμάτευση να γίνουν εθνικές εκλογές, να εξευρεθεί πρωθυπουργός πρόσωπο κοινής αποδοχής και να καταργηθεί ο νόμος για το μεταναστευτικό.

Οι αντιδράσεις της Αριστεράς
Για τερτίπια της κυβέρνησης μίλησε η γ.γ. του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας στο MEGA το διάγγελμα του πρωθυπουργού για ανασχηματισμό. Πρόσθεσε ότι στη δημιουργία αυτού του κλίματος συμβάλλει και η ΝΔ και ότι οποιαδήποτε λύση συνεργασίας προέκυπτε μεταξύ των δυο μεγάλων κομμάτων θα ήταν σε βάρος του λαού.
Την κατηγορηματική αντίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο ενδεχόμενο κυβέρνησης εθνικής συνεργασίας επανέλαβε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ο. του κόμματος Αλέξης Τσίπρας, αναφέροντας ότι «οποιαδήποτε κυβέρνηση εθνικής μειοψηφίας θα αποτελεί ωμή δημοκρατική εκτροπή».

Στεφανόπουλο προτείνει ο Καρατζαφέρης
Τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κωστή Στεφανόπουλο, πρότεινε για πρωθυπουργό κοινής αποδοχής, επικεφαλής μιας εθνικής κυβέρνησης που θα εξαντλήσει τα χρονικά περιθώρια που της δίνει το Σύνταγμα, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ., Γιώργος Καρατζαφέρης.
Σε δηλώσεις του σε τηλεοπτικούς σταθμούς (Alter και Mega) ο κ. Καρατζαφέρης τάχθηκε κατά του ενδεχόμενου σχηματισμού κυβέρνησης τεχνοκρατών και είπε ότι πρέπει να μετέχουν πολιτικά πρόσωπα και να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Η Ντ. Μπακογιάννη
«Κατώτερες των περιστάσεων» χαρακτήρισε τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA μετά το μήνυμα του πρωθυπουργού.
Η κυρία Μπακογιάννη πρόσθεσε ότι κανένας από τους δύο δεν έβαλε σε δεύτερη προτεραιότητα τον εαυτό του και το κόμμα του, ενώ έκανε λόγο για «ναυάγιο», το οποίο, όπως είπε, «θα γίνει η απαρχή πολλών δεινών».

ΑΠΟ ΤΟΝ Κ. ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ
´Ναι´ στο Μεσοπρόθεσμο
Την υπερψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος από την Αξιωματική Αντιπολίτευση ζήτησε ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, πρώην πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, καλώντας τον Αντώνη Σαμαρά να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων.
«Προέχει να σωθεί η χώρα από την άμεση κατάρρευση», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας αργά προχθές στην εκπομπή «Νέοι Φάκελοι» του τηλεοπτικού σταθμού ΣκΑΪ και ζήτησε από τον πρόεδρο της ΝΔ να παραδειγματιστεί από τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων στην Πορτογαλία.
«Αν ο κ. Παπανδρέου δεν μπορέσει να το περάσει, υποχρεωτικά θα οδηγηθούμε σε εκλογές», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Οι εκλογές έχουν μεγάλους κινδύνους και μπορεί να πτωχεύσουμε είτε πριν από τις εκλογές είτε αμέσως εξαιτίας της αδυναμίας άμεσου σχηματισμού κυβέρνησης».
Ο κ. Μητσοτάκης παρομοίασε την κατάσταση με εκείνη του 1990, όταν έγινε η οικουμενική κυβέρνηση, με τη συμμετοχή, όπως είπε, και της Αριστεράς, επισημαίνοντας ότι αυτό επετεύχθη επειδή «τότε υπήρχαν στα κόμματα ηγέτες που έπαιρναν αποφάσεις».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

2 Comments

  1. Κανένα πρωτοσέλιδο με πρόθεση \”ουδετεροποίησης\” των δραματικών χθεσινών εξελίξεων δεν μπορεί να κρύψει από τους πολίτες την αυτογελοιοποίηση του πρωθυπουργού αλλά και του δικομματισμού. Νέα κυβέρνηση, με νέα δομή, λειτουργία και πρόσωπα αλλά με την ίδια πολιτική από την οποία δεν διαφαίνονται προοπτικές ανάπτυξης(αλήθεια, πού πήγαν οι επαγγελίες για \”πράσινη\” ανάπτυξη;) το μόνο που θα πετύχει είναι να κατεβάσει περισσότερο κόσμο στις πλατείες.

  2. Ο μόνος στόχος του Σαμαρά ήταν να ταπεινώσει τον κ. Παπανδρέου. Αν είχε πράγματι σκοπό να βοηθήσει τη
    χώρα δεν θα ζητούσε ούτε ο Παπανδρέου να ποραιτηθεί ούτε θα ζητούσε πάλι την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονιου και μάλιστα ως κύρια αποστολή της συγκυβέρνησης, την στιγμή που ξέρει ότι οι δανιστές μας δεν
    το δέχονται με τίποτα. Και όλα αυτά την ώρα που η Ελλάδα βουλιάζει. Ο Σαμαράς είναι ο τύπος πολιτικού που
    έφερε στη χώρα τη καταστροφή, Προσέξτε τον! ειναι επικίνδυνος !

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα