Αθήνα
Η σεναριολογία περί ανασχηματισμού κυριάρχησε ξανά στις σελίδες του κυριακάτικου πολιτικού Τύπου, με αφορμή την έντονη κριτική που ασκήθηκε από στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με τις αναφορές Παπανδρέου για αξιοποίηση προσώπων ´χωρίς κομματικούς περιορισμούς´.
Σύμφωνα με ´Το Βήμα της Κυριακής´, ο ανασχηματισμός είναι κοντά αν και ως προς αυτό το θέμα διατυπώνονται διάφορες απόψεις από συνομιλητές του πρωθυπουργού και μέλη της κυβέρνησης.
Η μία θέση, θέλει την αντικατάσταση του οικονομικού επιτελείου εντός των προσεχών ημερών, έτσι ώστε η ψηφοφορία του Μεσοπρόθεσμου στη Βουλή να ισοδυναμεί με ψήφο εμπιστοσύνης για το νέο σχήμα.
Σχετικές απόψεις εκφράζονται, χωρίς είναι γνωστό πόσο να εισακούονται καθώς εκκρεμεί η συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών στις κρίσιμες συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εcofin καθώς και η τελική διαμόρφωση του σχεδίου που θα έλθει προς ψήφιση στη Βουλή.
Η άλλη άποψη «προβλέπει» αλλαγές στο οικονομικό επιτελείο και στη δομή της κυβέρνησης εν γένει, μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου και αφότου θα έχουν διαμορφωθεί κάποια δεδομένα στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.
Κυβερνητικές πηγές δεν αποκλείουν πάντως και το ενδεχόμενο να μετατεθούν οι αλλαγές για την αρχή του φθινοπώρου.
´Κόκκινο πανί´ ο Παπακωνσταντίνου
Ως προς το πολιτικό στοιχείο, στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πλέον ξεκάθαρη η εικόνα ότι ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, είναι ανεπιθύμητος συνομιλητής για τους περισσότερους βουλευτές.
Την ίδια στιγμή, εκφράζονται απόψεις στην Αθήνα αλλά και στις Βρυξέλλες ότι η τοποθέτηση ενός προσώπου με υπερκομματικά χαρακτηριστικά θα ήταν ίσως η μοναδική δυνατότητα εμπέδωσης ενός διαφορετικού πολιτικού κλίματος. Το πρώτο όνομα στον κατάλογο παραμένει ο κ. Λουκάς Παπαδήμος.
Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που διαφωνούν με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα φαίνονται έντονα προβληματισμένοι για τη στάση, την οποία θα κρατήσουν στη Βουλή.
Σύμφωνα με την Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, ορισμένοι, σκέφτονται μάλιστα ακόμα και το ενδεχόμενο της παραίτησης, προκειμένου να αποφύγουν το δίλημμα.
Βάσει των πληροφοριών αυτών, ορισμένοι βουλευτές (πέντε είναι οι «ύποπτοι») σκέφτονται σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσουν σε αυτήν την πράξη, με το σκεπτικό ότι με το Μεσοπρόθεσμο παραβιάζονται οι «κόκκινες γραμμές» που οι ίδιοι έχουν θέσει ως όριο αντοχής.