Αθήνα
Με έκτακτη εισφορά για εισοδήματα από 8.000 ή 10.000 ευρώ, διατήρηση του αφορολόγητου ως έχει και αναβολή της εξίσωσης των φόρων πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, το οποίο κατατέθηκε και στη Βουλή.
Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου επέμεινε εκ νέου στην ανάγκη να υπάρξει συνεννόηση, μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, ενώ προανήγγειλε την αξιοποίηση τεχνοκρατών σε «καίριους τομείς».
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες, την ανάγκη να δοθεί προς τα έξω ένα ισχυρό μήνυμα ενότητας και τόνισε ότι θα επιδιώξει τη μεγαλύτερη δυνατή πλειοψηφία για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, έχοντας βεβαίως ξεκαθαρίσει ότι δεν ζητά ενισχυμένη πλειοψηφία 180 βουλευτών.
´Ακόμη και τώρα έως την ψήφισή του (του Μεσοπρόθεσμου) θα απευθύνω πρόταση διαλόγου και συνεργασίας στα άλλα κόμματα στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διαδικασίας´, ανέφερε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, σύμφωνα με υπουργό που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.
Μήνυμα σε Ν.Δ.
Απευθυνόμενος ειδικότερα προς τη Νέα Δημοκρατία, ο πρωθυπουργός φέρεται να είπε ότι εφόσον συμφωνούμε στους στόχους, δεν έχουμε ταμπού να συζητήσουμε τους τρόπους για να συνδιαμορφώσουμε το Πρόγραμμα. ´Γραμμή – γραμμή να συνδιαμορφώσουμε το τελικό σχέδιο με ρεαλιστικούς στόχους´, είπε ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνοντας ότι η πόρτα του είναι ανοιχτή για συνεργασία.
Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή τεχνοκρατών, ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ανοικτός να αξιοποιήσει πρόσωπα ικανά ´σε καίριους τομείς´, πάντα με συγκεκριμένους στόχους και χωρίς κομματικούς περιορισμούς, όπως πρόσθεσε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, παραδέχτηκε ότι υπάρχει «non paper» που έχει παραδώσει ο πρωθυπουργός στον Αντώνη Σαμαρά κατά τη διάρκεια της κατ’ ιδίαν συνάντησης που είχαν πριν από το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «δεν υπάρχει καμία επιστολή, αλλά ένα «non paper» που έδωσε ο πρωθυπουργός στον κ. Σαμαρά» και το οποίο περιελάμβανε προτάσεις της ΝΔ που υλοποιούνται και άλλες που έχουν εξαγγελθεί ή μπορούν να εξεταστούν.
Σε ερώτηση αν ανταποκρίθηκε εγγράφως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον πρωθυπουργό επ’ αυτού, ο κ. Μιχελάκης απάντησε αρνητικά, ενώ σε άλλη ερώτηση, σχετικά με το αν θα υπάρξει νέα συνάντηση των δύο αρχηγών ή θα συσταθεί κοινή επιτροπή των δύο κομμάτων, είπε ότι δεν απαντάει σε υποθετικά σενάρια.
´Οχι´ για δημοψήφισμα
Αναφορικά με το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι οι χειρισμοί της κυβέρνησης για το Μεσοπρόθεσμο και το Μνημόνιο δεν συνδυάζονται με δημοψήφισμα, εξηγώντας ότι ´αυτονόητα διλήμματα δεν τίθενται ποτέ σε δημοψήφισμα´. Ωστόσο, υπενθύμισε ότι ο ίδιος έχει δεσμευθεί για την κατάθεση νόμου που να διέπει τα δημοψηφίσματα, ώστε να είναι έτοιμος όποτε χρειαστεί.
Για τις αντιδράσεις βουλευτών
Οσον αφορά τις έντονες αντιδράσεις που εξέφρασαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ για την οικονομική πολιτική, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ´με τη γόνιμη συζήτηση που έγινε σε όλα τα επίπεδα (Υπουργικό Συμβούλιο – ΚΤΕ -Πολιτικό Συμβούλιο) αναζητήσαμε και επεξεργαστήκαμε όσο πιο δίκαιες λύσεις στον επιμερισμό του βάρους της προσπάθειας μέσα στο δύσκολο πλαίσιο που θέτει η ανάγκη´.
Επιλέον πρόσθεσε: ´Μπορεί πολλοί να επιχείρησαν να πανικοβάλλουν τους πολίτες ή να κατέκριναν επειδή η άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και ο ΚΤΕ κράτησαν ώρες, γιατί δεν έχουν συνηθίσει στον διάλογο και την αναλυτική συζήτηση, σαν οι αποφάσεις αυτού του είδους να είναι εύκολες και να μην πρέπει να προκύπτουν μέσα από την κατάθεση όλων των απόψεων και την εξέταση όλων των επιλογών´, είπε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Παπανδρέου υποστήριξε ότι οι διαδικασίες αυτές ´ήταν χρήσιμες για όλους καθώς βρέθηκαν λύσεις σε προβλήματα, ενώ εξέφρασε την ευχή να είναι αυτός ο τρόπος λήψης κρίσιμων αποφάσεων´.
Δικαιολογημένη αγανάκτηση
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι πολίτες εκφράζουν δικαιολογημένη αγανάκτηση με όσα έχουν ζήσει 35 χρόνια και τόνισε ότι θέλουν να δουν κάτι καλύτερο. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι πρέπει να γίνει συζήτηση με τους πολίτες και επεξήγηση της κυβερνητικής προσπάθειας μακριά από τον λαϊκισμό -όπως ανέφερε- και την παραπληροφόρηση των ΜΜΕ.
Την ώρα της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, οι ´αγανακτισμένοι´ ήταν πιστοί για 16η ημέρα στο ραντεβού τους στην πλατεία Συντάγματος, εξετάζοντας στις συνελεύσεις τους κινήσεις διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της κατάθεσης του Μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
28 Ιουνίου η ψήφιση
Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου αναμένεται στις 28 Ιουνίου. Μία εβδομάδα νωρίτερα (περί τις 20 Ιουνίου) αναμένεται και η κατάθεση στη Βουλή των εφαρμοστικών νόμων, οι οποίοι θα ψηφιστούν μέχρι τις 8 Ιουλίου.
Η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και των εφαρμοστικών νόμων έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από το ΔΝΤ για την εκταμίευση της πέμπτης δόσης του δανείου, η οποία αναμένεται να γίνει στις 15 Ιουλίου.
Στους εφαρμοστικούς νόμους θα περιλαμβάνονται τα βασικά μέτρα για το 2011, η δημιουργία Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας αλλά και οι αποκρατικοποιήσεις.
´Δίνω και το Καστρί´
Εν τω μεταξύ, ένταση επικράτησε κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, η οποία ολοκληρώθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Πέμπτης.
Πληροφορίες που μετέδιδαν τα αθηναϊκά Μ.Μ.Ε., ανέφεραν ότι έγινε έντονη συζήτηση και ασκήθηκε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση. Σε κλίμα έντασης ο πρωθυπουργός, χτυπώντας μάλιστα το χέρι του στο τραπέζι, στο μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου κ. Παναγιωτακόπουλο όταν μίλησε για ξένη επικυριαρχία στην Ελλάδα, φέρεται να είπε: ´Είµαι ο πρωθυπουργός της χώρας και απαιτώ να ανακαλέσεις αµέσως αυτά που είπες και που µε προσβάλλουν´, και συνέχισε: ´τέρμα τα περί κατοχής, τέρμα τα περί Πινοσέτ!… Δεν θα επιτρέψω να μπει ως εχέγγυο δημόσια περιουσία. Εγώ, το μόνο περιουσιακό στοιχείο που έχω το βάζω υποθήκη. Αν θέλετε να δώσω το σπίτι στο Καστρί, το δίνω!´.
Νέο στοιχείο για τις συνεδριάσεις του Πολιτικού Συμβουλίου ήταν το γεγονός ότι, αυτή τη φορά, η κριτική των μελών του δεν στράφηκε μόνο κατά του κ. Παπακωνσταντίνου αλλά στο ´κάδρο´ τοποθέτησαν και άλλους υπουργούς.