Αθήνα
Σφοδρή κριτική άσκησαν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια της χθεσινής μαραθώνιας συνεδρίασης του Κοινοβουλευτικού Τομέα Εργασίας Οικονομικών του κόμματος.
Χαρακτηριστικό του κλίματος, ήταν ότι το ενδιαφέρον των βουλευτών για τοποθετήσεις ήταν τόσο μεγάλο (περισσότεροι από 80), ώστε να αναβληθεί για σήμερα το Πολιτικό Συμβούλιο και για αύριο το Υπουργικό.
Η τοποθέτηση του Γ. Παπακωνσταντίνου
Ο κ. Παπακωνσταντίνου κατέθεσε ενημερωτικό σημείωμα για την 20μηνη πορεία της οικονομίας αλλά και για το Μεσοπρόθεσμο. Σε αυτό τονίζει ότι όσοι ασκούν εύκολη κριτική στην κυβέρνηση και βάλλουν κατά της αξιοπιστίας της, αγνοούν κρίσιμες μεταβλητές. Και τέτοιες ήταν, το προηγούμενο διάστημα και παραμένουν, η αβεβαιότητα στο διεθνές οικονομικό στερέωμα, η αστάθεια στις αγορές και οι παλινδρομήσεις της ευρωπαϊκής πολιτικής.
Ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε γιατί χρειάσθηκε η λήψη πρόσθετων μέτρων ύψους 6,4 δισ. ευρώ για το 2011.
Οι δυσκολίες άρχισαν όταν το έλλειμμα του 2010 δεν έκλεισε στο 9,4% αλλά στο 10,5%, λόγω της υψηλότερης αφετηρίας του ελλείμματος, το οποίο ήταν κατά πολύ υψηλότερο του προβλεπομένου. Η αναθεώρηση του ελλείμματος προς τα πάνω επιβάρυνε την οικονομία κατά 2,5 δισ. ευρώ, ενώ η ύφεση κατά 1 δισ. ευρώ. Κατά 1,7 δισ. υπήρξε επιβάρυνση από πρωτοβουλίες μείωσης φορολογικών εσόδων και κατά 1,2 δισ. ευρώ από επανεκτίμηση αποδόσεων μέτρων.
Εναντι της υστέρησης του προϋπολογισμού του 2010, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει ότι ο προϋπολογισμός του 2007 υστέρησε κατά 9,1δισ., του 2008 κατά 19,4 δισ. και του 2009 κατά 31,5 δισ. ευρώ. Αναφέρει, επίσης, ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής είναι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης και η μεγαλύτερη πρόκληση της δημοσιονομικής της πολιτικής αλλά τονίζει ότι καμία χώρα δεν έλυσε αυτό το πρόβλημα από τη μια μέρα στην άλλη.
Τονίζει, εξάλλου, ότι δεν υπήρξε αποτυχία στον τομέα των εσόδων καθώς τα δημόσια έσοδα, παρά την ύφεση, αυξήθηκαν το 2010 κατά περίπου 5 δισ. ευρώ.
Διευκρινίσεις για Μεσοπρόθεσμο
Στο Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα προβλέπεται μείωση της μισθολογικής δαπάνης του δημοσίου κατά περίπου δύο μονάδες του ΑΕΠ, που θα γίνει μέσω της μείωσης του αριθμού των υπαλλήλων και του εξορθολογισμού του δημόσιου τομέα.
Θα υπάρξουν επίσης καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, ενώ για τις ΔΕΚΟ προβλέπονται σχέδια αναδιοργάνωσης με στόχο τη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους κατά 1,5 δισ. έως το 2015.
Στο ίδιο διάστημα οι αμυντικές δαπάνες θα μειωθούν κατά 20% έναντι των σημερινών, ενώ από τις δαπάνες υγείας και τις φαρμακευτικές δαπάνες, μόνο το 2011 θα υπάρξει εξοικονόμηση 1,6 δισ. ευρώ. Παράλληλα, θα προωθηθεί και ο εξορθολογισμός των κοινωνικών δαπανών.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρει σχετικά με τη φοροδιαφυγή ότι το πρόγραμμα περιλαμβάνει έσοδα 3 δισ. από την αντιμετώπισή της και έσοδα 6 δισ. από τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, κυρίως στους άμεσους αλλά και στους έμμεσους φόρους.
Επαναλαμβάνει, επίσης, τη δέσμευση που ανέφερε στην άτυπη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου για επαναξιολόγηση του φορολογικού συστήματος και την επιδίωξη της μείωσης των συντελεστών με νομοθετική παρέμβαση που αναμένεται να γίνει τον προσεχή Σεπτέμβριο.
Η Β. Παπανδρέου
Ιδιαίτερα οξεία ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, η κα Βάσω Παπανδρέου, η οποία απευθυνόμενη στον κ. Παπακωνσταντίνου του είπε ότι την αντιμετώπισε απαξιωτικά -´ως ούφο´ φέρεται ότι είπε-όταν στις αρχές Νοεμβρίου του 2009 τον επισκέφθηκε στο γραφείο του και του πρότεινε τη λήψη μέτρων.
Επίσης, η κα Παπανδρέου ρώτησε τον υπουργό Οικονομικών ´τι έχει κάνει με τους κερδοσκόπους -είχαμε πει ότι θα κάνουμε μηνύσεις. Πού βρίσκεται η διαδικασία;´, ενώ πρόσθεσε ότι η διαδικασία ακριβής δανειοδότησης μιας φτωχής χώρας δεν οδηγεί πουθενά. Η κα Παπανδρέου κάλεσε τον κ. Παπακωνσταντίνου να πει την αλήθεια στον κόσμο, πως το βιοτικό επίπεδο θα πέσει κατά 30%.
´Δεν υπάρχει σχέδιο κι αυτά που κάνετε έχουν κοντά πόδια´, φέρεται να είπε, επίσης, η κα Παπανδρέου, η οποία επιπλέον ανέφερε ότι και φέτος και πέρυσι θέσατε εκβιαστικά διλήμματα και ´όπως είπε κι ο Μιραμπό, όταν εκβιάζεται η Βουλή, δολοφονείται η δημοκρατία´.
Από την κριτική της κας Παπανδρέου δεν ξέφυγε η διαδικασία του ´opengov´ και σύμφωνα με πληροφορίες είπε: ´Αφήστε τα κόλπα με τα opengov που συγκαλύπτουν τις επιλογές των «κολλητών» σας´.
Ο Κ. Γείτονας
Την εκτίμησή του, ότι υπήρχαν μεγαλύτερα περιθώρια επίτευξης ´συνεννόησης´ μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ανέπτυξε ο Κώστας Γείτονας, προσθέτοντας ότι δεν υπήρξε αρκετή, καλώς εννοούμενη, ´πίεση´ προς την κατεύθυνση αυτή ούτε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ούτε από τον πρωθυπουργό.
Ο κ. Γείτονας ανέφερε ότι μια και γίνεται λόγος για νέα φορολογικά μέτρα, αυτό δίνει μια ευκαιρία για μία εκ νέου προσπάθεια σύγκλισης των πολιτικών αρχηγών, ώστε να επιτευχθεί συνεννόηση. Τάχθηκε, δε, κατά του δημοψηφίσματος λέγοντας πως αυτό συνιστά προθάλαμο εκλογών. Επίσης, είπε ότι πρέπει να γίνει ´αναπτυξιακή αντεπίθεση´, ενώ επιπλέον εκτίμησε ότι η κυβέρνηση έχει χάσει το επικοινωνιακό παιχνίδι και αυτό φαίνεται από τις ανακοινώσεις της Κυριακής όπου ´αντί να ενημερώνετε τα ΜΜΕ, κάνετε καταστολή´.
Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επιπλέον διαπίστωσε ότι στη χώρα σχηματοποιούνται δύο ´μέτωπα´: Το ένα το ονόμασε ´Συμμαχία Σωτηρίας´ και συνίσταται από δυνάμεις που επιδιώκουν τη συνεννόηση και την επίλυση των προβλημάτων μέσα στην ΕΕ, την Ευρωζώνη και τους θεσμούς και το άλλο το ονόμασε μέτωπο ´Απομόνωσης και Αυτοκτονίας´, που απαρτίζεται από δυνάμεις που θέλουν στάση πληρωμών, άρνηση εκπλήρωσης υποχρεώσεων και δανεισμό της χώρας από την Κίνα κ.λπ.
Ο Δ. Κρεμαστινός
´Το αποτέλεσμα σήμερα είναι: Οι πλατείες με αγανακτισμένους και αποπροσανατολισμένους ανθρώπους. Και το δεύτερο με ανησυχεί περισσότερο από το πρώτο´, είπε στο ΚΤΕ Οικονομικών, ο κ. Δημήτρης Κρεμαστινός, ο οποίος εξέδωσε και σχετικό Δελτίο Τύπου. Ο κ. Κρεμαστινός είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να γυρίσουν στο σπίτι τους όχι ταπεινωμένοι, αλλά ικανοποιημένοι από την ελπίδα που θα τους προσφέρει η κυβέρνηση και τάχθηκε υπέρ της συναίνεσης, εννοώντας ´έμπρακτη συναίνεση με τη συμμετοχή στο Υπουργείο Οικονομικών, υπουργών της εμπιστοσύνης των συναινούντων κομμάτων´.
Παρόντες πέντε υπουργοί
Η συνεδρίαση του διευρυμένου Κοινοβουλευτικού Τομέα Έργου (ΚΤΕ) Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, πραγματοποιήθηκε, παρουσία πέντε υπουργών, οι οποίοι ενημέρωναν τους βουλευτές για το Μεσοπρόθεσμο.
Στη συνεδρίαση του ΚΤΕ μετείχαν οι υπουργοί Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης, Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.