Σάββατο, 28 Ιανουαρίου, 2023

Στην τοπική κοινωνία το στρατόπεδο

Οι υποσχέσεις να γίνουν πράξεις και το στρατόπεδο Μαρκοπούλου, στον Αγιο Ιωάννη Χανίων, να δοθεί στην τοπική κοινωνία για να μετατραπεί σε χώρο πρασίνου ζητούν οι κάτοικοι της περιοχής, οι οποίοι διοργανώνουν σήμερα την 5η Γιορτή Διεκδίκησης.
Η γιορτή θα πραγματοποιηθεί έξω από την πύλη του στρατοπέδου, όπου ο δρόμος θα αποτελέσει χώρο συγκέντρωσης, επικοινωνίας, θεάτρου, φαγητού, αλλά και μουσικής.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ποδηλατοπορεία από την ομάδα ´ΠοδηΛάτρεις´, στις 6.30 το απόγευμα, με αφετηρία το Δημαρχείο Χανίων και κατάληξη στην είσοδο του στρατοπέδου.
Παράλληλα, στον δρόμο, έξω από την πύλη, από τις 6 το απόγευμα και μετά, θα πραγματοποιηθούν: Ζωγραφική και πηλός, θεατρικό παιχνίδι, δημιουργική απασχόληση παιδιών προσχολικής ηλικίας, χαριστικό παζάρι, φαγητό.
Ομως, η γιορτή έχει, όπως κάθε χρόνο, και μουσική. Μετά τις 8 το βράδυ με τους:
´Χαλικούτηδες (Halikouti band)´, ´Εντέχνως Λαϊκοί´, Λεωνίδα Λαϊνάκη.          
Σε ανακοίνωσή της η Πρωτοβουλία Χανιωτών για το στρατόπεδο Μαρκοπούλου επισημαίνει ότι ´τον Φλεβάρη του 2010 το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων έλαβε ομόφωνη απόφαση με την οποία διεκδικούσε πλέον, το σύνολο του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, κατά πλήρη κυριότητα, για κοινωφελείς και κοινόχρηστες χρήσεις (δημιουργία χώρου πρασίνου και ενός σχολείου). Μετά από τέσσερα χρόνια διεκδίκησης το κίνημα φαινόταν να δικαιώνεται καθώς πλέον όλοι οι φορείς των Χανίων συστρατεύονται με την πρόταση της Πρωτοβουλίας Χανιωτών και των κατοίκων της περιοχής για πράσινο και ένα σχολείο.
Σήμερα έχει αλλάξει η Δημοτική Αρχή με τον κ. Σκουλάκη επικεφαλής πλέον, ο οποίος και είχε δηλώσει επανειλημμένα ως βουλευτής ότι όταν αναλάβει δήμαρχος θα διεκδικήσει και θα πάρει το στρατόπεδο και θα το αποδώσει στον χανιώτικο λαό. Όλα μοιάζουν ευνοϊκά καθώς Δήμος και (ο φερόμενος ιδιοκτήτης) Υπουργείο Εθνικής Άμυνας είναι ίδιου πολιτικού χρώματος.
Παρ’ όλα αυτά ως τώρα έχουμε εισπράξει και από τους δυο μόνο λόγια και υποσχέσεις καλής θέλησης. Από πράξεις… μηδέν.
Όλα αυτά σε μια εποχή που κυβέρνηση και Υπουργείο Εθνικής Αμυνας έχουν μετατραπεί σε ένα απέραντο real estate για αναζήτηση πόρων ελέω μνημονίου´.
Και προσθέτει μεταξύ άλλων:
´Για μας η δημιουργία χώρων πρασίνου – χώρων ανάσας για την πόλη δεν μπαίνει σε παζάρια. Είναι ζήτημα μαζικών συλλογικών διεκδικήσεων κάτι που σιγά – σιγά το κάνουν πράξη αρκετές ομάδες πολιτών και γειτονιάς στα Χανιά. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι την υλοποίηση του πάρκου που όλοι οραματιζόμαστε. Ενός πάρκου συνάντησης, επικοινωνίας και πραγματικής αναψυχής των ανθρώπων. Όπως πέντε χρόνια τώρα με τις κινητοποιήσεις μας αναδείξαμε το θέμα, κερδίσαμε την συμπαράσταση των Χανιωτών και των φορέων έτσι θα προχωρήσουμε μέχρι ολόκληρο το στρατόπεδο να αποδοθεί στον χανιώτικο λαό…´.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ
Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας σημειώνει ότι ´θα συμμετάσχει και φέτος στη γιορτή διεκδίκησης του στρατοπέδου Μαρκόπουλου ως χώρο πράσινου για τις ανάγκες του χανιώτικου λαού, γιορτή που έχει όλο και μεγαλύτερη αξία καθώς οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι που έχουν απομείνει απειλούνται πλέον ανοιχτά με αξιοποίηση – εκποίηση στο όνομα της «κρίσης».
Σε μια πόλη που γίνεται όλο και πιο αφιλόξενη για τα μικρά παιδιά καθώς το τσιμέντο καταπίνει το πράσινο για χάρη των μεγαλοεργολάβων, σε μια πόλη με ελάχιστους ελεύθερους χώρους και με όσους ήδη υπάρχουν παραδομένους στην εγκατάλειψη διεκδικούμε μαζί με όλο τον χανιώτικο λαό καλύτερη ποιότητα ζωής, πράσινο και ελεύθερους χώρους για παιχνίδι και αναψυχή.
Παράλληλα, με τη διεκδίκησή μας για δημόσιες και δωρεάν υποδομές για την προσχολική αγωγή και τη δημιουργική απασχόληση όλων των παιδιών διεκδικούμε για εμάς και τα παιδιά μας ελεύθερους χώρους στους οποίους τα παιδιά μας να μπορούν αν παίξουν, να διασκεδάσουν και να εκφραστούν´.

Ο ´Δήμος Ενεργών Πολιτών´
Σε ανακοίνωσή της η δημοτική παράταξη ´Δήμος Ενεργών Πολιτών´ αναφέρει ότι ´με αφορμή την εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί για πέμπτη συνεχή χρονιά για τη διεκδίκηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, θέλουμε να τονίσουμε την αξία που έχουν κινήματα όπως αυτό που αναπτύχθηκε για το στρατόπεδο που κατάφεραν να αναδείξουν το θέμα, να εμποδίσουν την τσιμεντοποίησή του και να μας δώσει τη δυνατότητα σήμερα να διεκδικούμε με αξιώσεις, ένα σημαντικό ελεύθερο χώρο για την πόλη μας. Το ανενεργό στρατόπεδο δεν υπάρχει κανένας λόγος να παραμένει ακόμα στη δικαιοδοσία του στρατού και όπως αποδόθηκε η μεγάλη έκταση του στρατοπέδου Π. Μελά στη Θεσσαλονίκη, έτσι πρέπει άμεσα να αποδοθεί το στρατόπεδο Μαρκοπούλου στους κατοίκους των Χανίων. Η γειτονιά και η πόλη το έχουν μεγάλη ανάγκη και θα πρέπει η κυβέρνηση να λάβει υπ’ όψιν της, ότι ο Δήμος μας έχει αναλάβει ένα τόσο μεγάλο βάρος από την ύπαρξη πολύ σημαντικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στα όριά του που η εκχώρηση του στρατοπέδου αποτελεί μία ελάχιστη ανταπόδοση. Η Δημοτική Αρχή που έχει ταχθεί με την άποψη της εκχώρησής του στον Δήμο πρέπει θέσει το θέμα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο και να διεκδικήσει άμεσα την απόδοσή του στον Δήμο μας χωρίς υποσημειώσεις. Η δημοτική μας παράταξη θα είναι αρωγός σε αυτή την προσπάθεια.
Θέλουμε παράλληλα να επισημάνουμε στους συμπολίτες μας, τους αυξημένους κινδύνους για «αξιοποίηση» που αντιμετωπίζουν αυτή την εποχή λόγω οικονομικής κρίσης ανάλογοι χώροι, όπως οι Αγιοι Απόστολοι και πρέπει όλοι μας να βρισκόμαστε σε ετοιμότητα ώστε να αγωνιστούμε για τη διεκδίκησή τους´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα