Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου, 2023

Στον αέρα η δακοκτονία

Σε απόγνωση βρίσκονται οι ελαιοπαραγωγοί της Κρήτης καθώς στον αέρα βρίσκεται το πρόγραμμα της δακοκτονίας με αποτέλεσμα η ελαιοπαραγωγή να απειλείται με αφανισμό.
Το πρόβλημα επισημαίνει με χθεσινή ανακοίνωσή της η Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, η οποία σημειώνει ότι η ελεγχόμενη και συντονισμένη δακοκτονία, έστω με τον τρόπο που εφαρμόζεται σήμερα, είναι αναγκαία και συμβάλλει στην παραγωγή ποιοτικού προϊόντος με το ελάχιστο περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος.
Προσθέτει πως οι κλιματολογικές συνθήκες της Κρήτης είναι δυστυχώς πολύ ευνοϊκές για την ανάπτυξη του δάκου, με αποτέλεσμα να απαιτούνται πολλές και έγκαιρες επεμβάσεις καταπολέμησης του εντόμου. Για τον λόγο αυτό τυχόν αποδυνάμωση του συστήματος δακοκτονίας στην Κρήτη (μέσω της μείωσης του επιστημονικού ή εργατικού προσωπικού), θα έχει ως αποτέλεσμα πολλαπλάσια ζημιά σε σχέση με άλλες περιοχές της Ελλάδας.
Στο σημείο αυτό καταγγέλει ότι ´η κυβέρνηση σε πείσμα των διαβεβαιώσεων της ίδιας αλλά και της Περιφέρειας Κρήτης, επέλεξε την εξωφρενική μείωση κατά 50% της σχετικής δαπάνης. Συνυπολογίζοντας και την αντίστοιχη περυσινή μείωση κατά 20%, συμπεραίνουμε πως η συνολική περικοπή ανέρχεται πλέον στο 70% της αρχικής. Συγκεκριμένα, οι 92 γεωπόνοι και 1610 παγιδοθέτες το 2009 μειώνονται σε 38 και 354 αντίστοιχα!
Αυτό, όμως, δεν είναι πλέον εξορθολογισμός των δαπανών αλλά ουσιαστική ακύρωση του προγράμματος. Η δακοκτονία καθίσταται πλέον ανέφικτη! Και είναι ανέφικτη διότι ο αριθμός των εργατοτεχνικών και των παγιδοθετών δεν είναι αρκετός να καλύψει το σύνολο των ελαιοδένδρων, επειδή και οι εναπομείναντες αρνούνται (σωστά) να αναλάβουν την ευθύνη εκτάσεων που είναι αδύνατον να καλύψουν, διότι οι ελάχιστοι πλέον τομεάρχες γεωπόνοι είναι αδύνατον να παρακολουθήσουν, πόσο μάλλον να ελέγξουν την αρτιότητα της διαδικασίας, επειδή οι υπηρεσίες είναι αδύνατον να συντονίσουν την όλη διαδικασία´.
Ακόμα στην ανακοίνωσή της η ΔΕ του ΓΕΩΤΕΕ / π. Κρήτης αναφέρει ότι´στο ΥΠΑΑΤ (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) φαίνεται να αγνοούν τη σημασία που έχει το ποιοτικό ελαιόλαδο στην οικονομία του νησιού και της χώρας, παρά τις πρόσφατες κορώνες περί της απόφασης για «επανεκκίνηση της οικονομίας της χώρας από τον αγροτικό τομέα και από την Κρήτη», παρά τα «καλάθια των προϊόντων» κ.λπ.
Η απόφαση αυτή του ΥΠΑΑΤ εκθέτει την Περιφέρεια συνολικά αλλά και τα στελέχη της, που διαβεβαίωναν καθησυχαστικά ότι η δακοκτονία θα διεξαχθεί κανονικά φέτος. Η Περιφέρεια Κρήτης πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της. Να ανατρέψει αυτή την απόφαση. Διότι τι λόγο ύπαρξης έχει μια αιρετή Περιφέρεια όταν δεν μπορεί να διαφυλάξει το βασικότερο -ίσως- προϊόν του νησιού από λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές; Υπάρχει «καλάθι προϊόντων της Κρήτης» χωρίς ποιοτικό ελαιόλαδο;
Η αναζήτηση της λύσης σε περιφερειακό επίπεδο εκ των ενόντων, στη λογική της γνωστής τακτικής του «κοινωνικού αυτοματισμού», με την προσπάθεια εμπλοκής  των Δήμων για τεχνική υποστήριξη του έργου της δακοκτονίας, δεν είναι καθόλου εφικτή στη σημερινή συγκυρία και θα λειτουργήσει απλά και μόνο ως σωσίβιο του κυβερνητικού λάθους.
Οι Δήμοι, όπως υφίσταται σήμερα η δακοκτονία, σαφώς έχουν ρόλο αλλά αυτός περιορίζεται μόνο στη διαδικασία άσκησης «κοινωνικού ελέγχου» για την αποτελεσματικότητα των παρεμβάσεων.
Λύση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε μπορεί να δώσει μόνο η άμεση, δυνατή, ανυποχώρητη και συντονισμένη αντίδραση όλων των φορέων του νησιού´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα