Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα

Μεγάλη συγκέντρωση αγανακτισμένων έγινε για ένατη ημέρα, χθες, στην πλατεία Συντάγματος. Χιλιάδες πολίτες εξέφρασαν την αντίθεσή τους για το πολιτικό σύστημα και την πολιτική του μνημονίου.
Τον ρυθμό έδιναν συνθήματα, μουσική και «κατσαρολάδα», ενώ τα πανό είχαν πολλαπλασιαστεί.
Στις 9 το βράδυ ξεκίνησε η λαϊκή συνέλευση των πολιτών, με στόχο την οργάνωση περαιτέρω δράσεων στις γειτονιές της πόλης και τη συγκεκριμενοποίηση των αιτημάτων των Αγανακτισμένων, εν όψει και της πανευρωπαϊκής ημέρας διαμαρτυρίας την Κυριακή.
Στο Σύνταγμα αναμένεται να δώσουν το «παρών» και ομάδες Αγανακτισμένων από άλλες πόλεις της χώρας.
Αναφορές έκαναν για πιο αισθητή παρουσία της Αστυνομίας στο Σύνταγμα την Πέμπτη, ιδιαίτερα επί της Βασιλίσσης Σοφίας, από το σημείο διεύλευσης των βουλευτών.
Στο μεταξύ, συνελεύσεις πραγματοποιούνται από την Τρίτη σε αρκετές γειτονιές της Αθήνας, προκειμένου να εξαπλωθούν οι δράσεις των Αγανακτισμένων σε περισσότερες γωνίες της πόλης.

ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Οι συγκεντρώσεις συνεχίστηκαν την Πέμπτη και μπροστά στο Λευκό Πύργο στη Θεσσαλονίκη. Και στις δύο πόλεις έκαναν ξανά την εμφάνισή τους, πέραν των ελληνικών, σημαίες της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Ισπανίας αλλά και της Αργεντινής.

ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΠΟ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ
Χθες, στο πλευρό των Αγανακτισμένων βρέθηκε ο μητροπολίτης Καλαβρύτων, Αμβρόσιος, που με ανάρτηση στην προσωπική του ιστοσελίδα ανέφερε πως την Παρασκευή (σ.σ. σήμερα) πούλμαν με ιερωμένους θα πάει στο Σύνταγμα.
Ο μητροπολίτης ανέφερε επίσης πως «στο πλαίσιο της προσπάθειας να ξυπνήσουν οι συνειδήσεις όλων, ώστε να αντιληφθούν την κρισιμότητα της καταστάσεως και να κινητοποιηθούν πριν να είναι αργά, το Σάββατο 4 Ιουνίου θα χτυπήσουν οι καμπάνες όλων των Ναών της περιοχής Αιγιαλείας από 12 έως 12.30 το μεσημέρι».

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Προβληματισμοί διατυπώθηκαν στα έδρανα της Βουλής για τις καθημερινές κινητοποιήσεις των Αγανακτισμένων.
Ο Π. Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως οι Αγανακτισμένοι δεν αποτελούν απειλή για την κοινοβουλευτική Δημοκρατία, αλλά ίσως αποδειχθούν και ´ελπίδα για να πάρει το πολίτευμα νέα πνοή και περιεχόμενο´.
Από τη μεριά του ΚΚΕ ο Σ. Χαλβατζής, εμφανίστηκε συγκαταβατικός απέναντι στις κινητοποιήσεις, αναφέροντας πως: ´Η κινητοποίηση χιλιάδων ανθρώπων αυτές τις μέρες, αν μη τι άλλο τους προσδίδει μία εμπειρία, βγάζουν συμπεράσματα, ανταλλάσουν απόψεις, οργίζονται, βρίζουν ακόμα. Η ιστορική όμως εμπειρία, διδάσκει πως οι εκρήξεις εξατμίζονται και το σύστημα, πολύ συχνά τις απορροφά ή τις καθιστά αντικείμενο προβοκάτσιας. Γι’ αυτό κι εμείς στηρίζουμε την οργανωμένη δράση, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα´.
Ο Χρήστος Πρωτόπαπας, από το κυβερνών κόμμα, τάχθηκε υπέρ των ειρηνικών κινητοποιήσεων εκφράζοντας, ωστόσο, παράλληλα τον φόβο του να εκτραπούν αυτές σε αντιδημοκρατική κατεύθυνση, υπό το κλίμα του λαϊκισμού που καλλιεργείται συνειδητά από ορισμένες πλευρές.

Συγκεντρώσεις και στα Χανιά
Συνεχίζονται σε καθημερινή βάση οι συγκεντρώσεις των Αγανακτισμένων και στα Χανιά. Κάθε ημέρα μετά τις 6 το απόγευμα μαζεύονται στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς.
Συμμετέχουν εκατοντάδες άτομα τα οποία γνωρίζονται, συζητούν, συναποφασίζουν ανήσυχα και θυμωμένα από τις πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις που βλέπουν γύρω τους. Ανθρωποι κάθε ηλικίας, οικογένειες με τα παιδιά τους, άνεργοι, εργαζόμενοι, φοιτητές, νεολαίοι, συνταξιούχοι.
Κάθε συγκέντρωση ολοκληρώνεται με ανοιχτή συνέλευση, που με αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες λαμβάνονται αποφάσεις.
Τα πρώτα καλέσματα έγιναν μέσω του Facebook, στο οποίο υπάρχουν σελίδα αλλά και ομάδα των Αγανακτισμένων των Χανίων.
Ακόμα και εκεί γίνεται διάλογος για διάφορα ζητήματα.
Την περασμένη Δευτέρα 30 Μαΐου η συνέλευση συζήτησε το θέμα των ΜΜΕ. Διατυπώθηκαν διάφορες προτάσεις.
Η ανοιχτή συνέλευση αποφάσισε ότι δεν επιθυμεί την παρουσία των Μ.Μ.Ε ´ούτε κάμερες ούτε φωτογραφίες ούτε δελτίο Τύπου, το οποίο θα αποστέλλουμε στα Μέσα´ και τάχθηκε υπέρ της ενημέρωσης των πολιτών με εναλλακτικούς τρόπους.
Μεταξύ των επιχειρημάτων που διατυπώθηκαν ήταν η ανησυχία για ´ενδεχόμενη διαστρέβλωση του μεγέθους της συμμετοχής στις συναντήσεις´ καθώς και ´αλλοίωση των απόψεων και θέσεων που εκφράζονται´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

1 Comment

  1. Η Αγία Γραφή λέει: «Τον προσδιορισμένο καιρό [ο βασιλιάς του βορρά = Ρωσία] θα επιστρέψει». (Δανιήλ 11:29α) Σημαίνει, επίσης, την αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα