Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Καταγγελίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων

Για ´μείωση μισθών, ανασφάλιστη εργασία και τρομοκράτηση από πολλές ξενοδοχειακές μονάδες´ κάνει λόγο το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων στα Χανιά, καλώντας όλους τους συναδέλφους του να προχωρήσουν σε καταγγελίες, όταν θίγονται τα δικαιώματά τους.
Ο πρόεδρος του Σωματείου, κ. Μανώλης Μπαμιάκης, τονίζει στα ´Χ.Ν.´, πως οι καταγγελίες έχουν υπερδιπλασιαστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα σε όλους τους τομείς, την ίδια στιγμή που το κεντρικό κράτος απέχει από την ελεγκτική διαδικασία.
´Υπάρχουν καταγγελίες ότι κάποιοι κακοί εργοδότες πιέζουν το προσωπικό να δουλέψει τα ρεπό χωρίς να πληρωθεί και υπάρχει τρομοκρατία να μην κάνουν καταγγελίες στο Σωματείο.
Επίσης, φέτος υπάρχουν πολύ περισσότερες καταγγελίες και για απολύσεις συναδέλφων, που έκαναν αίτηση για επαναπρόσληψη εκτός του Σωματείου ή και εκβιασμούς να δεχτούν μικρότερους μισθούς, διαφορετικά δεν θα ξαναπάρουν τη δουλειά. Εμείς καλούμε τους συναδέλφους να καταγγέλουν αυτά τα περιστατικά´, υπογραμμίζει ο πρόεδρος του Σωματείου.

ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
Την ίδια στιγμή, αυξημένη παρουσιάζεται η ανασφάλιστη εργασία σε πολλούς τομείς του τουρισμού. ´Σε ελέγχους που έγιναν σε πάρα πολλά ξενοδοχεία υπήρχαν ανασφάλιστοι πάρα πολλοί εργαζόμενοι και Ελληνες και ξένοι. Ειδικά τον μήνα Απρίλη. Για να ξεκινήσει ένα ξενοδοχείο να δουλεύει χρειάζεται μια προεργασία 15 – 20 ημερών μέχρι να δεχτεί πελάτες. Ολο αυτό το διάστημα υπήρχαν πάρα πολλοί συνάδελφοι χωρίς καμία ασφάλιση. Και βλέπουμε το κράτος, αντί να ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου, τους καταργεί. Δεν υπάρχει προσωπικό στο ΙΚΑ, δεν υπάρχει στη Διεύθυνση Εργασίας. Τους έχουν πάρει και το αυτοκίνητο και δεν μπορούν να κάνουν έλεγχο! Είναι τραγικά τα πράγματα! Ισως και εσκεμμένα να θέλει το κράτος να μην υπάρχει αυτός ο έλεγχος και να επικρατεί η ρεμούλα. Αντί αυτά τα έσοδα να έρθουν στο ταμείο του κράτους, στα Ασφαλιστικά Ταμεία, χάνονται´, τονίζει ο κ. Μπαμιάκης. Παράλληλα, επισημαίνει πως το Σωματείο δέχεται καταγγελίες, ενώ παράλληλα όποιος επιθυμεί μπορεί να τηλεφωνεί στο 15512 στη Διεύθυνση Επιθεωρητών Εργασίας. Σε παρατήρηση ότι οι ξενοδόχοι προχωρούν σε μειώσεις και απολύσεις εξαιτίας της κρίσης, ο κ. Μπαμιάκης απαντά πως ´υπάρχουν ξενοδόχοι που είναι κρατικοδίαιτοι. Επιδοτούνται οι ασφαλιστικές εισφορές και από τον Ιούνιο ξεκινά ένα πρόγραμμα και θα έχουν μείωσή τους κατά 10% φέτος, 15% του χρόνου, 25% σε δύο χρόνια. Οι ασφαλιστικές εισφορές είναι ακριβές στην Ελλάδα, αλλά και 25% επιδότηση; Την ίδια στιγμή, ο φόρος παρεπιδημούντων μειώθηκε από 2% σε 0,5%, τα πεντάστερα ξενοδοχεία επιδοτούνται στην κατασκευή τους κατά 50% και παρόλα αυτά έχουμε μια βίαιη ανακατανομή του πλούτου σε βάρος των εργαζομένων με τη στήριξη του κράτους.
Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα πάμε έξω από τα ξενοδοχεία με πανό να διαμαρτυρηθούμε, όπου έχουμε καταγγελίες ότι δεν τηρούνται οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας´.
Μέχρι στιγμής όλα τα Σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα υπογράψουν επιχειρησιακές συμβάσεις και σύμφωνα με τον τοπικό πρόεδρο μοναδική εξαίρεση ήταν η Καρδίτσα, όπου ο πρόεδρος του Σωματείου ήταν και ιδιοκτήτης ξενοδοχειακής μονάδας!

Ενοικιαζόμενοι και επιδοτούμενοι
´Εχουμε εντοπίσει και περίπτωση ενοικιαζόμενων εργαζομένων. Φέρνουν κόσμο από Βουλγαρία, άτομα χωρίς ασφαλιστικές εισφορές και εργάζονται για 700 ευρώ. Επίσης, προσπαθούν να βαπτίσουν του ανέργους κάτω από 24 ετών ότι είναι σε μαθητεία προκειμένου να τους πληρώνουν με το 60% της συλλογικής σύμβασης εργασίας!´, καταγγέλλει ο κ. Μπαμιάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα