Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Το ταξίδι μας στην Κύπρο

Γράφει η ΜΑΡΙΑ ΤΖΙΝΑΚΗ*
Μέσα στο πλαίσιο της αδελφοποίησης του 2ου Γυμνασίου Χανίων με το Γυμνάσιο Υψωνα της Λεμεσού πραγματοποιήθηκε η εκπαιδευτική επίσκεψη του 2ου Γυμνασίου Χανίων στην Κύπρο από την 1η μέχρι την 6η Μαΐου 2011. Στη χανιώτικη αποστολή μετείχαν είκοσι επτά  μαθητές της Β’ τάξης του 2ου Γυμνασίου Χανίων που φιλοξενήθηκαν από οικογένειες των συμμαθητών τους στην Κύπρο.
Αυτή η φιλοξενία στα σπίτια των Κυπρίων αδελφών μας αποτέλεσε το κυρίαρχο στοιχείο της καταπληκτικής αυτής εμπειρίας που είχαν οι μαθητές μας στην εξαήμερη παραμονή τους στην Κύπρο. Επικεφαλής της εκπαιδευτικής αυτής επίσκεψης του 2ου Γυμνασίου Χανίων ήταν η διευθύντρια του Γυμνασίου μας Μαρία Τζινάκη. Από πλευράς καθηγητών μετείχαν οι Άννα Μπίμπη, Χαρούλα Ρουκουνάκη και Γιώργος Φίλης. Από πλευράς γονέων ήταν παρόντες στην επίσκεψη αυτή ο πρόεδρος του Συλλόγου γονέων Σήφης Χιωτάκης, ο Κώστας Μεθυμάκης, ο Γιώργος Φασαράκης και η Δωροθέα Σίμου.
Εξ αρχής πρέπει να τονίσουμε ότι η υποδοχή και η φιλοξενία της διευθύντριας Παναγιώτας Νεοφύτου και των καθηγητών του Γυμνασίου Υψωνα της Λεμεσού, του Συλλόγου γονέων και των εκπροσώπων των Αρχών και των φορέων που συναντήσαμε ήταν εντυπωσιακή, ήταν πολύ θερμή και εγκάρδια. Η φιλοξενία αυτή ότι θα μας μείνει αλησμόνητη.
Οι Κύπριοι αδελφοί μας της Λεμεσού διοργάνωσαν για τη χανιώτικη αποστολή εκπαιδευτικές εκδρομές όπως στο Τρόοδος με επίσκεψη στο Μοναστήρι της Τροοδίτισσας και στο ορεινό θέρετρο Πλάτρες, τις οποίες ο Σεφέρης ύμνησε με όμορφο και μοναδικό τρόπο γράφοντας: «Τ’ αηδόνια δεν σε αφήνουνε να κοιμηθείς στις Πλάτρες…». Η κατάληξη ήταν στο χωριό Λόφου που είναι πολύ γραφικό και πετρόχτιστο.
Άλλη σημαντική εκδρομή ήταν η επίσκεψη και η ξενάγησή μας στον Αρχαιολογικό Χώρο του Κουρίου με τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά και το πολύ ωραίο θέατρο.
Η επίσκεψη στη Λευκωσία πέρα από τα άλλα αξιοθέατα και το πολύ σημαντικό Αρχαιολογικό Μουσείο που τα ευρήματά του αναπαριστούν τη μακρά περίοδο πολιτισμού της Κύπρου περιείχε και την επίσκεψη στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας. Είναι το στρατιωτικό κοιμητήριο που δημιουργήθηκε μετά την Τουρκική εισβολή του Αττίλα το 1974. Εκεί είδαμε με μεγάλη συγκίνηση και τα μνήματα ή τα κενοτάφια πολλών Χανιωτών που έπεσαν στον Κυπριακό αγώνα κατά των Τούρκων εισβολέων.
Στα Φυλακισμένα Μνήματα που βρίσκονται στις κεντρικές φυλακές της Λευκωσίας αντικρύσαμε με δέος και μεγάλη συγκίνηση τα μνήματα των απαγχονισμένων νεαρών παλικαριών της Κυπριακής Αντίστασης κατά των Άγγλων την περίοδο 1955 – 1959.
Το εξαήμερο της παραμονής μας στην Κύπρο επισκεφτήκαμε τον  Άριστο Αριστείδου πρόεδρο της κοινότητας Ύψωνα, που τώρα γίνεται Δήμος με έκταση μεγαλύτερη από τη Λεμεσό, τον διευθυντή της Συνεταιριστικής Τράπεζας, τον δήμαρχο της Λεμεσού όπως και τον Μητροπολίτη της Λεμεσού. Όλοι μας φιλοξένησαν με πολύ ευγένεια και θερμά αισθήματα και παντού ανταλλάζαμε αναμνηστικά δώρα.
Πολύ εντυπωσιακές ήταν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και ιδιαίτερα οι θεατρικές παραστάσεις των Κυπρίων μαθητών της Β’ Γυμνασίου. Στη διάρκεια της υποδοχής μας στις 2 Μαΐου, παρακολουθήσαμε την παράσταση «Οι ρίμες της παράδοσης» με αναπαράσταση του Κυπριακού Γάμου και στις 4 Μαΐου τον «Αρχοντοχωριάτη» του Μολιέρου.
Στην αποχαιρετιστήρια τελετή στις 6 Μαΐου παρουσιάστηκαν το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Μνήμη Κατεχομένων» και το θεατρικό μονόπρακτο του Θ. Ιωαννίδη «Η σταυρωμένη κόρη».
Σε όλη τη διάρκεια αυτής της παραμονής μας στην Κύπρο υπήρξαν στιγμές έντονης συναισθηματικής φόρτισης και ψυχικής ανάτασης. Τις καρδιές μας τις πλημμύρισαν και τις φώτισαν πολύ ωραίες εικόνες. Ζήσαμε μοναδικές στιγμές με τους Κυπρίους αδελφούς μας.
Ασφαλώς πετύχαμε και τον εκπαιδευτικό μας σκοπό με ανταλλαγή εκπαιδευτικών εμπειριών, με την καλύτερη γνωριμία μεταξύ μαθητών αλλά και γενικότερα Ελλήνων και Κυπρίων, την κατανόηση, τη φιλία και την αλληλεγγύη. Υπάρχει η κοινή προσπάθεια όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον του Ελληνισμού.    

*διευθύντρια 2ου Γυμνασίου Χανίων


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα