30.2 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Συζήτηση για περιουσιακά στοιχεία των Ενώσεων

Η μη εκποίηση των σημαντικών περιουσιακών στοιχείων των καταχρεωμένων Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών του Νομού Χανίων, με την επικείμενη ψήφιση και εφαρμογή σχεδίου νόμου, που επανακαθορίζει το θεσμικό τους πλαίσιο, αποτέλεσε ένα από τα βασικότερα θέματα συζήτησης κατά τη χθεσινή συνάντηση στα Χανιά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη με εκπροσώπους των ΕΑΣ και συνδικαλιστικών οργανώσεων του πρωτογενούς τομέα.
Η  συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Κεντρικής Ένωσης Χανίων, «κεκλεισμένων των θυρών», και διήρκησε περίπου δυόμισι ώρες.
Αμέσως μετά, ο κ. Σκανδαλίδης, μιλώντας σε δημοσιογράφους και απαντώντας σε ερώτηση για τις τοπικές ΕΑΣ, που αντιμετωπίζουν πλείστα οικονομικά και άλλα προβλήματα και κινδυνεύνουν να χάσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, τα οποία είναι υποθηκευμένα στην Αγροτική Τράπεζα, διευκρίνισε ότι «προτού η» (σ.σ. κάθε) «Ένωση πάει σε εκκαθάριση θα υπάρξει ένας ισολογισμός μετασχηματισμού και θα υπάρξει και ένα πρόγραμμα εξυγίανσης και ανάπτυξης. Θα μας το παρουσιάσει η Ένωση, θα το εγκρίνουμε εμείς και μετά θα προχωρήσει στον μετασχηματισμό της. Επειδή το νέο όργανο που θα προκύψει από τους συνεταιρισμούς θα είναι καθολικός δικαιούχος του προηγούμενου, άρα μεταφέρονται βάρη, ωφέλειες και περιουσιακά στοιχεία στην καινούρια Ένωση, με βάση αυτή τη διαδικασία εμείς θα επιχειρήσουμε, μέσα από ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, να σώσουμε, κατά το δυνατόν, τα περιουσιακά στοιχεία. Πάντως, πρέπει να τονίσω ότι και αυτοί που θα πάνε σε εκκαθάριση, παραγωγικά τους εργαλεία, τουλάχιστον κατά χρήση, θα μείνουν στη συνεταιριστική προσπάθεια και στην αγροτική προσπάθεια».
Ερωτηθείς για το νέο τοπίο που είναι πολύ πιθανό να προκύψει στο τοπικό συνεταιριστικό κίνημα μετά την ψήφιση και την εφαρμογή του σχεδίου νόμου που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων -και το οποίο βρίσκεται ήδη σε φάση δημόσιας διαβούλευσης- ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι «υπάρχει η Κεντρική Ένωση, η οποία είναι μια σημαντική Ένωση. Θα μπορούσε να είναι σύμπραξη εταιρική, είναι εκ των πραγμάτων μια σύμπραξη συνεταιρισμών, και πιστεύω ότι οι περισσότερες Ενώσεις των Νομών της Κρήτης, που μόνες τους παραδέχονται ότι έχουνε δεκάδες ανενεργούς συνεταιρισμούς -είναι ζήτημα αν έχει κάθε μία δύο, τρεις, τέσσερις ενεργούς συνεταιρισμούς- θα πρέπει τα φυσικά τους μέλη να γίνουν ένας μεγάλος πρωτοβάθμιος παραγωγικός συνεταιρισμός, που θα καλύψει όλη την περιοχή για να μπορεί πραγματικά να έχει μία εξέλιξη και μία προοπτική».
Αναφερόμενος στο τι μέλλει γενέσθαι με τις Ομάδες Παραγωγών, ο κ. Σκανδαλίδης, αφού ανέφερε ότι θα γίνει «μία Ομάδα Παραγωγών για το κίτρο σε όλη την Κρήτη, γιατί είναι ένα μικρό προϊόν», πρόσθεσε: «Όμως, σε κάθε περιφέρεια θα αναγνωρίσω την Ομάδα Παραγωγών που έχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά και τους περισσότερους φυσικούς παραγωγούς. Για να διευκολύνω, έτσι, τη συγχώνευση και τη μεγιστοποίηση των Ομάδων Παραγωγών κατά προϊόν και να αφήσουμε ελεύθερους τους συνεταιρισμούς να ασχοληθούν με την παραγωγική τους βάση».
Τέλος, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι «πάρα πολλές από τις προτάσεις των συνεταιριστών πρόκειται να μπούνε και στο νομοσχέδιο, το οποίο διατηρεί, βέβαια, τις βασικές του γραμμές, που είναι ο μετασχηματισμός των συνεταιρισμών σε πραγματικές Ενώσεις παραγωγών, σε πραγματικά αναπτυξιακούς συνεταιρισμούς, για να ενισχύσουμε, στο πλαίσιο της προσπάθειας που γίνεται να βγει η χώρα από την οικονομική κρίση, την αγροτική παραγωγή και τώρα αλλά και μακροπρόθεσμα για να γίνει το υπόβαθρο της νέας ανάπτυξης για τη χώρα μας.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΓΕΣΑΣΕ
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης δήλωσε ότι «έγινε λεπτομερή συζήτηση για το σχέδιο νόμου περί του συνεταιριστικού κινήματος. Κάναμε αρκετές παρατηρήσεις που έχουν σχέση με το συνεταιριστικό κίνημα του Νομού Χανίων, με τα προβλήματα, με τις δυσκολίες και όλες οι προτάσεις που κατατέθηκαν είναι πώς θα υπάρξει μία μεγάλη ανασυγκρότηση, πώς θα υπάρξουν συνεταιρισμοί παραγωγικοί που να μπορούν να παρεμβαίνουν στην εμπορία. Από πλευράς υπουργού είχαμε τη δέσμευση ότι πάρα πολλές από τις παρατηρήσεις που κάναμε και αφορούν τον Νομό μας θα γίνουν αποδεκτές. Περιμένουμε να δούμε το σχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή. Θα το παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά, γιατί καμιά φορά στα χαρτιά και μία λέξη μπορεί να ανεβάζει κάποια πράγματα ή να κατεβάζει, ώστε αν χρειαστεί να ξανακάνουμε παρέμβαση. Προς το παρόν περιμένουμε να δούμε, από τις προτάσεις που καταθέσαμε στο σύνολο του σχέδιο νόμου περί συνεταιριστικού κινήματος τι θα υλοποιηθεί και τι δεν θα υλοποιηθεί, ώστε, αν χρειαστεί, να ξανακάνουμε παρέμβαση».
Ο κ. Γωνιωτάκης τόνισε, ακόμη, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι «ένα από τα μεγάλα θέματα που βάλαμε είναι τα περιουσιακά στοιχεία. Όχι μόνο των Ενώσεων, αλλά και των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών. Και το λέω αυτό, γιατί όλα τα περιουσιακά στοιχεία είναι ´φιλέτα´. Δεν νοείται, δεν το συζητάμε, δεν το διαπραγματευόμαστε, ότι αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν ξαφνικά να ξεπουληθούν και να τα αρπάξουν κάποιοι κερδοσκόποι. Ειδικά τα παραγωγικά εργαλεία που έχουμε στα Χανιά, όπως είναι τυποποιητήρια, συσκευαστήρια, εμφιαλωτήρια και ό,τι άλλο χρειάζεται μια επιχείρηση για να μπορεί να λειτουργήσει, αυτά θα πρέπει να παραμείνουν στο συνεταιριστικό κίνημα, σε οποιαδήποτε νέα μορφή προκύψει».

Το σχέδιο νόμου
Το σχέδιο νόμου «Θεσμικό πλαίσιο για τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, τις συλλογικές οργανώσεις και την επιχειρηματικότητα του αγροτικού κόσμου – Οργάνωση της εποπτείας του κράτους» περιλαμβάνει, σύμφωνα με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τέσσερα σημαντικά κεφάλαια:
• Στο πρώτο κεφάλαιο καθορίζεται η δομή και η λειτουργία των συλλογικών αγροτικών οργανώσεων. Οργανώνεται η εποπτεία τους από το κράτος μέσω εποπτικής αρχής, εθνικού μητρώου και περιοδικής αξιολόγησης.
• Στο δεύτερο κεφάλαιο οργανώνεται θεσμικά η σχέση των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των αγροτικών εταιρικών συμπράξεων με την αγορά των αγροτικών προϊόντων. Στόχος είναι η σταθερότητα των τιμών και η εξυγίανση της αγροτοδιατροφικής αλυσίδας. Προτείνεται η παρέμβαση αυτή να γίνει μέσω των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων των Αγροδιατροφικών Συμπράξεων σε κάθε Περιφέρεια, της Συμβολαιακής Γεωργίας και των Δημοπρατηρίων Αγροτικών Προϊόντων.
• Στο τρίτο κεφάλαιο καθορίζεται η χρηματοδότηση, τα φορολογικά και αναπτυξιακά κίνητρα υπέρ των συνεταιρισμών, των ομάδων παραγωγών και των αγροτικών εταιρικών συμπράξεων διευρύνοντας τις μέχρι τώρα ρυθμίσεις και ενισχύοντας την πρωτοβουλία τους.
• Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο οριοθετείται η προσαρμογή του συνεταιριστικού κινήματος στις νέες ρυθμίσεις με τις καταργούμενες και τροποποιούμενες διατάξεις του Ν. 2810/2000. Στο ίδιο κεφάλαιο προτείνονται νέες διατάξεις για τον αγροτικό συνδικαλισμό και τους αγροτικούς συλλόγους. Προτείνονται πρωτοβάθμιοι σύλλογοι, με κλαδικό αντικείμενο -ζωικής, φυτικής ή και αλιευτικής παραγωγής- στα εδαφικά όρια του Καλλικρατικού Δήμου. Αυξάνεται σε επτά ο αριθμός των συλλόγων που ιδρύουν Ομοσπονδία σε επίπεδο Περιφέρειας και ο αριθμός Ομοσπονδιών που ιδρύουν Συνομοσπονδίες σε πανελλαδικό επίπεδο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα