ΡΕΘΥΜΝΟ
Σε διαπλάτυνση του μονοπατιού που οδηγεί στο φαράγγι των Μύλων προχώρησαν κάτοικοι της περιοχής, χωρίς να υπάρχει καμία έγκριση για την κίνηση αυτή, με αποτέλεσμα να κινητοποιηθούν άμεσα όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες και να σταματήσουν την παρέμβαση.
Πολίτες είδαν πως γίνονται παρεμβάσεις με μηχάνημα που άνοιγε δρόμο στο φαράγγι και κατήγγειλαν προχθές το βράδυ το γεγονός, λόγω του ότι πρόκειται για μια προστατευόμενη περιοχή φυσικού κάλλους με διατηρητέο οικισμό.
Χθες το πρωί η Διεύθυνση Δασών και οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Δήμου κινητοποιήθηκαν, ώστε να σταματήσουν τις εργασίες και να ακολουθήσουν τη διαδικασία που προβλέπει ο νόμος.
Οι κάτοικοι κάνουν λόγο για έργο απαραίτητο προκειμένου να μπορούν να πηγαίνουν με ευκολία στο νεκροταφείο και τις περιουσίες τους, αλλά και για να μπορεί να κατεβαίνει ασθενοφόρο σε περίπτωση που κάποιος επισκέπτης του φαραγγιού χτυπήσει -όπως έχει συμβεί στο παρελθόν- και πρέπει να μεταφερθεί στο Νοσοκομείο. Παράλληλα θεωρούν ότι χρειάζεται η διάνοιξη του μονοπατιού και σε περίπτωση πυρκαγιάς για να μπορεί πυροσβεστικό όχημα να φτάνει μέχρι τη γέφυρα και να παίρνει νερό, όπως γενικότερα θέτουν θέμα πυρασφάλειας του φαραγγιού.
Ετσι, στις αρχές της εβδομάδας μηχάνημα έκανε το μονοπάτι σχεδόν δρόμο, συμπαρασύροντας και κάποια δέντρα στο πέρασμά του χωρίς να προλάβει, όμως, να ολοκληρώσει τον σκοπό του, δηλαδή να φτάσει ως τη γέφυρα.
Ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, χαρακτηρίζει αυθαίρετη την κίνηση των κατοίκων, «περιβαλλοντικό έγκλημα» και τα επιχειρήματά τους «προφάσεις εν αμαρτίαις», δηλώνοντας πως έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες, ότι σχηματίζεται δικογραφία και θα ακολουθηθεί η δικαστική οδός.
Παράλληλα, επισημαίνει πως θα ελεγχθεί και η ταβέρνα που λειτουργεί στην περιοχή, ώστε να διαπιστωθεί εάν έχει άδεια λειτουργίας. Σε αυτήν την περίπτωση δηλώνει πως το κατάστημα θα σφραγιστεί.
«Κανείς δεν έχει δικαίωμα να προχωρά σε οικολογικά εγκλήματα», τονίζει ο κ. Μαρινάκης, επισημαίνοντας πως έχουν ενημερωθεί το Δασαρχείο και η Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία θα επιβάλλει τα σχετικά πρόστιμα σε όσους συνετέλεσαν στην οικολογική αυτή καταστροφή, όπως τη χαρακτηρίζει.
Το Δασαρχείο, σύμφωνα με τη διευθύντριά του στο Ρέθυμνο, Χαρά Καργιολάκη, έστειλε συνεργείο χθες το πρωί, ώστε να επιληφθεί του θέματος. Η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί ξεκίνησε, μας είπε, και ήδη έχει ενημερωθεί ο εισαγγελέας.
Οι κάτοικοι από την πλευρά τους υποστηρίζουν πως επί πολλά χρόνια ζητούν από τη Δημοτική Αρχή να παρέμβει, ώστε το μονοπάτι να είναι βατό και να γίνει και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις που προβλέπονται από τη μελέτη ανάδειξης και αξιοποίησης της περιοχής που εκκρεμεί από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ωστόσο, αυτό που εισέπρατταν είναι, όπως λένε, αδιαφορία.
Ωστόσο, ο κ. Μαρινάκης είπε πως πριν από μερικές ημέρες πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση μεταξύ του υπεύθυνου δημοτικού συμβούλου για τους οικισμούς, Κώστα Σαριδάκη, του προέδρου της ΔΕΥΑΡ Στέλιου Πιατά και του προέδρου του Χρωμοναστηρίου με τους κατοίκους, στην οποία ενημερώθηκαν ότι η μελέτη αυτή που εκκρεμούσε δεν περιελάμβανε τους περιβαλλοντικούς όρους και δεν ήταν επικαιροποιημένη, αλλά τώρα τα δεδομένα έχουν αλλάξει.
ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ
Παρέμβαση σε μονοπάτι
