´Περίεργες εξελίξεις παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα στη διαμόρφωση των τιμών παραγωγού για το ελαιόλαδο στο επίπεδο της χώρας μας καθώς, ενώ οι τιμές αυξάνονται σημαντικά στην Πελοπόννησο, στην Κρήτη διατηρούνται καθηλωμένες στα ίδια χαμηλά επίπεδα που βρίσκονταν τώρα και αρκετούς μήνες´, όπως τόνισε χθες ο επιστημονικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης (ΣΕΔΗΚ), Νίκος Μιχελάκης.
Ο κ. Μιχελάκης γνωστοποίησε, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που παραχώρησε χθες το απόγευμα στα γραφεία του ΣΕΔΗΚ στα Χανιά, ότι στις 27 Απριλίου στην Πελοπόννησο οι τιμές έφθασαν: στα 2,62 ευρώ στην Ενωση Λακωνίας, στα 2,40 ευρώ στην Ενωση Μεσσηνίας και στα 2,80 ευρώ ανά κιλό στον Συνεταιρισμό Γαργαλιάνων. Την ίδια ημερομηνία στην Κρήτη κυμάνθηκαν μεταξύ 1,95 – 2,10 ευρώ/κιλό (όπως φαίνεται και στον πίνακα 1), δηλαδή διατηρήθηκαν στα επίπεδα που βρίσκονταν από τον περασμένο Φεβρουάριο.
Από την άλλη πλευρά, πρόσθεσε ο επιστημονικός σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ και στην Ισπανία οι τιμές για τα ποιοτικά έξτρα παρθένα αυξήθηκαν από 2,10 που ήταν στα τέλη Μαρτίου και έφθασαν στα 2,30 ευρώ ανά κιλό τη βδομάδα από 21 έως 27 Απριλίου (πίνακας 1). Επίσης και στην Ιταλία οι τιμές την εβδομάδα 11 – 17 Απριλίου παρουσίασαν αύξηση 6 έως 11% και κυμάνθηκαν από 3,23 έως 3,85 ευρώ ανά κιλό.
ΟΙ ΛΟΓΟΙ
Ο κ. Μιχελάκης εκτίμησε ότι «η γενικότερη αυξητική τάση των τιμών σε επίπεδο Κοινότητας μπορεί να αποδοθεί σε τρεις λόγους:
• Ο πρώτος είναι ότι με την ολοκλήρωση της συγκομιδής διαπιστώνεται ότι τα ελαιόλαδα υψηλής ποιότητας (0,5 βαθμούς και κάτω) ήταν φέτος σχετικά μειωμένα, παρά το ότι η συνολική παραγωγή ήταν αυξημένη σε Ισπανία και Ελλάδα.
• Ο δεύτερος είναι ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόσμηξη που εφαρμόζεται στην Ισπανία σε καλά κατά τ’ άλλα, αλλά με κακές οσμές, λαδιά, φέτος για πρώτη χρονιά εξετάζεται με βάση νέα κριτήρια που θεσπίζει πρόσφατος κανονισμός του 2011. Με βάση τα κριτήρια αυτά τα επίπεδα των ´Αλκυλεστέρων´ που παράγονται με την απόσμηξη δεν επιτρέπουν σε πολλά ισπανικά λαδιά να χαρακτηριστούν ως εξαιρετικά παρθένα ,έστω και αν πληρούν τις υπόλοιπες προϋποθέσεις.
• Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι λίγοι μεγάλοι διεθνείς αγοραστές, βιομηχανίες τυποποίησης και αλυσίδες διανομής, ενδεχόμενα θέλουν να προκαλέσουν ένα τεχνητό ´οφ σάιντ´, ένα κράτημα δηλαδή των τιμών πάνω από τις τιμές αναφοράς της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ώστε να αποτραπεί η εφαρμογή της, η οποία ζητείται επίμονα τώρα και καιρό από την Ισπανία αλλά και τις άλλες χώρες».
Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Μιχελάκης, «αυτό που είναι δυσεξήγητο είναι η διαφορά των τιμών Κρήτης – Πελοποννήσου. Γιατί οι τιμές που αναφέρονται αφορούν την ιδία ποιότητα ελαιολάδου (τους 0,3 βαθμούς) και επομένως οι ισχυρισμοί περί καλυτέρων ποιοτικά ελαιόλαδων στην Πελοπόννησο δεν έχουν βάση. Ετσι, σαν μόνη εξήγηση που απομένει είναι η κατάσταση του κατακερματισμού της αγοράς στην Κρήτη, όπου όπως επανειλημμένα έχουμε υπογραμμίσει, το ελαιόλαδο προσφέρεται από πάνω από 650 πωλητές (ΕΑΣ, ελαιοτριβεία, εμπόρους), οι οποίοι πωλούν συνήθως χωρίς διαπραγματεύσεις, μικρές ποσότητες, χωρίς δημοπρασίες, όπως κάνουν αρκετοί Συνεταιρισμοί στην Πελοπόννησο».
´ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ´
Καταλήγοντας, ο κ. Μιχελάκης υπογράμμισε ότι «επομένως, αυτό που πρέπει να γίνει στην Κρήτη, όπως επανειλημμένα έχουμε αναφέρει, είναι η άμεση αναδιοργάνωση της αγοράς, ώστε η διάθεση του ελαιολάδου να γίνεται από λίγες, αλλά μεγάλες μονάδες που θα εξασφαλίζουν διαφάνεια στις πωλήσεις και ασφάλεια του προϊόντος.
Παράλληλα, είναι αναγκαίο να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την οργάνωση της δακοκτονίας, ώστε η καλή, ως προμηνύεται από τις καιρικές συνθήκες, αλλά και τις πρώτες ενδείξεις της άνθησης, ερχόμενη εσοδεία, να μην διακινδυνεύσει από δακοπροσβολές και υπάρξει ποιοτική υποβάθμισή της».
«Η Περιφέρεια Κρήτης, που αναλαμβάνει από φέτος σημαντικό μερίδιο ευθύνης για τη δακοκτονία, πρέπει να απαιτήσει από το Υπουργείο να προχωρήσει έγκαιρα τις διαδικασίες για προμήθειες φαρμάκων, προσλήψεις προσωπικού κ.ά., ώστε η πρώτη εφαρμογή να γίνει στην ώρα της», σημείωσε ο κ. Μιχελάκης.