Γέφυρα φιλίας και ανταλλαγής γνώσεων, ιδεών και απόψεων μεταξύ Ελλήνων μαθητών και μαθητών από την Τουρκία, τη Σλοβακία, την Πολωνία, τη Βουλγαρία δημιουργείται μέσα από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Comenius – School Partnerships, όπως επισημάνθηκε χθες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, που διοργάνωσε το 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων, στην οδό Κοραή, με την ευκαιρία της φιλοξενίας των εταιρικών σχολείων στην πόλη μας, στο πλαίσιο του Προγράμματος Comenius.
Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετείχαν 25 μαθητές της περυσινής Α´ τάξης του 2ου Γενικού Λυκείου Χανίων, που φιλοξενήθηκαν στην Πολωνία, στη Βουδαπέστη, στο Σλίβεν της Βουλγαρίας και στην Κωνσταντινούπολη.
Στην πόλη μας θα βρίσκονται αντίστοιχα ισάριθμοι μαθητές και εκπαιδευτικοί από την Τουρκία, την Πολωνία, τη Σλοβακία και το Σλίβεν, που θα παρουσιάσουν τις εργασίες τις οποίες εκπόνησαν.
Ο διευθυντής του 2ου Γενικού Λυκείου Χανίων, κ. Βασίλης Λούμπος, επεσήμανε ότι ´το σχολείο μας συμπράττει με σχολεία από την πόλη Tsestochova της Πολωνίας, το σχολείο της Βουδαπέστης, το σχολείο Νταμιάνοφ του Σλίβεν και το κολέγιο του Μαρμαρά της Κωνσταντινούπολης στο πλαίσιο των Ευρωπαικών προγραμμάτων «Comenius- Σχολικές Συμπράξεις» με τίτλο: «Από τη διαφορετικότητα στην ενσωμάτωση – Ψάχνοντας πολιτιστικά μονοπάτια για την νέα ευρωπαική ταυτότητα´. Οι μαθητές μας στον δεύτερο χρόνο της σύμπραξης μπόρεσαν να συνεργαστούν και να αποκτήσουν βιώματα, εμπειρίες έξω και πέρα από την τάξη, να ανταλλάξουν ιδέες, απόψεις, αξίες γύρω από θέματα πολιτισμού αλλά και να δώσουν στοιχεία του ελληνικού Πολιτισμού στους μαθητές σχολείων από άλλες χώρες και γενικότερα να καταλάβουν τη διαφορετικότητα. Το μεγάλο κέρδος αυτών των προγραμμάτων είναι ότι εμπλουτίζουν τη σχολική ζωή, βοηθούν σε μεγάλο βαθμό να ανοιχτεί μια ευρωπαϊκή διάσταση στην εκπαίδευση και επίσης να αποκτήσουν σταθερές και μόνιμες φιλίες οι νέοι μεταξύ τους´.
Οπως ανέφερε στα ´Χ.Ν.´ ο κ. Neyzat Kulaberoglou, εκπαιδευτικός σε ιδιωτικό κολέγιο της Κωνσταντινούπολης, ο οποίος συνοδεύει στα Χανιά οκτώ Τούρκους μαθητές ´το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι πολύ ευεργετικό για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους γονείς διότι σε αυτό εμπλέκονται και οι οικογένειες των παιδιών λόγω της φιλοξενίας που γίνεται´.
Σύμφωνα με τον ίδιο ´υπάρχουν πολλά κοινά ανάμεσα στις δύο χώρες -την Ελλάδα και την Τουρκία- και η αλήθεια είναι πως από τότε που άρχισε το πρόγραμμα δύο χρόνια πριν, γινόμαστε μάρτυρες όλων αυτών των κοινών στοιχείων του πολιτισμού, της κοινωνίας και της κουλτούρας τους. Στα Χανιά θα παραμείνουμε μία εβδομάδα μέχρι την επόμενη Τρίτη, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται επισκέψεις στο Ελαφονήσι, στην παλιά πόλη, την αρχαία Κνωσό κ.α.´.
Από την πλευρά της η κα Barbara Walasik, καθηγήτρια Αγγλικών σε σχολείο της πόλης Tsestochova της Πολωνίας, που συνοδεύει στα Χανιά έξι μαθήτριες, οι οποίες είχαν φιλοξενήσει στη χώρα τους ισάριθμες Ελληνίδες μαθήτριες πέρυσι, είπε: ´Είναι η πρώτη φορά που ερχόμαστε στην Ελλάδα και στην Κρήτη και όλα είναι πολύ όμορφα. Είμαστε ενθουσιασμένοι και από τη φυσική ομορφιά αλλά και τη φιλοξενία. Οσο για τις ομοιότητες και τις διαφορές στις κουλτούρες των δύο χωρών, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης ίσως δεν μπορούμε να μιλάμε για πολλές διαφορές, διότι τα παιδιά έχουν τις ίδιες συνήθειες. Διαφορές, ωστόσο, υπάρχουν και αυτές απορρέουν από τη διαφορετική πολιτιστική κληρονομιά, την κουλτούρα και τη θρησκεία´.
Ο κ. Ανδρέας Γκατζογιάννης, καθηγητής Φυσικής Αγωγής σε σχολείο της Βουδαπέστης, που βρίσκεται στην πόλη μας με τρεις μαθητές και ακόμη δύο εκπαιδευτικούς τόνισε τις διαφορές που υπάρχουν στο εκπαιδευτικό σύστημα των δύο χωρών καθώς όπως επεσήμανε ´στη Βουδαπέστη το σύστημα είναι πολύ πιο αυστηρό τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές σε σχέση με την Ελλάδα, που τα πράγματα είναι πιο ελεύθερα´.
Γέφυρα φιλίας

Ανοιξη και φθινόπωρο χειμώνα καλοκαιρι όλες του χρόνου τσ\” εποχές είσαι του νου μου ταίρι