Στα πιο επικίνδυνα οδικά δίκτυα της Ευρώπης συγκαταλέγεται ο Βόρειος Οδικός Αξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ).
Την επισήμανση αυτή κάνουν τα Τεχνικά Επιμελητήρια του νησιού με αφορμή την συνάντηση θέμα «Αποκατάσταση και βελτίωση της διατιθέμενης οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο Κρήτης, και ολοκλήρωση του Βόρειου Οδικού Αξονα Κρήτης (Β.Ο.Α.Κ.) και των κάθετων οδικών αξόνων», που διοργανώνουν τα Τεχνικά Επιμελητήρια το Σάββατο 16 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Ρεθύμνου, ενώ ήδη τα Επιμελητήρια έχουν αποστείλει σε αρμόδιους φορείς και οργανώσεις της Κρήτης ένα σχέδιο ανοιχτής επιστολής που πρόκειται να αποσταλεί στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και αφορά την οδική ασφάλεια στην Κρήτη.
Στο σχέδιο ανοιχτής επιστολής -στο οποίο ζητούν από τους φορείς να το υπογράψουν εφόσον συνηγορούν με την αποστολή του στον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό- περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, προτάσεις βελτίωσης της οδικής ασφάλειας καθώς και της ολοκλήρωσης των κάθετων οδικών αξόνων και του Β.Ο.Α.Κ.
Η επιστολή έχει αποσταλεί ήδη στους: κ. Στ. Αρναουτάκη αιρετό περιφερειάρχη Κρήτης και Αθαν. Καρούντζο γ.γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, αντιπεριφερειάρχες Κρήτης, δημάρχους Κρήτης, Δ/νση Δημοσίων Εργων Περιφέρειας Κρήτης, ΔΕΚΕ, ΔΕΣΕ, ΕΥΔΕ – ΒΟΑΚ, Περιφέρεια Κρήτης, Δ/νσεις Τεχνικών Εργων, Π.Ε. Ηρακλείου, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Επιμελητήρια Κρήτης (ΓΕΩΤΕΕ, Οικονομικό – Τμήματα Ανατ. και Δυτ. Κρήτης, Επιμελητήρια Κρήτης), Ε.Κ.Α.Β., Τροχαίες Κρήτης, Ε.Λ.Π.Α., Σύλλογο Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων, Συλλόγους Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Κρήτης, Δικηγορικούς Συλλόγους Κρήτης, Σωματεία Εκπαιδευτών Οδήγησης Χανίων και Ηρακλείου.
Oπως αναφέρουν στην επιστολή τους οι πρόεδροι των ΤΕΕ/ΤΔΚ Αντώνης Πιταριδάκης και ΤΕΕ/ΤΑΚ Πέτρος Ινιωτάκης στόχος της συνάντησης «θα είναι, να προκύψει ένα κοινό κείμενο, το οποίο θα εστιάζει στις προτάσεις για τη δραστική βελτίωση της οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο της Κρήτης και το οποίο θα αποσταλεί προς τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό και παράλληλα θα δημοσιοποιηθεί ευρέως προς κάθε κατεύθυνση (δελτία Τύπου, συνεντεύξεις Τύπου σε Αθήνα, Ηράκλειο, Χανιά)».
Ειδικότερα, στο σχέδιο επιστολής με τις προτάσεις των φορέων επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ότι «η χώρα μας και ιδιαίτερα η Κρήτη, διαθέτει ένα από τα πιο επικίνδυνα οδικά δίκτυα της Ευρώπης» και πως «όπως προκύπτει από το δείκτη θυμάτων η διαφορά που μας χωρίζει από τις ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά στην οδική ασφάλεια, είναι τόσο μεγάλη, που εύλογα αναρωτιέται κανείς πώς και πότε θα μπορέσουμε να γεφυρώσουμε αυτό το χάσμα».
«Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων το 2009 μειώθηκε κατά 38,45% σε σχέση με το 1999 και αντίστοιχα ο αριθμός των νεκρών κατά 31,33%. Παρά, όμως, την αξιοσημείωτη αυτή μείωση, την τελευταία δεκαετία η χώρα μας βρίσκεται στην 4η υψηλότερη θέση στην ΕΕ-27 με 139 νεκρούς ανά εκατομμύριο κατοίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat για το 2008, τη στιγμή που ο μέσος όρος στην ΕΕ-27 είναι 78 νεκροί», αναφέρεται και υπογραμμίζεται ότι «ειδικά στην Κρήτη σύμφωνα με στοιχεία από τα Τμήματα Τροχαίας, όπως φαίνεται τα ατυχήματα δυστυχώς δε μειώνονται όπως θα ήταν επιθυμητό».
´Δεν υπάρχει οδικό δίκτυο ανάλογο των αναγκών´
Στην επιστολή σημειώνεται, ακόμα, η μεγάλη οικονομική συμβολή της Κρήτης στην οικονομία της χώρας μέσω του τουρισμού, των αγροτών – παραγωγών και των βιοτεχνών οι οποίοι, ωστόσο, «πρέπει να διακινήσουν τα προϊόντα τους και συνεπώς πρέπει να υπάρχει ανάλογο οδικό δίκτυο για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες αυτές καθώς, πλέον, το υπάρχον δεν επαρκεί εξαιτίας των πολλών προβλημάτων που παρουσιάζει».
Επίσης, τονίζεται ότι το θέμα της εξαιρετικά μειωμένης οδικής ασφάλειας στο οδικό δίκτυο Κρήτης «απασχολεί σε μόνιμη βάση τους φορείς της Κρήτης» και υπογραμμίζεται πως «είναι κοινά αποδεκτό ότι από τις βασικότερες παραμέτρους για την πρόκληση ενός τροχαίου ατυχήματος στο νησί μας, είναι αφενός η κακή κατάσταση από άποψη συντήρησης στην οποία βρίσκεται το οδικό δίκτυο του νησιού και αφετέρου η έλλειψη αξιόπιστων δρόμων, οι οποίοι να διαθέτουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στον αυξημένο σήμερα κυκλοφοριακό φόρτο, αφού οι περισσότεροι από τους δρόμους, που υπάρχουν, σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν πριν από 2 ή και περισσότερες δεκαετίες».
Προτάσεις
Ακόμη από τα ΤΕΕ Ανατολικής και Δυτικής Κρήτης επισυνάπτονται οι προτάσεις για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας στην Κρήτη, ενώ παραθέτονται ένα σύντομο ιστορικό και γενικά στοιχεία, περιγράφεται η υφιστάμενη κατάσταση και γίνεται αναλυτική παρουσίαση των ατυχημάτων και του κυκλοφοριακού φόρτου.
Ειδικότερα, ως προς τις προτάσεις τονίζεται πως «επειδή η πλήρης αναβάθμιση και ολοκλήρωση του Β.Ο.Α.Κ. του Ν.Ο.Α.Κ. και των καθέτων αξόνων έχουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα τουλάχιστον 15ετίας, προτείνουμε να εκπονηθεί ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα με χρονικό ορίζοντα υλοποίησης μέχρι το 2015 και που θα έχει σαν αντικείμενο τη λήψη και εφαρμογή βραχυπρόθεσμων μέτρων για τη βελτίωση της οδικής ασφάλειας. Συγκεκριμένα:
Αμεση προκήρυξη και ανάθεση 4 μελετών για τον ΒΟΑΚ και 4 μελετών για τους κάθετους άξονες, δηλαδή (1+1=2) δύο μελέτες για κάθε Νομό της Κρήτης, προκειμένου να καταγραφούν και κωδικοποιηθούν τα προβλήματα του οδικού περιβάλλοντος για τους παραπάνω άξονες. Στη συνέχεια να προταθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα υλοποίησης ανά Νομό της Κρήτης, προκειμένου με την εφαρμογή τους να βελτιωθεί σημαντικά η οδική ασφάλεια. Υφιστάμενα προβλήματα που πρέπει να καταγραφούν είναι:
– Εντοπισμός Χιλιομετρικών Θέσεων (Χ.Θ.) που παρουσιάζουν συστηματικά θανατηφόρα ατυχήματα.
– Αποτύπωση οδικών τμημάτων που παρουσιάζουν συστηματικές κατολισθήσεις βράχων, λίθων κ.λπ., ιδιαίτερα τη χειμερινή περίοδο.
– Αποτύπωση – καταγραφή προβληματικών υδραυλικών στοιχείων απορροής των ομβρίων.
– Καταγραφή οδικών τμημάτων με Χ.Θ. για φθαρμένους ασφαλτικούς τάπητες αυξημένης ολισθηρότητας.
– Αποτύπωση – καταγραφή οδικών τμημάτων – καμπυλών σε οριζοντιογραφία και μηκοτομή που απαιτείται βελτίωση των επικλίσεων ή και της μηκοτομής.
– Αποτύπωση – καταγραφή των υφισταμένων ορίων ταχύτητας, ανά οδικό τμήμα.
– Αποτύπωση επικίνδυνων ισόπεδων διασταυρώσεων με επαρχιακούς, δημοτικούς και αγροτικούς δρόμους.
– Αποτύπωση – καταγραφή υφιστάμενης κατάστασης οριζόντιας και κατακόρυφης σήμανσης.
– Αποτύπωση – καταγραφή οδικών τμημάτων με κατεστραμμένα ή βυθισμένα στηθαία ασφαλείας.
– Αποτύπωση – καταγραφή για την κατάσταση του Η/Μ εξοπλισμού (ηλεκτροφωτισμός, σήραγγες, κάμερες ταχύτητας κ.λ.π.) των οδών.
Αρκετά στοιχεία από τα παραπάνω αναφερόμενα έχουν ήδη καταγραφεί από Υπηρεσίες όπως τα τμήματα Τροχαίας, την ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ, την ΔΜΕΟ και την ΔΕΣΕ της Περιφέρειας Κρήτης και θα πρέπει να επικαιροποιηθούν και να συμπληρωθούν´.
Στη συνέχεια επισημαίνουν ότι μετά την καταγραφή και κωδικοποίηση της υφιστάμενης κατάστασης θα πρέπει να προταθούν βραχυπρόθεσμα μέτρα για υλοποίηση με δημοπράτηση αντίστοιχων εργολαβιών ανά Νομό, οι οποίες πρέπει να ενταχθούν για χρηματοδότηση στον τομεακό πρόγραμμα οδικής ασφάλειας, όπως:
– Κατασκευή αντιολισθηρών ταπήτων κατά τμήματα.
– Προκήρυξη των μελετών αναβάθμισης του ΒΟΑΚ κατά τα τμήματα Σούδα – Καλύβες και Βαμβακόπουλο – Κίσσαμος συνολικού μήκους 48 χλμ (τα οποία ζητούμε επίμονα εγγράφως εδώ και χρόνια – αρ. πρωτ. 1876/08 προς ΥΠΕΧΩΔΕ), ώστε τα αντίστοιχα έργα τους να ενταχθούν στο Τ.Ε.Π. «Προσπελασιμότητα» του ΕΣΠΑ 2007 – 2013.
– Ολοκλήρωση επιτέλους της μελέτης σύνδεσης του ΒΟΑΚ με το λιμάνι Σούδας και το αεροδρόμιο Χανίων που εξυπηρετεί και τον Ν. Ρεθύμνου και αποτελεί ένα απολύτως αναγκαίο έργο.