Τροχοπέδη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της ΔΕΔΙΣΑ αποτελούν τα χρέη των Δήμων προς την Επιχείρηση, που ανέρχονταν, στις 31 Μαρτίου 2011, σε 2 εκατομμύρια ευρώ περίπου. Ταυτόχρονα, και παρά τις σημαντικές προσπάθειες που καταβάλλει η ΔΕΔΙΣΑ για την πολύπλευρη βελτίωση των υπηρεσιών της, παρατηρούνται σημαντικές υστερήσεις και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις σε μια σειρά από σοβαρά ζητήματα, που δεν επιτρέπουν στην Επιχείρηση να υλοποιήσει απρόσκοπτα συγκεκριμένα έργα, τα οποία θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξή της.
Στα προβλήματα αυτά αναφέρθηκε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ Λευτέρης Κοπάσης, στο περιθώριο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Επιχείρησης, με αφορμή τη συμμετοχή της σε ένα σημαντικό έργο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Life», για τον έλεγχο των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου σε κάθε στάδιο διαχείρισης των απορριμμάτων.
Ο κ. Κοπάσης τόνισε ότι «από τον Δεκέμβρη και μετά βρισκόμαστε σε μια εξαιρετικά μεγάλη στάση πληρωμών από τους Δήμους προς την Επιχείρηση. Οι οφειλές του μήνα Δεκέμβρη προς την Επιχείρηση ανέρχονται σε 1.016.000 ευρώ και από τα 2 εκατ. ευρώ που είναι οι υποχρεώσεις των Δήμων» (σ.σ. για το πρώτο τρίμηνο του 2011) «έχει καταβληθεί μόνο το 1 εκατ. ευρώ. Αυτή τη στιγμή, δηλαδή, για το προηγούμενο τετράμηνο υπάρχουν οφειλές των Δήμων της τάξης των 2 εκατ. ευρώ. Προσπαθούμε να πληρώνουμε τους εργαζομένους κατά προτεραιότητα, αλλά τα 2 εκατ. ευρώ αυτά λείπουν από την αγορά. Ήδη υπάρχουν αρνήσεις από τους συνεργάτες μας στο να συνεχίσουν να παρέχουν υπηρεσίες», υπογράμμισε ο κ. Κοπάσης.
Ο ίδιος γνωστοποίησε ότι, ταυτόχρονα, παρατηρείται «πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων για την ωρίμανση του έργου της επέκτασης του χώρου υγειονομικής ταφής. Είναι ένα έργο που έχει ώριμη μελέτη, είναι εγκεκριμένη η χωροθέτηση και έχουμε πρόβλημα στην έγκριση των περιβαλλοντικών όρων που έχουν υποβληθεί εδώ και ενάμισι χρόνο».
Ο κ. Κοπάσης ανέφερε, ακόμη, ότι «πέρα του προγράμματος ´Life´ υπάρχει ένα ενταγμένο έργο για τη βελτιστοποίηση της εγκατάστασης διαχείρισης στερεών αποβλήτων στην Κορακιά, ύψους 9 εκατ. ευρώ, όπως επίσης και ένα πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, για τη βελτιστοποίηση της κομποστοποίησης, για το οποίο θα ήθελα να πω ότι είναι ιδιαίτερα επισφαλές. Παρά την παρέμβαση του δημάρχου Χανίων Μανώλη Σκουλάκη δεν φαίνεται να έχουμε ανταπόκριση στις ερωτήσεις και στα αιτήματά μας από το αρμόδιο Υπουργείο και από τους επιτελείς του προγράμματος».
Απορρίμματα και μείωση των αερίων
Η μείωση των εκπομπών αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου, μέσω της ανάπτυξης ενός εργαλείου – λογισμικού που θα αξιολογεί, παρακολουθεί, ελέγχει και αναφέρει τις εκπομπές που προέρχονται από ολόκληρο τον κύκλο ζωής των δραστηριοτήτων διαχείρισης των στερεών αποβλήτων αποτελεί τον στόχο του έργου που έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Life» και στο οποίο συμμετέχει η ΔΕΔΙΣΑ.
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας περιβαλλοντικών μελετών ΕΠΕΜ -που αποτελεί τον συντονιστή – δικαιούχο του συγκεκριμένου έργου- χημικός – μηχανικός Περιβάλλοντος, Νίκος Γκάργκουλας, υπογράμμισε ότι «θα δημιουργηθεί ένα λογισμικό εργαλείο για την παρακολούθηση και τον έλεγχο των εκπομπών των αερίων του φαινομένου του θερμοκηπίου από τις διεργασίες διαχείρισης στερεών αποβλήτων. Επιπλέον, το εργαλείο αυτό θα δίνει τη βέλτιστη λύση τόσο για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων όσο και για τα σχετικά κόστη. Αυτή είναι και η καινοτομία του έργου μας».
Ο κ. Γκάργκουλας σημείωσε ότι «στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης ανά Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε Χανιά, Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και Δυτική Μακεδονία) για να υλοποιηθούν πιλοτικά ορισμένες από τις λύσεις που θα προκύψουν, ως ενέργειες επίδειξης (π.χ. οικιακή κομποστοποίηση)».
Η επικεφαλής της Εξωτερικής Ομάδας Ελέγχου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το πρόγραμμα «Life», περιβαλλοντολόγος – κοινωνιολόγος Χριστίνα Μαρούλη τόνισε, από την πλευρά της, ότι «είναι η πρώτη επίσκεψη στο έργο για να δούμε πώς ´τρέχει´ μέχρι στιγμής. Έχει ξεκινήσει καλά. Έχει προοπτικές για να παράγει πολύ καλά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι είναι πολύ χρήσιμο, γιατί πραγματικά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων είναι μεγάλο θέμα, όχι μόνο στην Ελλάδα. Θα είναι πολύ χρήσιμο να παραχθεί ένα εργαλείο που θα μπορεί να βοηθήσει τους φορείς διαχείρισης στερεών αποβλήτων για να παίρνουν αποφάσεις που θα είναι τεκμηριωμένες και με θετικά αποτελέσματα».
Καταλήγοντας, η κα Μαρούλη υπενθύμισε ότι το πρόγραμμα «Life» είναι ανοιχτό για κατάθεση νέων προτάσεων με καταληκτική ημερομηνία την 18η Ιουλίου 20011.
Τέλος, ο διευθυντής του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης και κομποστοποίησης της ΔΕΔΙΣΑ, μηχανολόγος – μηχανικός Κώστας Πατεράκης επεσήμανε ότι «η ΔΕΔΙΣΑ συμμετέχει σε αυτό το πρόγραμμα, με το οποίο θα δημιουργηθεί ένα λογισμικό που θα υπολογίζονται τα αέρια που επηρεάζουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου σε κάθε στάδιο διαχείρισης, από τη συλλογή και τη μεταφορά έως την επεξεργασία και την τελική διάθεση. Μέσα από αυτό το λογισμικό θα δοθεί η δυνατότητα να ξέρουμε σε κάθε επιμέρους στάδιο πού παρουσιάζονται εκπομπές, σε ποιο βαθμό και τι αποτέλεσμα θα έχουν αυτές, για να μπορούμε να επέμβουμε σε κάθε στάδιο με ανάλογες δράσεις για να περιορίσουμε τις εκπομπές αυτές, αν μπορούμε».
Αχι κι άχιη . Καλά κι άγια ούλα τούτανά απού σκέφτεστε.Μπορεί νάναι ξεκάρφωτο μά θελα αν είχε κιανείς τα κότσια να κάμει λογισμικό επηρεασμού ετούτουνά του παντέρμου θερμόκηπου από τα μπομπαρίδια απού ρίχνουνε καθημερνά εις τη μπαντέρμη Γη.