Τη ´δημιουργία μιας Τράπεζας ειδικού σκοπού για τη χρηματοδότηση, τη δανειοδότηση, τη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων´ και ´την αξιοποίηση και όχι το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας´ προκειμένου να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η οικονομική κρίση, πρότεινε χθες από τα Χανιά ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, ασκώντας, παράλληλα, δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη λανθασμένη και αποτυχημένη, όπως είπε, πολιτική του μνημονίου, που μοναδικό στόχο, σύμφωνα με τον ίδιο, έχει τη σωτηρία των Τραπεζών και όχι της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας.
´Τα περιθώρια, πια, στενεύουν και οφείλουμε έστω και στο και πέντε να αλλάξουμε ρότα. Βυθιζόμαστε στην κρίση του χρέους, σε αυτόν τον φαύλο κύκλο λιτότητας, ύφεσης, ανεργίας και χρέους, τα νούμερα δεν βγαίνουν, η κοινωνία βουλιάζει και ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση οφείλουν αυτό τουλάχιστον, αν μη τι άλλο, να το παραδεχθούν και να αναζητήσουν εναλλακτική προοπτική στις προτάσεις που κατά καιρούς καταθέτει ο δικός μας ο χώρος´, σημείωσε ο κ. Τσίπρας
ΤΑ ΝΕΑ ΜΕΤΡΑ
Αναφερόμενος στα νέα οικονομικά μέτρα που αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση την Παρασκευή 15 Απριλίου, ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι «εμείς θα τους συμβουλεύαμε να τα ανακοινώσουν τη μεθεπόμενη, που είναι και Μεγάλη Παρασκευή, για να συνδυάσουν τη μετρολογία με το θρησκευτικό συναίσθημα του λαού. Η διαφορά είναι ότι αυτός ο Γολγοθάς που ανεβαίνουμε δεν έχει προοπτική ανάστασης και ανάταξης. Βεβαίως, η 15η Απριλίου δεν είναι μια καλή ημερομηνία για να πάρουνε μέτρα. Ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Παπανδρέου συνήθιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα να μας μιλάνε για τον Τιτανικό που βυθίζεται. Η 15η του Απρίλη είναι μια σημαδιακή ημερομηνία. Είναι η επέτειος της βύθισης του Τιτανικού πριν από 99 χρόνια. Σαν Τιτανικός, όμως, βυθίζεται και η κυβέρνηση στα αδιέξοδά της, μέσα στην αδυναμία της να δώσει προοπτική. Και βυθίζεται διότι μόνο μέλημα αυτών των επιλογών είναι να σωθούν οι τράπεζες και όχι η κοινωνία, όχι οι μικρομεσαίοι, όχι οι εργαζόμενοι».
ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «μόνο μέλημα όλων των σεναρίων που επεξεργάζονται πίσω από τις πλάτες μας και έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση του χρέους, όλα αυτά περί αναδιάρθρωσης κ.λπ., έχουν ένα και μοναδικό σκοπό: όχι να σώσουν την οικονομία και τους εργαζόμενους, αλλά να σώσουν τις τράπεζες, που θέλουν και την πίτα ακέραιη και τον σκύλο χορτάτο. Που έχουν πάρει μέσα σε τρία χρόνια 105 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστό και σε εγγυήσεις και το μόνο που δεν θέλουν είναι να βάλουν το χέρι στην τσέπη. Και η αγορά αυτή τη στιγμή στεγνώνει διότι παρά το γεγονός ότι παίρνουν ρευστό και εγγυήσεις δεν ανοίγουν τις κάνουλες της χρηματοδότησης στην πραγματική οικονομία», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και τόνισε ότι «το μόνο που κινείται σε αυτή τη χώρα είναι όποιες συμφωνίες έχουν προωθηθεί για να ευνοήσουν τα μεγάλα συμφέροντα της διαπλοκής. Συμφωνίες που αφορούν την ενέργεια και τα απορρίμματα».
´ΑΠΕΜΠΛΟΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ´
Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι θα πρέπει να απεμπλακεί η χώρα «από το μνημόνιο της χρεοκοπίας», τόνισε ότι «έχει ωριμάσει πια η ανάγκη να δημιουργηθεί μια ευρύτατη κοινωνική και πολιτική συμμαχία με στόχο την εφαρμογή ενός ελάχιστου προγράμματος, λίγων αλλά σημαντικών στόχων, με πρώτο και κύριο τον στόχο της αναδιανομής του πλούτου και του εισοδήματος» και εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ωριμάζουν οι συνθήκες για ένα κίνημα που θα απαιτήσει τον έλεγχο του δημόσιου χρέους και την επιθετική επαναδιαπραγμάτευσή του, με στόχο τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του, διότι ολοένα και περισσότερο γίνεται πλέον φανερό ότι αυτό το χρέος δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί».
Ο ίδιος ανέφερε ότι «οποιοδήποτε σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, ανάταξης της χώρας, δεν μπορεί παρά να ξεκινά από τον έλεγχο του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Να τελειώνει πια αυτό το αστείο των τραπεζών, που θέλουν μονάχα να κερδίζουν, που θέλουν μονάχα να παίρνουν δημόσιο χρήμα και το παίρνουν για να καλύψουν τις δικές τους τρύπες και οι μέτοχοι δεν βάζουν το χέρι στην τσέπη ούτε για ένα ευρώ. Εμείς μιλάμε για την ανάγκη οι τράπεζες να εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των μετόχων τους».
Σημειώνεται ότι ο κ. Τσίπρας είχε ολιγόλεπτη συνάντηση χθες το πρωί με τον δήμαρχο Χανίων Μανώλη Σκουλάκη και εν συνεχεία συναντήθηκε, στο δημαρχείο Χανίων, με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων και φορέων του Νομού, με τους οποίους συζήτησε θέματα τοπικού και όχι μόνο ενδιαφέροντος. Το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας μίλησε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο «Δημήτρης Βλησίδης». Στην ίδια εκδήλωση μίλησε και το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Ιωάννα Δρόσου.
Κρίση και Κρήτη
Ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση της Κρήτης έκανε χθες ο κ. Τσίπρας αναφέροντας ότι «η κρίση δεν έκανε εξαίρεση για την Κρήτη και για τα Χανιά» και ότι «πλέον η ανεργία στα Χανιά, στον Νομό, προσεγγίζει τον μέσο εθνικό όρο. Μιλάμε για μια επίσημη καταγεγραμμένη ανεργία στο 12,5 – 13%. Δεν μιλάμε για την πραγματική». Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «η Κρήτη έχει τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες και χρειάζεται ένας ειδικός περιφερειακός σχεδιασμός για το νησί. Στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των δυνατοτήτων και του τουρισμού, αλλά σε μια εναλλακτική κατεύθυνση, που θα βάζει σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία του περιβάλλοντος και της γεωργίας, ενός εθνικού σχεδιασμού στήριξης των ανταγωνιστικών προϊόντων, στροφή σε ποιοτικά προϊόντα, βιολογικά προϊόντα, μέσα όμως από ένα διαφορετικό πλαίσιο στήριξης και έξω και πέρα από τη λογική των πελατειακών σχέσεων που αναπαράγονται στους σημερινούς διεφθαρμένους Συνεταιρισμούς. Και τέλος η Κρήτη θα μπορούσε να γίνει πράγματι ένας παράδεισος για την πιλοτική αλλά και την ουσιαστική εφαρμογή εναλλακτικών πηγών ενέργειας, που θα μπορούσαν να καταστήσουν το νησί αυτόνομο ενεργειακά», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.