30.3 C
Chania
Τρίτη, 1 Ιουλίου, 2025

Αυξάνονται οι κυήσεις υψηλού κινδύνου

Επιτακτική κρίνεται η ανάγκη λειτουργίας της Μονάδας Νεογνών στα Χανιά καθώς ολοένα και αυξάνονται οι κυήσεις υψηλού κινδύνου, που προέρχονται από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή (δίδυμες ή πολύδυμες κυήσεις κ.ά.).
Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο πέρυσι στη Μονάδα Νεογνών του ΠΕΠΑΓΝΗ, πριν το κλείσιμο της Μονάδας Νεογνών στο Νοσοκομείο Χανίων, το 28% των περιστατικών με πρόωρα νεογνά προερχόταν από τα Χανιά.
Οι επισημάνσεις αυτές έγιναν, μεταξύ άλλων, κατά τη διάρκεια του 4ου Παγκρήτιου Μετεκπαιδευτικού Σεμιναρίου Μαιευτικής Γυναικολογίας με θέμα «Κυήσεις Υψηλού Κινδύνου», που πραγματοποιήθηκε, προχθές και χθες, στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία Κρήτης, σε συνεργασία με τη Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική Πανεπιστημίου Κρήτης και την Εταιρεία Ιατρικών Μελετών Κρήτης.
Σκοπός της επιστημονικής διημερίδας ήταν η ενημέρωση των μαιευτήρων – γυναικολόγων, παιδιάτρων – νεογνολόγων, για τις εξελίξεις και τις σύγχρονες προσεγγίσεις σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπευτική αντιμετώπιση των κυήσεων υψηλού κινδύνου, με στόχο την προάσπιση της υγείας των εγκύων γυναικών, την αποφυγή επιπλοκών στην ανάπτυξη του εμβρύου και  την επίτευξη ικανοποιητικού περιγεννητικού αποτελέσματος.
Οπως ανέφερε ο πρόεδρος της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Κρήτης, κ. Ι. Ματαλλιωτάκης, ´συνήθως το 70% των περιπτώσεων εγκυμοσύνης είναι φυσιολογικές. Υπάρχουν, όμως, ορισμένες περιπτώσεις και συγκεκριμένα στο 30%, που κάτι θα προκύψει στην πορεία. Αυτό λέγεται παθολογία της εγκυμοσύνης και χαρακτηρίζουμε τις περιπτώσεις αυτές ως υψηλού κινδύνου, διότι χρειάζονται μεγαλύτερη φροντίδα, καλύτερος έλεγχος, εγκαιρότερη διάγνωση και αντιμετώπιση´.
Ο κ. Ματαλλιωτάκης τόνισε ότι ´ένα μεγάλο πρόβλημα είναι τα πρόωρα νεογνά. Δυστυχώς, πολλές από τις κυήσεις υψηλού κινδύνου δεν φτάνουν στο τέλος. Το μεγαλύτερο ποσοστό από αυτό αφορά τα πρόωρα νεογνά και την προεκλαμψία, που χρειάζεται να διακόψουμε την εγκυμοσύνη πολύ νωρίτερα από το τέλος. Δηλαδή αντί να φτάσουμε στους εννέα μήνες, πρέπει στους οκτώ ή στους επτά μήνες να προκαλέσουμε τοκετό ή καισαρική τομή για να προλάβουμε καταστάσεις ή στο έμβρυο ή στη μητέρα´.
´Το ευχάριστο είναι ότι σε τριτοβάθμια Νοσοκομεία αντιμετωπίζονται όλα αυτά τα περιστατικά. Στο ΠΕΠΑΓΝΗ εδώ και πολλά χρόνια, ευτυχώς, δεν έχει προκύψει θάνατος σε καμία μητέρα από κύηση υψηλού κινδύνου. Επιπλέον οι επιπλοκές έχουν ελαχιστοποιηθεί, ενώ η υπεργεννητική νοσηρότητα και θνησιμότητα είναι μικρή, κάτω από 7 – 8 τοις χιλίοις´, σημείωσε.
Ωστόσο, ο κ. Ματαλλιωτάκης επεσήμανε την αναγκαιότητα λειτουργίας μιας Μονάδας Νεογνών για τις περιπτώσεις πρόωρων νεογνών από κυήσεις υψηλού κινδύνου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, πέρυσι στη Μονάδα Νεογνών του ΠΕΠΑΓΝΗ το 28% των περιστατικών με πρόωρα νεογνά προερχόταν από τα Χανιά, ενώ δύο χρόνια πριν το ποσοστό αυτό βρισκόταν στο 15%.
´Ηδη αυτήν τη στιγμή στην Κλινική νοσηλεύονται τέσσερις Χανιώτισσες´, ανέφερε ο κ. Ματαλλιωτάκης, ο οποίος επεσήμανε τους κινδύνους που εγκυμονεί η μεταφορά των πρόωρων νεογνών από τα Χανιά στο Ηράκλειο, μετά το κλείσιμο της Μονάδας Νεογνών στα Χανιά.
Και πρόσθεσε: ´Η καλύτερη θερμοκοιτίδα είναι η μήτρα της μητέρας. Η απόσταση των δύο ωρών από τα Χανιά στο Ηράκλειο μπορεί ακόμη και να επηρεάσει τη ζωή του νεογνού. Και η ανάγκη για Μονάδα Νεογνών είναι επιτακτική´.
Από την πλευρά του το  μέλος της Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας Κρήτης και πρόεδρος της Ιατρικής Εταιρείας Χανίων, κ. Ι. Γιακουμάκης, τόνισε ότι: ´Χρειαζόμαστε μια Μονάδα Νεογνών στα Χανιά, διότι οι πρόωροι τοκετοί υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Και ειδικά όσο ένα 10% των κυήσεων προέρχεται από υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, δηλαδή δίδυμες κυήσεις, πολύδυμες κυήσεις, γυναίκες σε μεγαλύτερη ηλικία, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε περισσότερα παιδιά να γεννιούνται πρόωρα και η Μονάδα Νεογνών είναι άκρως απαραίτητη. Ας ελπίσουμε ότι θα στελεχωθεί κάποια στιγμή, διότι δεν γίνεται διαφορετικά´.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης σημαντικοί επιστήμονες Υγείας από τις Βαλκανικές χώρες, που μετέφεραν εμπειρίες και γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση των παθολογικών κυήσεων, που αποτελεί ένα από τα πλέον κρίσιμα ζητήματα της Μαιευτικής, αλλά και των Συστημάτων δημόσιας Υγείας.
Σε θεματικές ενότητες παρουσιάσθηκαν οι νεότερες εξελίξεις στην πρόβλεψη, πρόληψη, έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση των κυήσεων που επιπλέκονται με υπέρταση και προεκλαμψία, σακχαρώδη διαβήτη κύησης, καθυστέρηση στην ανάπτυξη του εμβρύου, περιγεννητικές λοιμώξεις και απειλούμενο πρόωρο τοκετό. Παρουσιάσθηκαν επίσης οι συνέπειες και η προτεινόμενη αντιμετώπιση των περιπτώσεων που η έγκυος μητέρα παρουσιάζει επιπλοκές από συστήματα, όπως το αναπνευστικό, το γαστρεντερικό, το αιματολογικό ή έχει εκτεθεί σε ακτινοβολία, υποφέρει από οξέα ή χρόνια νοσήματα.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην παρακολούθηση και αντιμετώπιση των διαρκώς αυξανόμενων πολυδύμων κυήσεων ή ιδιαίτερων περιπτώσεων κυήσεων, όπως αυτή των εφήβων κοριτσιών ή των γυναικών που πάσχουν από κακοήθη νοσήματα.
Ακόμη συζητήθηκε η συμβολή των σύγχρονων διαγνωστικών μέσων, όπως η τρισδιάστατη υπερηχογραφία και η μαγνητική τομογραφία, στην καλύτερη παρακολούθηση των κυήσεων υψηλού κινδύνου.
Τέλος, παρουσιάστηκαν  οι υπάρχουσες και οι μελλοντικές δυνατότητες αξιοποίησης των βλαστικών κυττάρων από το αίμα του ομφάλιου λώρου, θέμα για το οποίο υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις. Για τον ´Ομφάλιο Λώρο – Βλαστικά Κύτταρα και Εφαρμογές´, μίλησε ο αν. καθηγητής Βιοχημείας του Α.Π.Θ, κ. Γ. Κολιάκος.
Συνολικά στη διάρκεια του διημέρου έγιναν 35 διαλέξεις, ενώ ο αριθμός των ομιλητών και προεδρευόντων υπερέβη τους 70. Παράλληλα, ανακοινώθηκαν ερευνητικές εργασίες που υλοποιούνται στα Νοσοκομεία της Κρήτης, αλλά και της υπόλοιπης Ελλάδας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα