Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Κλειδί η επικοινωνία

´Ο κάθε γονιός επιβάλλεται να μάθει πως να εκπαιδεύει το παιδί του, από τα πιο απλά πράγματα, μέχρι το πώς θα συνεργαστεί με το  σχολείο καθώς και με τη συνεχώς εναλλασσόμενη ανάγκη για εκπαίδευση´.
Αυτό τόνισε ο παιδοψυχίατρος Αχιλλέας Προκοπίου, ο οποίος μίλησε, χθες το απόγευμα, σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο 5ο Δημοτικό Σχολείο, με θέμα ´Η δυναμική των σχέσεων και της επικοινωνίας ανάμεσα στο παιδί και στην οικογένεια και στο σχολείο´.
Ο κ. Προκοπίου μιλώντας στα ´Χ.Ν.´ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι ´η ψυχή του παιδιού και οι ανθρώπινες σχέσεις είναι τόσο περίπλοκες, που και να μην απομακρυνόταν η επικοινωνία μεταξύ γονέα – παιδιού, πάλι θα χρειαζόταν ο γονιός να γνωρίζει πολλά.  Στις παλιές εποχές ο γονιός δεν χρειαζόταν να γνωρίζει πολλά, γιατί οι ρόλοι που θα έπρεπε να ακολουθήσουν οι γονείς και τα παιδιά ήταν προκαθορισμένοι. Τώρα, όμως, δεν είναι έτσι, γιατί η κοινωνία είναι ρευστή και τα παιδιά θα πρέπει να αναπτύξουν δυνάμεις, όπως π.χ. τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους, κάτι που δεν υπήρχε παλιά. Αυτό επιβάλλεται γιατί όλες τις άλλες εργασίες λίγο – πολύ τις καλύπτουν οι σκεπτόμενες μηχανές (κομπιούτερ). Αυτό που δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα κομπιούτερ είναι την ανθρώπινη πρωτοβουλία. Για αυτό χρειάζεται να την αναπτύξουμε στα παιδιά και αυτό είναι ένα ζήτημα που απασχολεί την εποχή μας´. 
Ο ίδιος σημείωσε ότι ´αυτό που χρειάζεται περισσότερο σε τέτοιες εκδηλώσεις είναι  πώς να μάθουν οι γονείς να επικοινωνούν με τα παιδιά, έτσι ώστε να μπορεί να υπάρχει αλληλοκατανόηση. Αυτό είναι τεράστια δυσκολία σήμερα, γιατί οι παλιές γέφυρες έχουν σπάσει· χρειάζεται να οικοδομήσουν καινούργιες. Υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορούμε να αναφέρουμε στις ομιλίες μας, αλλά η αλήθεια είναι ότι για τους περισσότερους γονείς χρειάζεται να εξειδικευτεί ο τρόπος με τον οποίο θα προσεγγίσουν το παιδί τους γιατί εξαρτάται πάρα πολύ από τη νοοτροπία τους, την ιστορία τους, από τον τρόπο γενικά που έχουν μεγαλώσει, αλλά και στο περιβάλλον του κάθε γονέα´.
Σε ερώτησή μας, αν τα νέα ζευγάρια είναι περισσότερο κοντά στα παιδιά τους και αν αισθάνονται την ανάγκη να μάθουν περισσότερα για την παιδική ψυχή, ο κ. Προκοπίου απάντησε ότι ´ασφαλώς η ηλικία των γονέων παίζει ρόλο, αλλά όχι πάντα. Υπάρχουν πολλά νέα ζευγάρια που έρχονται σε τέτοιες εκδηλώσεις γιατί θέλουν να πάρουν πληροφορίες, αλλά όχι όλα. Επίσης πολλοί παλιοί μας εκπλήσσουν με τη σοφία τους στον τρόπο που ξέρουν από μόνοι τους να επικοινωνούν και να δίνουν αναγνώριση ο ένας στον άλλο και στα παιδιά. Αλλά έχουμε και αρκετά νέα ζευγάρια που δεν τα καταφέρνουν καθόλου καλά, γιατί αυτό εξαρτάται από την προσωπική ιστορία του καθενός´.
Ο κ. Προκοπίου ανέφερε το  πιο σύνηθες πρόβλημα που  κάνει τον γονέα να απομακρύνεται από το παιδί του και είναι η έλλειψη επικοινωνίας.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα