ΣΤΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΕΠΙΤΕΛΕΙΟ
Προβληματισμός για αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ
Αθήνα
Το ενδεχόμενο της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προβληματίζει τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, αν και δηλώνει ότι μια μικρή σε μέγεθος μεταβολή τους δεν θα επηρεάσει σημαντικά το χρέος της Ελλάδας. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσον ξένες χώρες, όπως η Κίνα, θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, τονίζει ότι κάθε ξένη σοβαρή επένδυση είναι καλοδεχούμενη και αναφέρει πως έχουν ξεκινήσει ενέργειες για τη ΔΕΠΑ και την ανανέωση της σύμβασης του ´Ελ. Βενιζέλος´.
Αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις που έχει πραγματοποιήσει η Ελλάδα και τόνισε πως έχει έρθει η ώρα εφαρμογής τους, κάτι που χαρακτήρισε εξαιρετικά σημαντικό έργο.
Παράλληλα, επανέλαβε πως η Ελλάδα περιμένει τις προτάσεις της Κομισιόν για τους Οίκους Αξιολόγησης, οι οποίοι αξιολογούν αυστηρά τη χώρα, χωρίς να λαμβάνουν υπ? όψιν τις αξιολογήσεις της τρόικας.
ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΜΑΪΟ
Παράταση στις αιτήσεις για τον νέο επενδυτικό
Αθήνα
Παράταση ενός μήνα, μέχρι τον Μάιο, δίνεται από το Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής στον νέο επενδυτικό νόμο, σύμφωνα με τροπολογία που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου για την «προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού».
Η τροποποίηση αυτή κρίθηκε επιβεβλημένη καθώς δεν ολοκληρώθηκε ακόμη η έκδοση των προβλεπόμενων κανονιστικών πράξεων για την εφαρμογή του νέου επενδυτικού νόμου (3908/2011), τονίζεται στην εισηγητική έκθεση.
Τονίζεται, ακόμα, ότι «η προτεινόμενη ρύθμιση έχει θετικό αντίκτυπο στην οικονομία δεδομένου ότι δίνεται η δυνατότητα υποβολής περισσοτέρων επενδυτικών σχεδίων».
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος επενδυτικός νόμος (3908/2011), που δημοσιεύτηκε την 1η Φεβρουαρίου 2011, προβλέπει ότι τα επενδυτικά σχέδια υποβάλλονται τους μήνες Απρίλιο και Οκτώβριο κάθε έτος, «αλλά για να τεθεί σε λειτουργία ο νόμος απαιτείται η έκδοση δύο Προεδρικών Διαταγμάτων και επτά Υπουργικών Αποφάσεων, τα κείμενα των οποίων ετοιμάστηκαν μεν εγκαίρως, πλην -όμως- δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοσή τους, η οποία αναμένεται να γίνει εντός των προσεχών ημερών», όπως σημειώνεται στην τροπολογία.
Συνέπεια, λοιπόν, αυτής της καθυστέρησης είναι ότι δεν επαρκεί ο χρόνος του μηνός Απριλίου για την υποβολή των επενδυτικών σχεδίων της πρώτης εξαμηνιαίας περιόδου και για τον λόγο αυτό κρίνεται αναγκαίο να παραταθεί ο χρόνος υποβολής των σχετικών αιτήσεων και κατά τον Μάιο.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θα παρουσιάσει σε εκδήλωση «πανηγυρικού» χαρακτήρα, που πιθανόν θα τιμήσει και ο πρωθυπουργός, τις αιτήσεις που έχουν ήδη υποβληθεί.
ΑΠΟ ΧΘΕΣ
Δεκαήμερη απεργία εργαζομένων στα ΕΛΠΕ
Αθήνα
Δεκαήμερη απεργία ξεκινούν από την Κυριακή οι εργαζόμενοι στα ΕΛΠΕ, λόγω των ριζικών διαφωνιών τους σε σχέση με την νέα συλλογική σύμβαση εργασίας και με αίτημα την πρόσληψη προσωπικού για τις νέες μονάδες της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη και την Ελευσίνα.
Οι κινητοποιήσεις ενδεχομένως να προκαλέσουν προβλήματα τροφοδοσίας στην αγορά καυσίμων.
Οι εργαζόμενοι κατηγορούν τη Διοίκηση ότι προσπαθεί να αξιοποιήσει την κρίση της οικονομίας της χώρας για να πετύχει περικοπές μισθών, που φθάνουν έως και το 40% των αποδοχών των εργαζομένων.
Παράλληλα, το Πανελλήνιο Σωματείο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ απορρίπτει ισχυρισμούς περί «προκλητικών» απολαβών, όπως επίδομα… εργένηδων και αντιδρά στη στελέχωση των νέων μονάδων «με ελλιπές, νέο, άπειρο, ελάχιστα εκπαιδευμένο προσωπικό».
Η Διοίκηση των ΕΛΠΕ, από την πλευρά της, κάνει λόγο για υπερβολικές παροχές και προνόμια που ισχύουν σήμερα στον Ομιλο και πρέπει να εξορθολογιστούν καθώς το διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον έχει επιδεινωθεί.
Με ανακοίνωσή της στο Reuters, η εταιρεία έκανε λόγο για μέσο ετήσιο κόστος μισθοδοσίας ανά εργαζόμενο στις 85.000 ευρώ, την ώρα που, όπως σημειώνει, η παραγωγικότητά τους υστερεί σε σχέση με αυτή των εταιριών διύλισης της δυτικής Ευρώπης
ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ SPIEGEL
Aναδιάρθρωση ελληνικού χρέους ζητά το ΔΝΤ
Αθήνα
Ο υπουργός Οικονομικών, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και η Κομισιόν διέψευσαν το Σάββατο πληροφορίες που δημοσιεύονται στο Spiegel, σύμφωνα με τις οποίες το ΔΝΤ πιέζει παρασκηνιακά για ταχεία αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.
Το άρθρο, που δημοσιεύεται στο τεύχος της Δευτέρας, εμφανίζει παράγοντες του ΔΝΤ να εκφράζουν αμφιβολίες για τη διάσωση της Ελλάδας και να πιέζουν για αναδιάρθρωση. Πιθανοί τρόποι, αναφέρει το Spiegel, είναι το «κούρεμα» του χρέους, η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Spiegel την απαίτηση για αναδιάρθρωση του χρέους διατύπωσαν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι του ΔΝΤ σε συνομιλίες τους τις προηγούμενες ημέρες με στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων.
Έτσι, στο ΔΝΤ διαγράφεται αλλαγή γραμμής πλεύσης. Τώρα, πλέον, προφανώς δεν πιστεύει ούτε το ίδιο το Ταμείο ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να εξυγιανθεί με τα μέχρι τώρα μέτρα.
Είναι αναγκαίο να μειωθεί το βάρος του χρέους από 150% περίπου επί του ΑΕΠ, που είναι σήμερα, επιχειρηματολογούν εκπρόσωποι του ΔΝΤ μιλώντας στους Ευρωπαίους.
Πιθανοί τρόποι είναι το «κούρεμα» του χρέους: Η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ομολόγων ή η μείωση των τοκοχρεολυσίων.
Ολες οι εναλλακτικές λύσεις καταλήγουν στο ότι οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών ομολόγων θα αναγκαστούν να παραιτηθούν από μέρος των αξιώσεών τους.
Κατά την άποψη του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει το ταχύτερο να αρχίσει συνομιλίες με τους πιστωτές της και να τους ανακοινώσει τη σχεδιαζόμενη αναδιάρθρωση χρέους.
Το ΔΝΤ, ωστόσο, διστάζει ακόμα να δημοσιοποιήσει τις σκέψεις του, επειδή φοβάται ότι έτσι θα δημιουργήσει μεγαλύτερες δυσκολίες στην Πορτογαλία, η οποία έχει επίσης πληγεί από την κρίση.
Διαψεύδει το ΔΝΤ
Από την πλευρά του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με ανακοίνωση που εξέδωσε το Σάββατο διαψεύδει τα αναγραφόμενα στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού περί πιέσεων για να αναδιάρθρωση. «Όπως έχουμε δηλώσει επανειλημμένα», αναφέρει στο Reuters εκπρόσωπος του Ταμείου, «το ΔΝΤ υποστηρίζει της θέση της ελληνικής κυβέρνησης περί μη αναδιάρθρωσης του χρέους και τη θέληση της να εκπληρώσει πλήρως τις δανειακές της υποχρεώσεις. Κάθε αναφορά που υποστηρίζει το αντίθετο είναι λανθασμένη».
Απάντηση της Κομισιόν
Σχετικά με το δημοσίευμα του Spiegel, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν αναφέρει ότι δεν υπάρχει λόγος για να αναδιάρθρωση τώρα.
Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει το Reuters, ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε: «Όλα τα υποστηρικτικά μέτρα είναι σε ισχύ. Δεν υπάρχει λόγος τώρα να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αυτή την πιθανότητα αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους».
ΓΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ
Νέες περικοπές στις ΔΕΚΟ;
Αθήνα
Για ακόμα μια φορά μπαίνουν οι ΔΕΚΟ στο στόχαστρο του οικονομικού επιτελείου στην προσπάθεια να υπάρξει περιορισμός του ελλείμματος. Πληροφορίες κάνουν λόγο για περαιτέρω μείωση των δαπανών ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ τον χρόνο μέχρι και το 2015. Αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική στοχεύουν στην αύξηση των εσόδων , ενώ δεν αποκλείεται και μείωση του μισθολογικού κόστους.
Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η αλλαγή στην αναλογία αποχωρήσεων – προσλήψεων στο Δημόσιο και αντί για 1 πρόσληψη ανά 5 αποχωρήσεις, θα ισχύσει η αναλογία 1 προς 10. Τα στοιχεία από τις αστικές συγκοινωνίες δείχνουν μείωση των ζημιών κατά 16%, ωστόσο αυτή οφείλεται κυρίως στις περικοπές των απολαβών.
Όπως αποκαλύπτει το Έθνος της Κυριακής, αν και στον ΟΣΕ εφαρμόζεται ήδη το σχέδιο εξυγίανσης κι ενώ οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μειώσεις αποδοχών, η νέα συλλογική σύμβαση προβλέπει επίδομα θέσης διοίκησης σε όλα τα υψηλόβαθμα στελέχη του οργανισμού έως και 25% επί του νέου μισθού.
Τα μέτρα που θα ληφθούν αρχικά θα αφορούν τις μη εισηγμένες ΔΕΚΟ όμως στο μέλλον θα υπάρξουν ανάλογες αποφάσεις και για εκείνες που είναι στο χρηματιστήριο.
Οι συνδικαλιστές των ΔΕΚΟ δηλώνουν αγωνιστική ετοιμότητα και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο νέων δυναμικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση των εκπροσώπων των Τραπεζών με την ΟΤΟΕ για την υπογραφή νέας κλαδικής σύμβασης κατέληξε σε αδιέξοδο. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους των τραπεζοϋπαλλήλων η πρόταση αφορούσε μειώσεις 5% επί των βασικών μισθών και επιπλέον μειώσεις στα επιδόματα ωρίμανσης, η οποία θα κυμαίνεται από 2% – 3% και αλλαγή του χρόνου ωρίμανσης από το 1 έτος στα 3 έτη.
Οι εκπρόσωποι της ΟΤΟΕ ζητούν να ισχύσει η εθνική συλλογική σύμβαση της ΓΣΕΕ, που προβλέπει πάγωμα αποδοχών για το 2010 και αύξηση 1,7% από τον Ιούλιο του 2011, ενώ έθεσαν και θέμα διασφάλιση των θέσεων εργασίας.