Βρυξέλλες
Στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008 ανήλθε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Φεβρουάριο ενισχύοντας τις πιέσεις προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της.
Συγκεκριμένα, αυξήθηκε στο 2,4% από 2,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε την Τετάρτη η Eurostat και επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις, που είχαν ανακοινωθεί την 1η Μαρτίου. Τον Φεβρουάριο του 2010 ήταν 0,8%.
Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4%.
Ο δομικός πληθωρισμός (εξαιρούνται τρόφιμα και ενέργεια) υποχώρησε στο 1% από 1,1%.
Στην Ελλάδα, υποχώρησε στο 4,2% (σ.σ. πρόκειται για τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών καταναλωτή), από 4,9% τον Ιανουάριο.
Στην ΕΕ ο πληθωρισμός παρέμεινε αμετάβλητος στο 2,8%, ενώ πριν από έναν χρόνο ήταν 1,5%.
Τα χαμηλότερα ποσοστά πληθωρισμού σημειώθηκαν σε Ιρλανδία (0,9%), Σουηδία (1,2%) και Γαλλία (1,8%), ενώ τα υψηλότερα σε Ρουμανία (7,6%), Εσθονία (5,5%) και Βουλγαρία (4,6%).
Σε σχέση με τον Ιανουάριο, ο πληθωρισμός αυξήθηκε σε δεκαπέντε κράτη μέλη, παρέμενε αμετάβλητος σε τρία και μειώθηκε σε οκτώ κράτη μέλη, ενώ δεν υπάρχουν στοιχεία για τη Βρετανία.
Στόχος της ΕΚΤ είναι η διατήρηση του πληθωρισμού κάτω αλλά κοντά στο 2% και γι? αυτό νωρίτερα αυτόν τον μήνα άφησε να εννοηθεί ότι ίσως αυξήσει τα επιτόκια τον Απρίλιο λέγοντας ότι πρέπει να εμποδίσει τις δευτερογενείς επιπτώσεις από την αύξηση των τιμών του πετρελαίου.
Σύμφωνα με την Eurostat, οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 0,9% σε μηνιαία βάση και κατά 13,1% σε ετήσια.
Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή της, η Εurostat είπε ότι το ονομαστικό ωριαίο κόστος εργασίας αυξήθηκε 1,6% σε ετήσια βάση το τελευταίο τρίμηνο του 2010, έναντι αύξησης 0,9% στο τρίτο και 1,5% στο δεύτερο τρίμηνο.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεκτιμήσει την επίπτωση από την κρίση στην Ιαπωνία πριν καθορίσει την πολιτική επιτοκίων της, δήλωσε το μέλος του ΔΣ και επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας, Κριστιάν Νουαγιέ.
«Ως συνήθως, θα λάβουμε υπόψη μας όλες τις νέες πληροφορίες και αυτό θα αποτελέσει μέρος της συνολικής εκτίμησής μας», είπε ο Γάλλος τραπεζίτης στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, όταν ρωτήθηκε αν η ιαπωνική κρίση μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια.
Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα, ένα άλλο μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, ο Αυστριακός, Εβαλντ Νοβότνι, είχε δηλώσει ότι το μήνυμα της Ευρωτράπεζας για «ισχυρή επιφυλακή» (το οποίο στο παρελθόν χρησιμοποιείτο πριν από την αύξηση των επιτοκίων της) ισχύει ακόμη, παρά την αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα μετά τον σεισμό στην Ιαπωνία και την αναταραχή στη βόρεια Αφρική.
Πάντως, μετά τα γεγονότα στην Ιαπωνία, στις αγορές χρήματος μειώνονται τα στοιχήματα όσον αφορά το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ το 2011, ενώ οι επενδυτές δείχνουν λιγότερο βέβαιοι για μία αύξηση μέσα στον Απρίλιο.
Ο κ. Νουαγιέ δήλωσε ότι η τρέχουσα νομισματική πολιτική της ΕΚΤ ενισχύει την οικονομία και θα συνεχίσει να κάνει το ίδιο και στο μέλλον. Πρόσθεσε, όμως, ότι οι αυξανόμενες τιμές του πετρελαίου και των εμπορευμάτων μπορεί να οδηγήσουν σε περαιτέρω άνοδο των τιμών.