Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η μουσική και γαστρονομική παράδοση των αλησμόνητων πατρίδων

´H ιστορία των αλησμόνητων πατρίδων είναι αυτή που μας έχουν διηγηθεί οι γονείς  και οι παππούδες μας και όχι αυτή που προσπαθούν να παρουσιάσουν κάποιοι τα τελευταία χρόνια´.
Αυτό τόνισε σε δήλωσή της στα ´Χ.Ν´,  η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Χανίων ο ´Αγιος Πολύκαρπος´, Στέλλα Γκοζάνη -Χαριτάκη, στην παρουσίαση του ημερολογίου της Αδελφότητας Μικρασιατών που πραγματοποιήθηκε προχθές το βράδυ στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης.
Η κα Χαριτάκη πρόσθεσε επίσης ότι ´στο ημερολόγιό μας που έχει τίτλο «Μικρασιάτικο γλέντι», προβάλλεται  η μουσική και η γαστρονομική παράδοση των αλησμόνητων πατρίδων. Φέτος, το ημερολόγιό μας, είναι εκτός από  περιεκτικό και όμορφα επιμελημένο´.
Η κα Χαριτάκη τόνισε, επίσης, ότι ´η μικρασιάτικη κουζίνα, εμπλούτισε και επηρέασε στο πέρασμα των χρόνων και την κρητική κουζίνα. Ετσι σήμερα οι δύο αυτές κουζίνες βλέπουμε να συνυπάρχουν αρμονικά μεταξύ τους´.
Η ίδια, τέλος, υπογράμμισε ότι ´πάντοτε υπήρχε και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την Αδελφότητα Μικρασιατών ο «Αγιος Πολύκαρπος» αλλά τα τελευταία χρόνια βλέπω να υπάρχει μεγαλύτερη συμμετοχή στις εκδηλώσεις που διοργανώνουμε καθώς ζουν πολλοί Μικρασιάτες στα Χανιά. Στόχος μας είναι, εκτός από την πλήρη καταγραφή των Μικρασιατών στην πόλη μας, να φέρουμε κοντά μας τη νεολαία, στην οποία θα μεταλαμπαδεύσουμε τις μνήμες και τη φλόγα για τις αλησμόνητες πατρίδες και βασικά να γνωρίσουν την ιστορία´.
Ο ιστορικός – ερευνητής, Δημήτρης Νικολακάκης, έκανε μια διαχρονική αναφορά στην ιστορία των ημερολογίων τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ´καταλυτικό ρόλο στην οικονομική, πολιτιστική και όχι μόνο, ανάπτυξη του ανθρώπου έπαιξε η κατανόηση, οριοθέτηση και καταγραφή του χρόνου. Σ? αυτό βοήθησαν οι περιοδικές κινήσεις κυρίως του ήλιου και της σελήνης. ´Ολοι οι λαοί´, υπογράμμισε ο κ. Νικολακάκης ´χρησιμοποίησαν, κατά καιρούς, διάφορα ημερολόγια. Ομως οι Μινωίτες, ήδη από το 2000 π.Χ. είχαν εφεύρει και καταγράψει σε σφραγιδόλιθο ημερολογιακό σεληνιακό σύστημα με τους μήνες, 365 μέρες και 8 ώρες!´.
Στην εκδήλωση μίλησαν,  επίσης, οι Γιάννης Καστρινάκης, καθηγητής της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Ηρακλείου καθώς και ο Γιάννης Αποστολάκης, πρόεδρος του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας και Πολιτισμού.
Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε βράβευση τριών μκρών παιδιών, που διακρίθηκαν σε διαγωνισμό που είχε διοργανώσει ο Συλλόγος, με θέμα τα ´Μικρασιάτικα ήθη και εθιμα´ των Χριστουγέννων.
Μικρασιάτικοι χοροί και τραγούδια πλαισίωσαν την εκδήλωση.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα