Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΣΤΑ ΠΕΤΑΧΤΑ

Φίλες και φίλοι, καλημέρα!
´ΠΡΟΧΩΡΩ ΠΑΝΤΑ «Ωραίος ως Ελλην»! Για το πρώτο, δεν το συζητώ. Για το «Ελλην» παίζεται… Δύσκολοι καιροί. Και το να λες ότι είσαι Ελληνας κινδυνεύεις να θεωρηθείς ύποπτος! Ή όχι; Ο Σολωμός, ο Κάλβος, ο Μακρυγιάννης, ο Παλαμάς, ο Σεφέρης, ο Ελύτης… έμαθα ότι από κάποιους που γράφουν τη Νεώτερη Ιστορία θεωρούνται ύποπτοι. Πληροφορίες λένε ότι κι εκείνος ο Παπαδιαμάντης με τα Χριστιανικά του αμφισβητείται έντονα. Φήμες… Πάντως εγώ δηλώνω για  τους περίεργους: Είμαι Ελληνας· όχι όμως και Ελληναράς´!
ΜΙΑ ΑΠ´ ΤΙΣ ´Σημειώσεις Καταστρώματος´ του δασκάλου – ποιητή Αντώνη Δελώνη (βλ. περ. ´Αργοναύτης´, τεύχος 8, 2011α). Σαν συνέχεια και όχι τόσο σαν απάντηση σ´ αυτά που έγραψε ο Νεκτάριος προχθές στα ´Ευθύβολα και μη…´ του κάτω από τον τίτλο: ´Γεννήθηκα Ελλην;´. Με μια ημέρα καθυστέρηση. Ψαχνόμουν να βρω τι θα γράψω…
´Ο  ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ ο ΜΙΚΗΣ -ο αιώνιος Εφηβος και κυρίως Ελληνας- μας τα είπε ίσα και σταράτα ότι η ΣΠΙΘΑ του υπάρχει -λέει ο ίδιος ως σύμβολο Αντίστασης´. Από τα που γράφει σε μια άλλη ´Σημείωση Καταστρώματος´ στον ´Αργοναύτη´ ο Αντώνης Δελώνης. Και με αφορμή την εκδήλωση που οργάνωσε προχθές η Κίνηση Ανεξάρτητων Πολιτών ´Σπίθα´, με ομιλητή τον συγγραφέα και δημοσιογράφο Γιώργο Καραμπελιά, η αναφορά.
ΜΕΤ´ ΕΜΠΟΔΙΩΝ, λόγω των πολλών νομοθετικών κενών, προχωρεί λέει, όσο προχωρεί, όταν δεν κάνει σημειωτόν ή και δεν βάζει όπισθεν ο πολλά υποσχόμενος… ´Καλλικράτης´. Κακοστράτης εναντίον ´Καλλικράτη´ κι όπου πάμε, όσο πάμε, λοιπόν!
ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ βράζει ο αραβικός κόσμος απ´ άκρη σ´ άκρη. Πού θα το βγάλει η βράση; Ενα το κρατούμενο ερώτημα, αλλά όχι το μόνο.
ΣΤΑ ΔΕΚΑΔΕΣ χιλιάδες ´φρουτάκια´ που θα εγκατασταθούν στις γειτονιές, θα μπορεί να ´τζογάρει´ ο παίχτης από ένα (1) λεπτό μέχρι πέντε (5) ευρώ! ´Ετσι ούτε τα νήπια θα παραπονούνται. Ενα λεπτό του ευρώ κάπου θα το βρίσκουν!´. Το σχόλιο του ´βοριά´ στη στήλη του ´9 μποφόρ´ (βλ. εφ. ´Χριστιανική´, Πέμπτη 3 Φεβρ. 2011).
ΕΣΠΑΣΑ ΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ μου που μου φαινόταν ψεύτης/ της ομορφιάς κατέχω δα ο χρόνος είν´ ο κλέφτης. Εκτός από την εξωτερική υπάρχει και η εσωτερική ομορφιά, Ηλία! Αυτήν δεν μπορεί να την κλέψει ο χρόνος. Καλή και η παρηγοριά, ε;
ΜΟΝΑΧΗ ΘΕΟΞΕΝΗ, ηγουμένη της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής, Χανιά: Σας ευχαριστώ εκ βαθέων για την αποστολή και σ´ εμένα του Ημερολογίου 2011 που εκτός των άλλων αποτελεί μαρτυρία του έργου που γίνεται και του τρόπου που γίνεται στο Μοναστήρι. Οντως πνευματική όαση για την πόλη των Χανίων και την ευρύτερη περιοχή η Χρυσοπηγή!
Ο  ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ Πολύβιου, στρατηγός Λυκόρτας, που διαδέχθηκε τον Φιλοποίμενα στην αρχηγία του αντιρωμαϊκού κόμματος της Αχαϊκής Συμπολιτείας απέβλεπε με τον αγώνα που έκανε να πειστεί η Ρώμη να απέχει από παρεμβάσεις στα εσωτερικά πράγματα της Ελλάδας ως διαιτητής στις διαφορές μεταξύ των ελληνικών πόλεων. ´Μπορούμε και μόνοι μας να διευθετούμε τις μεταξύ μας διαφορές´, υποστήριξε.
´Ο καλύτερος τρόπος για να γελάσουν/ Οι άλλοι/ είναι να τους λες για τα όνειρά σου/ Δεν χρειάζεται να τους λες ανέκδοτα/ Να λες απλώς/ για έναν κόσμο νέο/ θα ´χουν να λένε μετά/ και για καιρό/ για έναν ποιητή με χιούμορ/ και στυλ!…´.
Το ποίημα ´Συνταγή´ του Αντώνη Δελώνη.

ΧΑΙΡΕΤΩ ΣΑΣ ΚΙ ΑΓΑΠΩ ΣΑΣ!
(http//:petaxta.blogspot.com)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα