Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

?Ανάγκη σταθερών?

Aυτή τη διαπίστωση ως απόρροια ανησυχίας κοινωνικής, ανησυχίας καλλιτεχνικής, ανησυχίας ανθρώπινης, καταθέτει ένας άνθρωπος ευήμερος, σκεπτόμενος, ωραίος.
Ο Σωτήρης Χατζάκης, που εκθέτει τις θέσεις του, είναι ένας θεατράνθρωπος που εκτιμώ ιδιαίτερα…
Μου αρέσει… Μου… ταιριάζουν εξαιρετικά ο τρόπος σκέψης του και η συγκρότηση της ευαισθησίας του σε πράξη. Για τον άνθρωπο, για τα ζώα, για τη Φύση.
Ο Σωτήρης Χατζάκης, ο Κρητικός που τιμά τη νήσο και το θέατρο είναι, όπως γνωρίζουν άλλωστε όλοι, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, από καιρό.
Αξίως και παναξίως έφερε νέους μυρωδικούς ανέμους στα προβλήματα του πρώτου θεατρικού οργανισμού της συμπρωτεύουσας.
Ηταν γνωστά, από πενταετίας περίπου, η τριβή, τα χρέη, η τροχοπέδη στην ´οξυγονούχα διαδρομή´ του Ιστορικού ΚΘΒΕ.
Ο ηθοποιός, σκηνοθέτης, παραγωγός και του λόγου εργάτης ταλαντούχος, καινοτομεί· με τους συναδέλφους του που τον λατρεύουν, αλλά και όσους πιστεύουν στα οράματά του και στέκουν παραστάτες και αρωγοί, στις ευγενικές αποδύσεις του.
Φέρνει την υποκριτική στον δρόμο, στο στέκι, στο σπίτι, στην κυριολεξία! Ο έντιμος και σοβαρός πηδαλιούχος ενός σπουδαίου φορέα της Τέχνης, ανοίγει δρόμους και πόρτες, θεσμοθετεί φεστιβάλ, Τέχνης γιορτές ωραίες, ενδιαφέρουσες! Για να ?χουν βήμα πολυπόθητο τα νιάτα και να εκφράσουν τις προσλαμβάνουσες και τις εμπνεύσεις τους!
Θυμηθείτε με πόση έμπνευση εκείνος σκηνοθέτησε τη ´Φόνισσα´!
Δικαίως το πρόσωπό του ´παίζει´ στην επικαιρότητα στην πρώτη σκηνή, αλλά εγώ θέλω να σταθώ σε άλλες συνεντεύξεις του και να μεταφέρω τη συγκίνησή μου, όταν, σε συγκλονιστικές διηγήσεις για τα παιδικά του χρόνια, σκιαγραφεί γλαφυρά.
Την προσφορά της οικογένειάς του σε ενέργεια και χρόνο και πόνο, τιμήματα της ιδεολογίας της. Κι εκείνη την ´αγιογραφημένη´ εικόνα του παιδιού, του μουσκεμένου από την ακάθεκτη πλημμύρα, που απείλησε τη ζωή του, αγκαλιάζεται και σκεπάζεται με ζεστές κουβέρτες και ζεστή αγάπη και μοναχό του ´φιλοσοφεί´ μετά την… μπόρα!
Μου άρεσε η στάση ενός ευαίσθητου δέκτη, ικανού να γονιμοποιήσει τον λόγο παντός ρεπερτορίου!
´Ναι´, παραδέχεται, ´μου αρέσει να δραματοποιώ τον λογοτεχνικό λόγο για να μαθαίνει ο κόσμος όλα τα σημαντικά στοιχεία που διαθέτει…
Αυτή η διαδικασία με συγκινεί…´.
Ρεαλιστής, οξυδερκής και ακέραιος, ορά και καθορά το ΔΕΔΟΜΕΝΟ. Δηλαδή, τη σημερινή φοβερή κρίση με τη ρευστότητα των πάντων!
´Φαντάζομαι ότι θα επανέλθουμε στην ανάγκη σταθερών´.
Ως ευχή ακούγεται τούτος ο οραματικός στοχασμός της ευγένειας και των παλιών δοκιμασμένων αξιών. Ως ευχή, που λαχταρούμε όλοι, εκείνες τις παλιές ´αφετηρίες´ ασφαλούς καταφυγής, που προστατεύουν γενικώς από τους τραχείς κλυδωνισμούς της αγωνίας.
…Μιλά για τα σχέδια, για τα έργα που τρέχουν στις σκηνές, δεν χάνεται λεπτό… Σκηνοθετεί, εργάζεται, γρηγορεί, προγραμματίζει…
Βεβαίως και προτιμά όσο μπορεί τους Ελληνες συγγραφείς, βεβαίως και αγκαλιάζει τους πρωτόπειρους καλλιτέχνες, βεβαίως και αναλύει τις προτάσεις όλων των άλλων εξουσιών και των συστημάτων, αλλά!
Προτάσσει θερμά, όπως είναι φυσικό, το θέατρο, την αγάπη του και το σέβας, το οποίο προφανώς θεωρεί ´παρηγορητική ανάφλεξη και ελπιδοφόρα αναζωπύρωση´ ανά πάσα στιγμή του βίου, στη διασάλευση, στο αδιέξοδο, στη θλίψη της υπαρξιακής ερημιάς…


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα