Δευτέρα, 5 Ιουνίου, 2023

Παρουσίαση ημερολογίου

´Το ημερολόγιο είναι μία προσπάθεια της Ενωσης των απανταχού Λακκιωτών με σκοπό την προβολή του χωριού αλλά και την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου´, ανέφερε ο πρόεδρος της Ενωσης των απανταχού Λακκιωτών, Γιώργος Μαυρογένης, στη διάρκεια της παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στο  Πνευματικό Κέντρο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στη Νέα Χώρα.
Στην εκδήλωση στην οποία παραβρέθηκε ο βουλευτής Ευτύχης Δαμιανάκης τιμήθηκε ο δημιουργός του ημερολογίου, Κωνσταντίνος Μαρματάκης, ενώ έγινε και η καθιερωμένη κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας.  
´Οι φωτογραφίες που βρίσκονται στο ημερολόγιο αποτελούν ένα μικρό κομμάτι της συνολικής εικόνας των Λάκκων´, τόνισε ο κ. Μαρματάκης και πρόσθεσε ότι ´στις φωτογραφίες απεικονίζονται τοπία των Λάκκων και του Ομαλού, τα οποία διανθίζονται με ανάλογα ριζίτικα τραγούδια. Η φωτογραφίες δένουν απόλυτα με τα ριζίτικα που είναι γραμμένα πάνω σε κάθε φωτογραφία´.
Ο κ. Μαρματάκης υπογράμμισε ότι ´τα ριζίτικα που υπάρχουν στο ημερολόγιο είναι τραγούδια πολύ παλιά, όπως ακούγονταν στο χωριό εκείνα τα χρόνια´.
Στο εισαγωγικό σημείωμα του ημερολογίου αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής: ´Είναι χαρακτηριστικά σημεία και μορφές που υπάρχουν σήμερα ή που έζησαν σ? ένα ηρωικό και μαζί σκληρό χθες. Τα ριζίτικα σε κάθε εικόνα αντικατοπτρίζουν το νόημα και το συναίσθημα του χθες με τη ματιά του σήμερα και του τώρα. Ο τόπος αυτός, οι Λάκκοι και ο Ομαλός, έχουν μία «ψυχή» σμιλευμένη από τους αγώνες και τη σκληρή εργασία των Λακκιωτών μέσα στους αιώνες. Αγώνες που έκαναν οι Λακκιώτες και οι Λακκιώτισσες τόσο για την επιβίωση όσο και για την ιδέα της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα και για τη Μεγάλη Ελλάδα´.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα