Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ´ΚΥΔΩΝΙΑ´
Ο Αριστείδης Αντονάς συζητά για τα ´Κτίσματα´
Ο Αριστείδης Αντονάς, αρχιτέκτονας και συγγραφέας με καταγωγή από τα Χανιά, αύριο Παρασκευή 28 Ιανουαρίου μετά το τέλος της παράστασης του θεατρικού του έργου «Τα κτίσματα», που παρουσιάζεται αυτή την εποχή στο θέατρο ´Κυδωνία´, θα συζητήσει με το κοινό, με αφορμή το έργο και την παράσταση. Στη συζήτηση, εκτός από τον συγγραφέα, θα συμμετάσχουν και όλοι οι συντελεστές της παράστασης. Η Εταιρεία Θεάτρου ´Μνήμη´ υπενθυμίζει στους φίλους του θεάτρου που επιθυμούν να παρακολουθήσουν την παράσταση της κωμωδίας του Αριστείδη Αντονά «Τα κτίσματα», ότι το έργο θα παίζεται μέχρι και την Κυριακή 30 Ιανουαρίου. Απομένουν δηλαδή 3 τελευταίες παραστάσεις: Παρασκευή 28/1, Σάββατο 29/1 και Κυριακή 30/1, στις 9.15 μ.μ.. Δεν θα δοθεί παράταση.
Περισσότερες πληροφορίες στο τηλέφωνο 2821092395 και στην ιστοσελίδα www.theatrokydonia.gr
?
ΣΤΗ ΛΕΣΧΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ
Εκδήλωση Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής
Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής Ν. Χανίων και η συγγραφέας παιδικών βιβλίων Ελένη Σβορώνου προσκαλούν όλους όσοι θα ήθελαν να ζήσουν το δικό τους? «παραμύθι» μέσα από έναν πρωτότυπο διάλογο με τα βιβλία του «Μπλε σάκου» από τη συλλογή του Μουσείου Σχολικής Ζωής, τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Χανίων (Α. Παπανδρέου 64) στις 6 μ.μ.
Τα βιβλία του «Μπλε σάκου» είναι μια συλλογή 1050 βιβλίων εκλεκτών συγγραφέων, παρακαταθήκη του προγράμματος «ΜΕΛΙΝΑ – Εκπαίδευση και Πολιτισμός» και του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ), με θέμα την κλασική Αρχαία Ελλάδα. Τα βιβλία έχουν ταξιδέψει ως «θεματικές κινητές βιβλιοθήκες» σε 7 μπλε σάκους των 150 βιβλίων στα σχολεία πειραματικής εφαρμογής του προγράμματος σε όλη την Ελλάδα. Το Μουσείο Σχολικής Ζωής επιχειρεί να ζωντανέψει τη δράση του «ταξιδιού» των βιβλίων δίνοντας την ευκαιρία στα σχολεία του Ν. Χανίων να τα αξιοποιήσουν για όσο χρόνο θελήσουν στον χώρο τους με τους τρόπους, που θα επιλέξουν οι Σύλλογοι Διδασκόντων.
Οι μελωδίες του Γιώργου Φραντζεσκάκη θα συνοδεύουν τις ευχές για τη νέα χρονιά στην κοπή της βασιλόπιτας, που θα πραγματοποιηθεί την ίδια μέρα, ενώ θα δοθούν αναμνηστικά διπλώματα στα σχολεία που συμμετείχαν στα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου κατά τη δεύτερη περιοδική του έκθεση: «Τύπος, ά – Τυπος. Μαθητικές εφημερίδες και περιοδικά στην Κρήτη».

ΣΤΟ ΣΤΕΚΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Προβολές ταινιών
Την ταινία του Μαρουάν Χαμέντ ´Το μέγαρο Γιακουμπιάν´ θα προβάλει το ´Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών´ στον χώρο του, σήμερα Πέμπτη 27 ιανουαρίου στις 9 μ.μ..
Η υπόθεση της ταινίας:
Το Μέγαρο Γιακουμπιάν είναι ένα συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων, που χτίστηκε στο Κάιρο στο τέλος της δεκαετίας του ?30. Στη μεγάλη ακμή του το Κάιρο συναγωνιζόταν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες σε πλούτο, χλιδή και κομψότητα. Εκείνη την εποχή στο Μέγαρο κατοικούσαν οι ισχυρότεροι και πλουσιότεροι άνθρωποι της πόλης. Μισόν αιώνα αργότερα από την επανάσταση του 1952, στη διάρκεια του 1ου Πόλεμου του Κόλπου, η κατάσταση στην Αίγυπτο έχει αλλάξει δραματικά. Το κτήριο διαθέτει ακόμα τη γοητεία και τη φήμη του αλλά τα σημάδια της παρακμής και της εγκατάλειψης είναι παραπάνω από εμφανή. Στους χώρους του Μεγάρου συνυπάρχουν όλες οι κοινωνικές τάξεις, ενώ οι τοίχοι του κρύβουν ιστορίες καθημερινών ανθρώπων με ανάγκες αλλά και πάθη.

ΕΚΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΕΛΙΑΝΩΝ
Κοπή βασιλόπιτας
Εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του διοργανώνει ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δελιανών το Σάββατο 29 Ιανουαρίου στο κέντρο ´Παπαδερός´ στο Δαρμαροχώρι.
Ζωντανή μουσική από τον Μάρκο Ρενιέρη, τον Γιάννη Πολυχρονάκη και το συγκρότημά τους.
Θα χορέψει ομάδα από τον Λαογραφικό Ομιλο Χανίων.
Τα έσοδα της βραδιάς θα διατεθούν για τους σκοπούς της ΕΛΕΠΑΠ .

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΑΤΖΕΝΤΑ 26/1 – 1/2

Εκδηλώσεις
? Την ταινία του Μαρουάν Χαμέντ ´Το μέγαρο Γιακουμπιάν´ θα προβάλει το ´Κοινωνικό Στέκι – Στέκι Μεταναστών´ στον χώρο του, την Πέμπτη 27 ιανουαρίου στις 9 μ.μ.
?    Εκδήλωση προς τιμήν των μαχητών των Μεσκλών θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 30 Ιανουαρίου στις 11 το πρωί στα Μεσκλά.
?    Παρουσίαση του βιβλίου «Μικρασία, αγκαλιά και ξενιτιά. Τουρκοκρητικοί – Μικρασιάτες – Ιστορία», του Κωστή Κεφαλάκη τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στις 7 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο της Μητρόπολης.
?    Παρουσίαση του ημερολογίου 2011 της Ενωσης των Απανταχού Λακιωτών τη Δευτέρα 31 Ιανουαρίου στις 7.30 μ.μ. στο Πνευματικό Κέντρο Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Νέας Χώρας.

Εκθέσεις
?    Εκθεση έργων του Θοδωρή Καλούμενου με τίτλο ´Το κάλλος των συμβόλων´ στη Δημοτική Πινακοθήκη μέχρι τις 18 Φεβρουαρίου 2011. Ωρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο: 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 – 9 μ.μ., Κυριακή: 10 π.μ. – 2 μ.μ. Δευτέρα κλειστά.
?    Εκθεση της Αγγελικής Κοκονάκη στον Χώρο Τέχνης Χανίων. Θα διαρκέσει έως τις 29 Ιανουαρίου 2011 και λειτουργεί Δευτ. – Παρ. 11 π.μ. – 1 μ.μ. και 6 – 8.30 μ.μ., Σαβ. – Κυρ. 11 π.μ. – 1 μ.μ.
?    Εκθεση για τον Γιάννη Ρίτσο με τίτλο ´25 πορτραίτα του ποιητή´ στο ΚΑΜ. Θα διαρκέσει έως τις 30 Ιανουαρίου 2011. Ωρες λειτουργίας: 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 – 9 μ.μ. Σαβ. – Κυρ. 11 π.μ. – 3 μ.μ.    
?    «4η Triennale – Επιλογές, Αρχιτεκτονική στην Κρήτη 2004 – 2007» στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Ωρες λειτουργίας: Καθημερινά 10 π.μ. – 2 μ.μ. και 6 – 9 μ.μ., Σαβ. – Κυρ. 11 π.μ. – 3 μ.μ.

Παραστάσεις
?    Η κωμωδία του Αριστείδη Αντονά, ´Τα κτίσματα´ από την Εταιρεία Θεάτρου ´Μνήμη´ στο Θέατρο ´Κυδωνία´ κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή, ώρα 9.15 μ.μ., από τις 7 έως τις 30 Ιανουαρίου 2011.
?    ´Οι Δανειστές´ του Αύγουστου Στρίντμπεργκ, από το ΔΗΠΕΘΕ Κρήτης έως τις 14 Φεβρουαρίου. Παραστάσεις: Παρασκευή και Σάββατο στις 9 μ.μ. Κυριακή, Δευτέρα στις 7.30 μ.μ. Eίσοδος 12 ευρώ και 8 ευρώ (φοιτητικό, μαθητικό, πολυτεκνικό). Ισχύουν εισιτήρια ΟΓΑ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα