ΡΕΘΥΜΝΟ
Μια κόλαση αναμονής περνούν χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα προκειμένου να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα απεξάρτησης του ΟΚΑΝΑ.
Ωστόσο, τελευταία το Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά των Εξαρτήσεων αρχίζει τον βηματισμό του και φαίνεται αρκετά φιλόδοξο, αρκεί να το συνοδεύσουν τα απαραίτητα κονδύλια και η εξασφάλιση προσωπικού για να υλοποιηθεί. Ετσι μπορεί σταδιακά να ελαχιστοποιηθεί ή ακόμη και να εξαλειφθεί ο χρόνος αναμονής των χρηστών στις λίστες, να πραγματοποιηθεί δηλαδή ο στόχος.
Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας «Ελευθεροτυπία» το κόστος της υλοποίησής του για τη διετία 2011 – 2012 φτάνει τα 79.187.500 ευρώ, από τα οποία τα 19.067.500 ευρώ προέρχονται από ευρωπαϊκά προγράμματα.
Μεταξύ άλλων το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την υλοποίηση 17 νέων Μονάδων χορήγησης υποκατάστατων του ΟΚΑΝΑ, μία από αυτές και στο Ρέθυμνο, η οποία θα λειτουργεί σε χώρο του Νοσοκομείου, χωρίς ακόμη, όμως, να έχει συγκεκριμενοποιηθεί αυτός. Σήμερα στη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου θα συζητηθεί το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να παρθεί απόφαση και να κατατεθεί η πρόταση στον ΟΚΑΝΑ.
Αλλωστε πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα και η λύση πρέπει να είναι ανάλογη της ιδιαιτερότητας της Μονάδας.
Πάντως μια πιθανή λύση που είχε προταθεί αρχικά από τη Διοίκηση προς στην Τεχνική Υπηρεσία για να τη διερευνήσει, για προκάτ κατασκευή στον αύλειο χώρο του Νοσοκομείου, απορρίφθηκε από την Υπηρεσία, με την αιτιολογία ότι ο ακάλυπτος χώρος είναι οριακός και δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί λυόμενη κατασκευή.
Σύμφωνα με πληροφορίες το κτήριο του παλιού παιδικού σταθμού, θεωρείται ως το πλέον κατάλληλο, επειδή είναι σχετικά ανεξάρτητο και με δική του είσοδο, ωστόσο, όλα τα πιθανά σενάρια θα συζητηθούν σήμερα στο Δ.Σ.
Ο διοικητής του Νοσοκομείου, Γιώργος Μοσχοβάκης, θεωρεί πως είναι απαραίτητη η Μονάδα στο Ρέθυμνο, ώστε να βοηθηθούν όσο το δυνατό περισσότεροι άνθρωποι να φύγουν από αυτή τη «γάγγραινα», όπως χαρακτηρίζει την εξάρτηση και να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αναμονής στις λίστες.
Τα τοξικοεξαρτημένα άτομα από το Ρέθυμνο αναγκάζονται να απευθύνονται στις Μονάδες Υποκατάστατων των Χανίων και πρόσφατα του Ηρακλείου καθώς έχει ξεκινήσει και εκεί τη λειτουργία της η Μονάδα. Αξίζει να σημειώσουμε πως ο αριθμός των ατόμων που είναι εξαρτημένα από την ηρωίνη στο Ρέθυμνο και έχουν κάνει αίτηση σε πρόγραμμα απεξάρτησης είναι πολύ λιγότερα σε σχέση με τους γειτονικούς Νομούς, ωστόσο, όπως πιστεύουν πάντα οι γιατροί, ακόμη και ένας να υπάρχει και να βοηθηθεί πρέπει να υπάρχουν οι δομές, αφού είναι κέρδος για τον ίδιο τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Αλλωστε, όπως μας είπε και ο ψυχίατρος, υπεύθυνος στον ΟΚΑΝΑ στα Χανιά, κ. Σταυρουλάκης, είναι θετικό να υπάρχει μια Μονάδα που θα βρει ο ενδιαφερόμενος βοήθεια κοντά στο σπίτι του, διότι έτσι θα τη χρησιμοποιήσει. Πέρα από το γεγονός δηλαδή ότι όσο λιγότερες Μονάδες υπάρχουν τόσο πιο μεγάλη είναι η λίστα της αναμονής για την ένταξη σε πρόγραμμα απεξάρτησης, το γεγονός της αναγκαστικής μετακίνησης σε άλλη περιοχή για να το παρακολουθήσουν, για κάποιους ανθρώπους λειτουργεί αποτρεπτικά.
Σε ό,τι αφορά στο Ρέθυμνο υπάρχουν αιτήσεις στη Μονάδα των Χανίων, ατόμων που επιθυμούν να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα, σε μικρότερο ποσοστό, όμως, από τις αιτήσεις που υπάρχουν από την υπόλοιπη Κρήτη.
Με την έναρξη λειτουργίας και της Μονάδας του Ηρακλείου, η λίστα έγινε ενιαία και ο χρόνος αναμονής λιγότερος, ωστόσο, κάποιος μπορεί να περιμένει ακόμη και ένα ή ενάμισι χρόνο και υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που περίμεναν και δύο χρόνια. Γι? αυτό και έχει σημασία ή δημιουργία περισσότερων Μονάδων, ώστε οι χρήστες που έχουν ανάγκη στήριξης και θεραπείας να την έχουν γιατί δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που άνθρωποι φεύγουν από τη ζωή περιμένοντας σε μια λίστα?
ΧΑΡΑ ΒΗΛΑΡΑ
Υπό δημιουργία Μονάδα Υποκατάστατων
