Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Η γραφειοκρατία μπλοκάρει το γρήγορο Ιντερνετ

Τα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας έχει εμπλακεί η ενεργοποίηση του ευρυζωνικού δικτύου, που εδώ και έναν χρόνο έχει ολοκληρωθεί και έχει παραδοθεί στα Χανιά.
Το δίκτυο οπτικών ινών  που μπορεί να προσφέρει πολύ μεγάλες ταχύτητες στο διαδίκτυο και στο μέλλον ευρυζωνικές υπηρεσίες για πολίτες και επιχειρήσεις έχει ενεργοποιηθεί μόνο για τις υπηρεσίες του Δήμου Χανίων καθώς ο διαγωνισμός παραχώρησης της συντήρησης, λειτουργίας και επέκτασής τους βρίσκεται ακόμα στα χαρτιά.
Ακόμα και αν σήμερα γίνει ο διαγωνισμός, μέχρις ότου ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες, η ενεργοποίηση δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν το… 2012, ενώ την ίδια στιγμή σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου θα συνεχίσουν να λειτουργούν με βάση το υπάρχον δίκτυο.
Οπως επισημαίνει ο κ. Σπύρος Ψυχής, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών και Δικτύων του Πολυτεχνείου Κρήτης, που είχε και την ευθύνη ως Ιδρυμα της παρακολούθησης του έργου “το δίκτυο οπτικών ινών έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί με χρηματοδότηση από το Γ΄ ΚΠΣ  και τουλάχιστον για τα Χανιά είναι ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Αυτό που εκκρεμεί είναι o διαγωνισμός παραχώρησης σε κάποιον ανάδοχο που θα αναλάβει να τα λειτουργήσει, να τα συντηρήσει και να τα επεκτείνει, ώστε να φτάσει τα επόμενα χρόνια στον πολίτη και στις επιχειρήσεις”.
Τα ευρυζωνικά δίκτυα έχουν ως στόχο “να συνδέσουν άμεσα τα κτήρια δημόσιου χαρακτήρα (Νοσοκομεία, σχολεία, δημοτικά κτήρια, Μουσεία, υπηρεσίες) και ο δεύτερος ρόλος τους είναι σε κάποιο βάθος χρόνου αυτό το δίκτυο να αποτελέσει τον κορμό και τη βάση, ώστε με επεκτάσεις και περαιτέρω επενδύσεις να φτάσει στον τελικό καταναλωτή, στον τελικό χρήστη, σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις και να παρέχει ευρυζωνικές υπηρεσίες σε περιοχές της χώρας, που κανείς ιδιώτης δεν θα επενδύσει. Γι? αυτό και το πρόγραμμα αυτό έγινε στην επαρχία και όχι σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου υπάρχει ενδιαφέρον για επενδύσεις”, αναφέρει ο κ. Ψυχής.
Το δίκτυο έφτασε και αναμένει την ενεργοποίηση του σε δημόσια κτήρια που κατηγοριοποιούνται σε 4 ομάδες:
– Κτήρια ευρύτερου δημόσιου τομέα όπως Εφορίες, Δικαστήρια κ.λπ. Οι τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες παρέχονται μέσω του προγράμματος “ΣΥΖΕΥΞΗΣ”, ωστόσο το πρόγραμμα των οπτικών ινών δεν έχει ενεργοποιηθεί.
– Υποδομές εκπαίδευσης όπως σχολεία, σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
– Νομικά πρόσωπα Δημοσίου   (πολιτιστικά κέντρα, Μουσεία κ.λπ).
– Δημοτικά κτήρια, Δημαρχεία, δημ. βιβλιοθήκες και Υπηρεσίες. Σε αυτά έχει ενεργοποιηθεί η σύνδεση στα κτήρια του Δήμου Χανίων για υπηρεσίες τηλεφωνίας και internet. Είναι η μοναδική ομάδα κτηρίων που έχει ενεργοποιήσει την ευρυζωνικότητα.
Η ενεργοποίηση του δικτύου των οπτικών ινών καθυστερεί την ίδια στιγμή που τα οφέλη θα ήταν τεράστια τόσο για το δημόσιο, όσο και για τους πολίτες. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Ψυχής “η ενεργοποίηση των οπτικών ινών θα μειώσει σημαντικά το κόστος. Δηλαδή οι υπηρεσίες δεν θα έχουν ανάγκη το δίκτυο των τηλεφωνικών εταιρειών επιτυγχάνοντας μια τεράστια οικονομία κλίματος. Το δεύτερο μεγάλο όφελος ότι θα αυξηθούν σε πολύ μεγάλο βαθμό οι ταχύτητες. Σε κλάσματα δευτερολέπτου θα μπορούν να υλοποιούν πράξεις έχοντας πηγή στη βάση δεδομένων όλων των Υπηρεσιών, που σήμερα απαιτεί κάποιο χρονικό διάστημα”.
Το ζήτημα αυτή τη στιγμή είναι η ενεργοποίηση των τοπικών φορέων προκειμένου να ασκηθούν οι απαραίτητες πιέσεις σε κεντρικό επίπεδο προκειμένου να προχωρήσουν με πιο ταχείς ρυθμούς οι σχετικές διαδικασίες.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα