Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Περιβαλλοντική καταστροφή στην Αυστραλία

Στον δρόμο βρίσκονται χιλιάδες πολίτες στην Αυστραλία, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους καθώς οι πλημμύρες έχουν μετατρέψει περιοχές της χώρας σε μία ατελείωτη λίμνη.
Ο υπουργός Οικονομικών, Αντριου Φρέιζερ, περιέγραψε τις πλημμύρες ως «καταστροφή βιβλικών διαστάσεων» και εκτίμησε ότι οι ζημιές θα ξεπεράσουν το 1 δισ. δολάρια Αυστραλίας, δηλαδή περίπου 747 εκατ. ευρώ.
Η πόλη Ρόκχαμπτον, 600 χλμ. βόρεια της πολιτειακής πρωτεύουσας Μπρισμπέιν, με πληθυσμό 77.000 αποκλείστηκε και το 40% των σπιτιών σε αυτή αναμένεται να πλημμυρίσει τις επόμενες ημέρες καθώς τα νερά θα φθάσουν τα 30 πόδια (9 μέτρα).
Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αυστραλίας εκτίμησε ότι τα νερά των πλημμυρών στην πόλη μπορεί να φθάσουν τα εννιά μέτρα  και να ξεπεράσουν τα 9,4 μέτρα την Τετάρτη, επίπεδο παρόμοιο με τις πλημμύρες που είχαν σημειωθεί το 1991 και το 1954.
Τμήματα του Κουίνσλαντ ενδέχεται να μείνουν αποκλεισμένα για ημέρες καθώς οι πλημμύρες προκάλεσαν πλήρη αναστολή στην οικονομική δραστηριότητα, με τα ανθρακωρυχεία και τη γεωργία να πλήττονται ιδιαίτερα.
Ενα άτομο επιβεβαιώθηκε ότι είναι νεκρό, πρόκειται για μια γυναίκα 41 ετών η οποία εξαφανίστηκε όταν προσπάθησε να περάσει με το αυτοκίνητό της τον πλημμυρισμένο ποταμό Λίτσχαρτ. Η Αστυνομία ανακοίνωσε ότι η σορός της βρέθηκε περίπου 2 χλμ. μακρύτερα. Ενας ενήλικος και τρία παιδιά που επέβαιναν στο όχημα διασώθηκαν.
Οι βροχοπτώσεις έχουν εξασθενήσει αλλά τα νερά φθάνουν σταδιακά στις ακτές. Δρόμοι και τμήματα του σιδηροδρομικού δικτύου έχουν κοπεί κατά μήκος των ανατολικών ακτών, ενώ το Ρόκχαμπτον πλημμυρίζει αργά. Σε ορισμένες περιοχές τα νερά έχουν φθάσει τα 8,8 μέτρα. Ο δήμαρχος, Μπραντ Κάρτερ, είπε ότι η πόλη είναι αποκλεισμένη και το ποτάμι φουσκώνει με γρηγορότερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν. Οι Αρχές δίνουν μάχη με τον χρόνο για να υψώσουν φράγματα από σάκους με άμμο. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί και κέντρα εκκένωσης στήθηκαν βιαστικά, ενώ αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας βρίσκονται σε κατάσταση άμεσης ετοιμότητας για την περίπτωση που χρειαστεί να βοηθήσουν στην εκκένωση. Πάνω από 12 πόλεις είναι ήδη κάτω από το νερό.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα