Βαθύτερα το χέρι στην τσέπη θα βάζουν σε όλες τις εντός σχεδίου ή εντός οικισμού περιοχές της υπαίθρου του Νομού Χανίων, από τον νέο χρόνο, όσοι μεταβιβάζουν την ακίνητη περιουσία τους (πωλήσεις, γονικές παροχές, δωρεές) με την ένταξη αυτών των ακινήτων στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών του Υπουργείου Οικονομικών.
Αρκετοί, επίσης, ιδιοκτήτες ακινήτων ενδέχεται να βρεθούν στην απόχη του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας, ενώ πρόκειται να αναπροσαρμοστούν τα Τέλη Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ), το κόστος έκδοσης οικοδομικών αδειών, ακόμα και η ´τακτοποίηση´ των… ημιυπαίθριων για όσους έχουν κτίσματα σ? αυτές τις περιοχές και δεν υπέβαλαν αίτηση έως τώρα.
Στα Χανιά οι τιμές ζώνης (δηλαδή η ελάχιστη τιμή που υπολογίζει η Εφορία για τον φόρο που αντιστοιχεί στις διάφορες συναλλαγές), οι οποίες ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών, διαμορφώθηκαν με βάση το εμπορικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει η κάθε περιοχή και οι τάσεις ανάπτυξής της. Και λίγο – πολύ ο ´τιμοκατάλογος´ αυτός αποτυπώνει και τις περιοχές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια βρέθηκαν στη ζώνη υψηλής ζήτησης, με την ανοικοδόμηση να φτάνει στο ζενίθ.
Η οροφή φτάνει τα 900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και η βάση τα 600 ευρώ.
Την οροφή ´πιάνουν´ περιοχές του Ακρωτηρίου (το πανοραμικό Πιθάρι), όπως ηταν αναμενόμενο, αλλά και περιοχές όπως ο Κεφαλάς και το Γαβαλοχώρι στον Αποκόρωνα, που μάλλον ήταν εκπληξη.
Στις ´ελίτ´ κατατάσσει η Εφορία και την Καμάρα της Κισάμου πιάνοντας κι αυτή τα 900 ευρώ.
Στις περισσότερες παραθαλάσσιες περιοχές οι τιμές ζώνης ´κάθισαν´ στα 800 ευρώ το τετραγωνικό (π.χ. Σούγια, Ασπρουλιάνος και Κάστελλος), όπως και σε περιοχές, στις οποίες ´ξεφύτρωσαν´ πολυτελείς κατασκευές την τελευταία δεκαετία, με χαρακτηριστικές τις περιπτώσεις του Γετίμ Μετοχίου, των Βρυσών και του Φιλίππου.
Με την ίδια τιμή, 800 ευρώ, υπολογίζει η Εφορία και τις κοντινές με την πόλη των Χανίων περιοχές, όπως τον Βαντέ στις Μουρνιές και τμήματα των Νεροκούρου.
Οι τιμές αυτές είναι από 20 έως και 30% υψηλότερες απ? αυτές που ελάμβανε έως τώρα υπόψη της η Εφορία -απέχουν, ωστόσο, από τις πραγματικές, δηλαδή τις εμπορικές τιμές, σε πολλές περιπτώσεις.
Πάντως σε άλλες τουριστικότερες περιοχές της χώρας, όπως τη Σαντορίνη, οι τιμές ζώνης εκτοξεύθηκαν ακόμα και στις 2.000 ευρώ.
´Εξομάλυνση´ κατά το Υπουργείο Οικονομικών
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών η ένταξη αφορά περιοχές εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού, για τις οποίες ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες προσδιορισμού των τιμών εκκίνησης (τιμών ζώνης) και συντελεστών αυξομείωσής τους, βάσει εισηγήσεων των αρμόδιων Επιτροπών, συγκριτικών στοιχείων των αρμόδιων Δ.Ο.Υ., δεδομένων της κτηματαγοράς, με γνώμονα την εξομάλυνση των τιμών πανελλαδικά, για δικαιότερη κλιμάκωσή τους από περιοχή σε περιοχή.
Τυχόν διαφορές τιμών, μεταξύ των ήδη υφιστάμενων και των νέων, που προσδιορίζονται βάσει του συστήματος αντικειμενικών αξιών, θα αφορούν οικισμούς ή ζώνες πόλεων με χαμηλότερες τιμές της αντικειμενικής αξίας, λόγω της μη αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών από την 1/3/2007 και μετά.
«Το αντικειμενικό σύστημα προσδιορισμού αξιών ακινήτων αποτέλεσε και αποτελεί μια θεσμική τομή μείζονος σημασίας, που παρέχει αντικειμενική και τεκμηριωμένη βάση προσδιορισμού των φορολογικών υποχρεώσεων στις περιπτώσεις μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών, ακίνητης περιουσίας, Φ.Π.Α. ακινήτων, εισοδήματος, ΕΤΑΚ», τονίζεται στην ανακοίνωση.
Ακόμη, υπογραμμίζεται πως με την ένταξη μιας περιοχής στο σύστημα, παρέχεται η δυνατότητα η φορολογητέα αξία να είναι εκ των προτέρων γνωστή, ώστε να γίνεται σωστός προγραμματισμός και προϋπολογισμός του κόστους από τους συναλλασσόμενους στην αγορά ακινήτων.
Το γεγονός ότι οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται με αντικειμενικά και επιστημονικά κριτήρια, για ενιαία πανελλαδική αντιμετώπιση ακινήτων αντίστοιχης αξίας, θα συμβάλλει:
Στην εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ φορολογουμένων και φορολογικών Αρχών.
Στην αποφυγή αμφισβητήσεων και αντιδικιών, στη διαφάνεια των συναλλαγών και στην ταχύτερη είσπραξη των οφειλόμενων φόρων.
Στη δικαιότερη κατανομή του Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.
Στη μείωση των υποθέσεων που οδηγούνται ενώπιον των Διοικητικών Δικαστηρίων.
Στην αποσυμφόρηση των Τμημάτων Κεφαλαίου των Δ.Ο.Υ., όπου μέχρι σήμερα οι υποθέσεις ακινήτων ελέγχονταν συνήθως στον χρόνο της παραγραφής, δηλαδή μετά από πέντε ή και περισσότερα χρόνια.
Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, το πρόγραμμα ένταξης του συνόλου της χώρας στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων αποτελεί προτεραιότητα για το Υπουργείο Οικονομικών.