Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ
Παραδόθηκε αναμορφωμένο το Πεδίον του Αρεως
Παραδόθηκε χθες επισήμως στους πολίτες της Αθήνας το αναμορφωμένο Πεδίον του Αρεως, έργο που πιστώνεται στην Υπερνομαρχία Αθηνών.
Η ανάπλαση έγινε υπό τις οδηγίες του  αρχιτέκτονα Αλέξανδρου Τομπάζη και πλέον αποτελεί έναν πνεύμονα πρασίνου, εφάμιλλο των μεγαλύτερων πάρκων του εξωτερικού, ανοιχτό και ασφαλές για όλους τους πολίτες.
Το πάρκο δεν θυμίζει σε τίποτα τον παλιό του εαυτό. Φυτεύτηκαν 1.200 δέντρα, 50.000 ανθόφυτα, 7.500 θάμνοι και 2.500 τριανταφυλλιές, ενώ προστέθηκαν 9 στρέμματα χλοοτάπητα και 8 στρέμματα με φυτά εδαφοκάλυψης. Ξηλώθηκαν 22.650 τ.μ. ασφάλτου στις παλιές διαδρομές και στη θέση της μπήκε χώμα, ενώ τοποθετήθηκαν παράλληλα 8.800 τ.μ. μαρμαροκυβόλιθοι και 3.800 τ.μ. γρανιτοκυβόλιθοι. Πέρα από το μοναδικό περιβαλλοντικό και αισθητικό αποτέλεσμα των έργων, αξίζει να σημειωθεί ότι στο πάρκο, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες η θερμοκρασία θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερη από αυτήν της πόλης, γεγονός που το καθιστά, κυριολεκτικά, μια όαση στο κέντρο της Αθήνας.
Μαζί με την ανάπλαση του Πεδίου του Αρεως η Υπερνομαρχία παρέδωσε ανακαινισμένη και την πλατεία Πρωτομαγιάς, που συνορεύει με το πάρκο. Στο πλαίσιο της ανακαίνισης κατασκευάσθηκε νέο δίκτυο άρδευσης και έγιναν νέες φυτεύσεις, κατασκευάσθηκε πίστα skateboard, τοποθετήθηκαν νέα φωτιστικά με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης, αποκαταστάθηκε η φθαρμένη πλακόστρωση και τα καθιστικά, τοποθετήθηκαν κάδοι σκουπιδιών, ενώ οι εξωτερικές επιφάνειες καλύφθηκαν με νέους χρωματισμούς αντιγραφιστικής προστασίας. Η αποκατάσταση φθορών της πλατείας είχε συνολικό προϋπολογισμό 400.000 ευρώ, ποσό το οποίο καλύφθηκε από το ταμείο της Υπερνομαρχίας.

ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Σκοτώθηκε
ανασφάλιστος εργάτης

Εργατικό δυστύχημα με θύμα ανασφάλιστο αλλοδαπό, πατέρα τεσσάρων παιδιών, σημειώθηκε την Κυριακή 19 Δεκεμβρίου στο Υπουργείο Εργασίας, με την αντιπολίτευση να εξαπολύει πυρά κατά της κυβέρνησης.
Ο άτυχος εργαζόμενος έπεσε από τον 3ο όροφο των γραφείων του Υπουργείου, ενώ καθάριζε τα τζάμια. Οπως καταγγέλλει η Ν.Δ., το ατύχημα έγινε εκτός του νόμιμου ωραρίου, ενώ δεν υπήρχαν τα προβλεπόμενα μέσα προστασίας και ο εργάτης ήταν ανασφάλιστος.
´Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας των κανόνων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, να αμελεί τόσο εγκληματικά τον έλεγχο στις ίδιες τις εγκαταστάσεις του. Δεν είναι δυνατόν να παραβιάζεται τόσο εξόφθαλμα η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας μπροστά στα μάτια της ίδιας της πολιτικής ηγεσίας του Υπ. Εργασίας´, επισημαίνει η Ν.Δ.
Στο μεταξύ, συγκέντρωση διαμαρτυρίας για το συμβάν θα πραγματοποιήσει σήμερα το Δίκτυο Συνδικαλιστών Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ., έξω από το κτήριο του Υπουργείου Εργασίας, στην οδό Κοραή.

ΓΙΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΤΟΞΙΚΟΜΑΝΕΙΣ
Ανάγκη
κοινωνικής μέριμνας

Αθήνα
Εξι χιλιάδες τοξικομανείς σε όλη την Ελλάδα περιμένουν να ενταχθούν σε θεραπευτικά προγράμματα, σύμφωνα με όσα δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ η πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Μένη Μαλιώρη.
Μόνο στο λεκανοπέδιο της Αττικής η λίστα των τοξικομανών αριθμεί 3.500 άτομα, ενώ ο χρόνος αναμονής ξεπερνά τα έξι χρόνια προκειμένου να ενταχθούν σε πρόγραμμα απεξάρτησης.
Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΟΚΑΝΑ, 4,500 χρήστες κρατούνται σε σωφρονιστικά καταστήματα μέσα στα οποία δε λειτουργούν θεραπευτικά προγράμματα.
Οπως τόνισε η κα Μαλιώρη, το πρόβλημα δεν είναι τα κονδύλια και τα χρήματα για να προχωρήσουν τα θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης αλλά κυρίως οι κοινωνικές αντιστάσεις που προβάλλονται.

ΑΠΟ ΤΗΝ BMW
Ανάκληση μοτοσυκλετών

Αθήνα
Πρόγραμμα ανάκλησης μοτοσυκλετών BMW, μοντέλα K 1200 GT, K 1200 R, K 1200 R Sport, K 1200 S, K 1300 GT, K 1300 R και K 1300 S, εκτελεί η εταιρεία BMW Hellas AE, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Τεχνικού Ελέγχου, όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή. Η ανάκληση αφορά 541 μοτοσυκλέτες, παραγωγής από τον Οκτώβριο 2003 έως τον Οκτώβριο 2010, στις οποίες ενδέχεται να εμφανιστεί δυσκολία κίνησης, λόγω διάβρωσης του εδράνου του μοχλού εκτροπής στην πίσω μονάδα ανάρτησης.
Μέχρι στιγμής, δεν έχει αναφερθεί καμία περίπτωση ατυχήματος, που να σχετίζεται με το συγκεκριμένο θέμα. Η BMW Hellas AE θα ενημερώσει τους κατόχους των συγκεκριμένων μοτοσυκλετών, προκειμένου να γίνει αντικατάσταση του μοχλού εκτροπής στην πίσω μονάδα ανάρτησης, χωρίς καμία απολύτως οικονομική επιβάρυνση. Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις οι καταναλωτές παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το επίσημο δίκτυο εμπόρων της BMW Hellas AE.

ΧΘΕΣ ΤΟ ΒΡΑΔΥ
Θανατηφόρο τροχαίο
στο Ρέθυμνο

Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε χθες το βράδυ στο Ρέθυμνο.
Το δυστύχημα έγινε λίγο μετά τις 9 το βράδυ, όταν ο οδηγός, που κινούνταν στην εθνική οδό με κατεύθυνση από Χανιά προς Ρέθυμνο, 500 περίπου μέτρα πριν την περιοχή του Γερανίου, έχασε τον έλεγχο του Ι.Χ. επιβατικού οχήματος που οδηγούσε, το οποίο εξετράπη και έπεσε προς τη μεριά της θάλασσας.
Δυνάμεις της Τροχαίας και το ΕΚΑΒ έσπευσαν στο σημείο για να απεγκλωβίσουν τον οδηγό, ωστόσο, ήταν αργά για τον άτυχο άνδρα, ο οποίος διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου και διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Τα αίτια του δυστυχήματος ερευνώνται.

?
Α. ΛΟΒΕΡΔΟΣ:
´Θα εφαρμοστεί
ο νόμος για το κάπνισμα´
Αθήνα
Εφαρμογή του νόμου για την απαγόρευση του καπνίσματος και εντατικοποίηση των ελέγχων, προανήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Σκάι.
Οπως είπε, το πρώτο που θα γίνει είναι ´επίταση των ελέγχων στη Δημόσια Διοίκηση´ και το δεύτερο ´επίταση των ελέγχων από τη Δημοτική Αστυνομία´, διότι ´οι έλεγχοι από τη Δημοτική Αστυνομία ήταν και το πρόβλημα λόγω δημοτικών εκλογών και η αδράνεια αυξήθηκε´.
´Είχαμε το πολιτικό κόστος, που έκανε τον έναν δήμαρχο να ελέγχει τον άλλον ή να μην ελέγχει, οδηγούσε και σε «νόθευση» του ανταγωνισμού. Η μία μεγάλη καφετέρια είχε καπνιστές, η άλλη απαγόρευε´, ανέφερε ο υπουργός.
Ερωτηθείς αν θα αλλάξει ο νόμος, είπε: ´Θέλουμε ομοιόμορφη εφαρμογή. Το επόμενο βήμα είναι να μπορούν να ελέγχουν τους χώρους αυτούς και οι υπάλληλοι του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, που έβαλα στο πολυνομοσχέδιο. Και από κει και πέρα χρειάζεται κι ένας υπουργικός συντονισμός για χώρους, οι οποίοι αυτή τη στιγμή σήμερα δεν έχουν απαγόρευση του καπνίσματος, τα μπουζούκια, τα καζίνο κ.λπ.´.
´Αυτά τα μεγάλα μαγαζιά να μπορούν να εξαγοράσουν το δικαίωμα αυτό. Αυτή η τελική ρύθμιση, λοιπόν, που είναι διυπουργικό θέμα, χωρίς εμείς να υποχωρούμε από τη θέση της προστασίας της δημόσιας υγείας, θα πρέπει να καταλήξει´, πρόσθεσε ο κ. Λοβέρδος.
Ερωτηθείς ειδικότερα αν αφήνει κάποια παράθυρα για εκλογίκευση του νόμου είπε: ´Κανένα παράθυρο δεν αφήνω. Μα δεν μπορώ, όταν το θέμα είναι διυπουργικό, να μη σκέφτομαι και κάποια άλλη πρόταση, που θα έρθει από κάπου αλλού. Ο νόμος ο δικός μας πρέπει να εφαρμοστεί, το Υπουργείο Υγείας επιμένει στον νόμο του´.
Ειδικότερα για τους ελέγχους, ο υπουργός Υγείας επισήμανε ότι θα πρέπει να είναι σοβαροί και από κει και πέρα θα πρέπει να γίνει και μια διυπουργική συνάντηση. ´Ηδη, σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων, εμείς πήραμε μια πρωτοβουλία χθες από το δικό μας Υπουργείο προς τρεις συναρμόδιους Γενικούς Γραμματείς, ώστε να μπορέσουμε να το κλείσουμε τις επόμενες μέρες´, σημείωσε.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα