Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

?Οχι? αυξήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Αθήνα
Αντίθετο στην αύξηση των εισιτηρίων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς εμφανίζεται το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ), ασκώντας παράλληλα κριτική για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση του Ο.Σ.Ε. Την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στα Μέσα Μεταφορών εμφανίζονται αποφασισμένοι για συνέχιση των κινητοποιήσεών τους.
Σε ανακοίνωσή του το ΚΕΠΚΑ σημειώνει ότι οι αστικές συγκοινωνίες είναι καθολικές υπηρεσίες και αυτό σημαίνει ότι η εκάστοτε κυβέρνηση έχει υποχρέωση να διασφαλίζει την πρόσβαση όλων των καταναλωτών σε ποιοτικές αστικές μεταφορές, σε προσιτή τιμή, ότι οι σιδηροδρομικές μεταφορές είναι ο πιο φιλικός τρόπος μαζικής μεταφοράς και ότι οι αυξήσεις στα εισιτήρια του Ο.Α.Σ.Θ. και του Ο.Σ.Ε. κρίνονται υψηλές ´και θέτουν σε κίνδυνο και την καθολικότητα των αστικών συγκοινωνιών και την προστασία του περιβάλλοντος, σε σχέση με τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες´.
Για τον Ο.Α.Σ.Θ., που είναι ιδιωτική επιχείρηση, αλλά επιδοτείται από το κράτος, το ΚΕΠΚΑ ζητάει οι μέτοχοι να επανεξετάσουν το θέμα και να περιορίσουν τα κέρδη τους, ενώ για τον Ο.Σ.Ε., που είναι δημόσια και προβληματική επιχείρηση, το ΚΕΠΚΑ σημειώνει ότι: ´Πρέπει να διωχθούν όσοι τον έκαναν ζημιογόνο και να θεωρηθούν υπεύθυνοι, με την περιουσία των ίδιων και των οικογενειών τους´.
Το ΚΕΠΚΑ διαμαρτύρεται διότι, όπως σημειώνει: ´Κάθε φορά, που μια Δ.Ε.Κ.Ο. ή το ίδιο το κράτος έχει έλλειμμα, χωρίς να εξεταστεί ποιος φταίει, οι ζημιές μετακυλίονται, στους καταναλωτές, μέσω αύξησης τιμών. Ας θυμηθούμε τη Δ.Ε.Η., τον Φ.Π.Α., τις αυξήσεις, στα καύσιμα και θα καταλάβουμε ότι η εύκολη λύση είναι το χαράτσωμα των καταναλωτών και ζητάει από την κυβέρνηση, να ακυρώσει αυτές τις αυξήσεις διότι, εν μέσω οικονομικής κρίσης, οι αυξήσεις αυτές αποτελούν επιπλέον αφαίμαξη των καταναλωτών´.
Τέλος, για μια ακόμα φορά, εκφράζουν οι καταναλωτές την αντίθεσή τους, σε κατάργηση δρομολογίων του Ο.Σ.Ε. ´Αν θέλουμε πράσινη ανάπτυξη, πρέπει να εντάξουμε τις σιδηροδρομικές υπηρεσίες, στις καθολικές υπηρεσίες και να στηρίξουμε, ως Πολιτεία, την πραγματοποίηση τους. Φυσικά, όχι να επιδοτήσουμε την κακή διαχείριση του Ο.Σ.Ε., αλλά την πρόσβαση των καταναλωτών, σε φιλικές, στο περιβάλλον μεταφορές´, όπως σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Όσον αφορά τις απεργιακές κινητοποιήσεις, οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να τις συνεχίσουν, αντιδρώντας στα κυβερνητικά σχέδια που αφορούν σε οριζόντιες περικοπές μισθών στις ΔΕΚΟ αλλά και στην εξυγίανση των οικονομικών των αστικών συγκοινωνιών.
Οι εργαζόμενοι της ΕΘΕΛ αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν στάσεις εργασίας  αύριο, από την έναρξη της βάρδιάς τους έως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας. Όπως όλα δείχνουν, τις ίδιες ώρες δεν θα κινηθούν και τα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς.
Όπως εξήγησε σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό ´Σκάι´ ο πρόεδρος του συνδικάτου εργαζομένων ΟΑΣΑ ΕΘΕΛ, Νίκος Κουλουμπαρίτσης, «είναι επιλογή της κυβέρνησης με ποιους τρόπους θα έρθει αντιμέτωπη με τους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι είναι έτοιμοι. Να δούμε εάν είναι και αυτοί έτοιμοι».
Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων θα συνεχιστούν και το νέο έτος. Τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, τα λεωφορεία θα κινηθούν από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ ενώ την Τετάρτη, 5 Ιανουαρίου θα τραβήξουν χειρόφρενο από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα. Στις 10 Ιανουαρίου έχει προγραμματιστεί μία ακόμη στάση εργασίας των εργαζομένων στα λεωφορεία, τα οποία θα παραμείνουν ακινητοποιημένα από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. Την ίδια ημέρα, οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν τις επόμενες κινήσεις τους. Η στάση των εργαζομένων στα υπόλοιπα μέσα μεταφοράς θα καθοριστεί στη συνεδρίαση της συντονιστικής τους επιτροπής σήμερα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα