23.4 C
Chania
Σάββατο, 12 Ιουλίου, 2025

Ερευνα για χωροθέτηση μαρίνας

Ερευνα για τη χωροθέτηση μαρίνας, στα όρια του παλιού Δήμου Χανίων, πρόκειται να εκπονήσει το Εργαστήριο Φυσικών Καταστροφών και Παράκτιας Μηχανικής του Πολυτεχνείου Κρήτης, μετά τη χθεσινή υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων.
Η  σύμβαση, η οποία περιλαμβάνει συνολικά τρία μέρη, μεταξύ των οποίων και τη μελέτη των κυματισμών στο παλιό λιμάνι, ώστε να αντιμετωπιστούν οι καταστροφές που σημειώνονται σε περιπτώσεις ισχυρής κακοκαιρίας, έχει χρονοδιάγραμμα 18 μήνες και ο προϋπολογισμός της ανέρχεται σε περίπου 125.000 ευρώ.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε χθες ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, Αρης Παπαδογιάννης, η προγραμματική σύμβαση με το Εργαστήριο προβλέπει τη διεξαγωγή τριών ερευνητικών εργασιών.  
– Η πρώτη αφορά τη μελέτη των κυματικών συνθηκών στον ενετικό λιμένα των Χανίων και τη διατύπωση προτάσεων για την αντιμετώπιση των καταστροφών που συντελούνται κατά τους χειμερινούς μήνες, όταν ο κυματισμός είναι μεγάλος. Ο κ. Παπαδογιάννης διευκρίνισε σχετικά ότι σε κάθε περίπτωση οι λύσεις, που θα προταθούν από τους ερευνητές θα είναι «ήπιες», για να αποφευχθεί η αλλοίωση του μνημείου.
– Η δεύτερη ερευνητική εργασία θα έχει ως αντικείμενο να καταδείξει, αν είναι εφικτή και ποια είναι η καλύτερη δυνατή επιλογή, για τη χωροθέτηση μαρίνας στον σημερινό Δήμο Χανίων, δηλαδή μεταξύ των περιοχών Νέας Χώρας, Κουμ Καπί και Αγίας Κυριακής. «Γνωρίζουμε όλοι ότι έχουν γίνει κάποιες προτάσεις, όμως, η κάθε πρόταση πρέπει να στηρίζεται σε επιστημονική έρευνα, ώστε να έχει και προοπτική», σημείωσε σχετικά ο κ. Παπαδογιάννης και πρόσθεσε: «Και το λέω αυτό διότι στο προγραμματικό σχέδιο του Ρογκάν προβλέπεται η δημιουργία μαρίνας στη Σούδα αλλά γνωρίζουμε, επίσης, ότι η πλειοψηφία των επισκεπτών έχει τελικό προορισμό την παλιά πόλη».
– Η τρίτη ερευνητική εργασία, όπως είπε ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου, θα μελετήσει την εξέλιξη της ακτογραμμής από τη Πύλη της Αμμου μέχρι την Αγία Κυριακή προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία που καταγράφεται μεγάλη διάβρωση και να προταθούν λύσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος.  
«ΕΡΕΥΝΑ ΜΕ ΜΕΤΡΗΣΕΙΣ»
Από την πλευρά του ο διευθυντής του Εργαστηρίου  Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείο Κρήτης, Κώστας Συνολάκης, τόνισε ότι αυτό που διαφοροποιεί τις συγκεκριμένες έρευνες σε σχέση με ό,τι έχει προηγηθεί είναι ότι «θα βασίζονται σε μετρήσεις».
«Η έρευνά μας θα είναι βασικά να βρούμε το κυματικό καθεστώς, δηλαδή να καταλάβουμε από που έρχονται τα κύματα, πόσο μεγάλα είναι, τι είδους ρεύματα υπάρχουν, ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε πολύ πιο έξυπνους υπολογισμούς και προβλέψεις και να δούμε πού θα ήταν το καλύτερο μέρος πρώτα από όλα για να γίνει χωροθέτηση μαρίνας», είπε ο κ. Συνολάκης και συμπλήρωσε: «Το δεύτερο πράγμα είναι οι κυματισμοί στο παλιό λιμάνι. Στις 11 Δεκεμβρίου είχαμε μια μεγάλη καταιγίδα και είδαμε πάλι πλημμύρες. Αυτό είναι κάτι το οποίο κάποια στιγμή πρέπει να αντιμετωπίσουμε με μετρήσεις και όχι με το μάτι, όπως γίνονταν σε μεγάλο βαθμό, οι προηγούμενες μελέτες».

Συνεχίζεται η διάβρωση στο Κολυμπάρι

Την ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση στο λιμάνι του Κολυμπαρίου, ώστε να σταματήσει η συνεχιζόμενη διάβρωση που απειλεί την παραλία αλλά και τα κτίσματα στην ακτογραμμή, επεσήμανε χθες ο καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, κ. Συνολάκης, στο περιθώριο της υπογραφής της προγραμματικής σύμβασης με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Χανίων.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς από δημοσιογράφους για το πρόβλημα που έχει διαπιστωθεί εδώ και χρόνια στο Κολυμπάρι ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης τόνισε, μεταξύ άλλων: «Πρέπει να υπάρξει συνεργασία με την Περιφέρεια, ώστε να μπορεί να βρεθεί μια λύση… Το θέμα είναι ότι από τότε που χτίστηκε το λιμάνι υπάρχει πρόβλημα διάβρωσης και είναι θέμα χρόνου το πολύ μιας πενταετίας ή δεκαετίας που πάλι η θάλασσα θα μπει μέσα στα σπίτια, όπως το 2006 που γκρεμίστηκε ένα σπίτι και κινδύνεψε η ζωή ενός ανθρώπου».  
Συνεχίζοντας ο κ. Συνολάκης αναφέρθηκε και στο πρόβλημα των παράνομων αμμοληψιών στον Ταυρωνίτη που, όπως επεσήμανε, πρέπει να σταματήσουν, διότι απογυμνώνουν την παραλία από την άμμο. «Γίνονται παράνομες αμμοληψίες από τον Ταυρωνίτη και αυτό που παίρνουν οι εργολάβοι για να χτίσουν σπίτια είναι η άμμος που ανήκει στην παραλία. Όταν, όμως, δεν πηγαίνει άμμος στην παραλία, μετά αρχίζουμε και σκεφτόμαστε τι μέτρα θα πάρουμε για την παραλία. Μα το πρώτο από όλα είναι να σταματήσουν οι αμμοληψίες και να βρούμε έναν άλλο τρόπο για να εξυπηρετούνται οι εργολάβοι», είπε ο κ. Συνολάκης.  

Δημ. Μαρ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα