Σε εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες της πανευρωπαϊκής άσκησης ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός μεγάλου σεισμού ή τσουνάμι, η οποία σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί νότια του Νομού Χανίων σε περίπου έναν χρόνο.
Αυτό έκανε γνωστό χθες ο διευθυντής του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής, Κώστας Συνολάκης.
Σκοπός της άσκησης είναι να διαπιστωθεί η ετοιμότητα των αρμοδίων, ευρωπαϊκών και ελληνικών, φορέων σε περίπτωση που χρειαστεί να επέμβουν για να αντιμετωπίσουν μια μεγάλη φυσική καταστροφή.
Μια φυσική καταστροφή τέτοιου μεγέθους, που σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης, το οποίο έχει εκπονήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης και έχει αποσταλεί στην ΕΕ προς έγκριση, «μπορεί να συμβεί μία φορά στα χίλια χρόνια».
Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συνολάκης την πανευρωπαϊκή άσκηση πρόκειται να παρακολουθήσουν πολλές χώρες.
«Θα είναι μια άσκηση εκκένωσης σε περίπτωση μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής, ενός μεγάλου σεισμού και ενός μεγάλου τσουνάμι», σημείωσε και πρόσθεσε: «Είναι ένα πάρα πολύ ακραίο σενάριο, δηλαδή κάτι που μπορεί να γίνει στην Κρήτη ίσως μια φορά κάθε 1000 χρόνια και το ζητούμενο είναι να δούμε πώς θα λειτουργήσουν οι Υπηρεσίες της Πολιτικής Προστασίας και πόσο καλά θα λειτουργήσει η συνεργασία μεταξύ των ελληνικών Αρχών, των Υπηρεσιών της Περιφέρειας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου». Το ζητούμενο δηλαδή της άσκησης, με βάσει το σενάριο, είναι μια μεγάλη καταστροφή, ώστε αμέσως να ζητηθεί βοήθεια. Αυτό που θα παρακολουθήσουμε είναι πόσο γρήγορα θα ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός βοήθειας από την Αθήνα και την ΕΕ, πόσο καλά θα λειτουργήσουν οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας και πόσο καλά θα ενεργήσουν οι τοπικές Υπηρεσίες, ώστε να γίνει άμεση εκκένωση και άμεση αποτύπωση της καταστροφής».
Ο κ. Συνολάκης τόνισε ακόμα ότι αυτή τη στιγμή το σενάριο, που επεξεργάζεται τον τελευταίο χρόνο και έχει εκπονήσει το Πολυτεχνείο Κρήτης για την άσκηση, βρίσκεται στην ΕΕ προκειμένου να εγκριθεί. «Ηδη έχουν υποβληθεί τα σενάρια στην ΕΕ για έγκριση», ανέφερε σχετικά και συμπλήρωσε: «Η εργασία αυτή είναι συνεργασία μεταξύ του Ι.Τ.Ε. (Ιδρυμα Τεχνολογίας Ερευνας), του Εργαστηρίου Φυσικών Καταστροφών του Πολυτεχνείου Κρήτης και της Περιφέρειας Κρήτης. Εχουμε στείλει τα σχέδια, περιμένουμε την έγκριση της ΕΕ για το συγκεκριμένο σενάριο, που θα είναι εξαιρετικά ακραίο. Η άσκηση θα ξεκινήσει επί χάρτου την άνοιξη και το πρακτικό μέρος της υπολογίζεται το χρονικό διάστημα από τον Νοέμβριο του 2011 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2012».
Σε ό,τι αφορά τέλος την περιοχή που θα πραγματοποιηθεί η άσκηση ο κ. Συνολάκης επεσήμανε ότι έχει επιλεγεί η νοτιοδυτική Κρήτη και συγκεκριμένα η έκταση από την Αγιά Ρουμέλη έως το Λαφονήσι. «Η περιοχή αυτή επελέγη καθώς η πρόσβαση είναι δύσκολη και μας ενδιαφέρει να δούμε την αμεσότητα στην παρέμβαση όσων θα εμπλακούν», είπε καταλήγοντας ο κ. Συνολάκης.
Δημ. Μαρ.
Ασκηση για τσουνάμι
