´Χωρίς καμία σημασία´ χαρακτήρισε χθες ο απερχόμενος δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης τα στοιχεία που απέστειλαν οι «Καποδιστριακοί» Δήμοι της Κρήτης στην Περιφέρεια σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση (ταμειακά υπόλοιπα, οφειλές κ.λπ.) επισημαίνοντας ότι ασφαλή συμπεράσματα μπορούν να εξαχθούν μόνο όταν θα έχουν ολοκληρωθεί και δημοσιευτεί οι ισολογισμοί των συνενούμενων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Τα στοιχεία αυτά, που έχουν ήδη σταλεί από Δήμους του νησιού στην Περιφέρεια Κρήτης, μετά την υποβολή σχετικού αιτήματος, αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας. «Αυτά τα στοιχεία δεν έχουν κανένα νόημα», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Περάκης, όταν ρωτήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα από δημοσιογράφους, στο περιθώριο της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) Νομού Χανίων. Κληθείς, δε, να σχολιάσει γιατί -από τη στιγμή που «δεν έχουν κανένα νόημα» τα στοιχεία- ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης έδωσε εντολή να αναρτηθούν στο διαδίκτυο, ο κ. Περάκης απάντησε: «Να ρωτήσετε τον κ. Καρούντζο».
«Κατ? αρχήν, αυτά τα στοιχεία δεν έχουν κανένα νόημα. Δεν γνωρίζω βέβαια τι ακριβώς έχει βγάλει η Περιφέρεια στο διαδίκτυο, αλλά δεν έχουν κανένα νόημα όταν δεν γνωρίζουμε τι δεσμεύσεις υπάρχουν σε εργολαβίες και τι χρήματα πρέπει να πληρωθούν», σημείωσε ο κ. Περάκης. Και πρόσθεσε: «Αυτό που πρέπει να κάνετε και το θεωρώ σημαντικότερο είναι να ρωτήσετε τον κάθε Δήμο από αυτούς που συνενώνονται αν υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τον πρώτο μήνα του νέου έτους. Υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι τον Ιανουάριο, που φυσιολογικά θα έπρεπε να υπάρχουν τουλάχιστον δύο μισθοδοσίες; Αυτό είναι το ζητούμενο. Τα άλλα στοιχεία, αν δεν ολοκληρωθούν οι ισολογισμοί των Δήμων, είναι ´κάλπικα´. Δεν μπορείς αυτή τη στιγμή να βγάλεις συμπέρασμα ούτε για το τι αποθεματικό υπάρχει στον α? ή στον β? Δήμο αν δεν γίνει ολοκληρωμένος ο ισολογισμός. Και αυτός ο ισολογισμός δεν έχει ολοκληρωθεί σε κανένα Δήμο», δήλωσε ο κ. Περάκης.
Κληθείς από τα «Χ.Ν.» να διευκρινίσει αν γνωρίζει κάτι συγκεκριμένο σχετικά με την πληρωμή των εργαζομένων ή αν κινδυνολογεί, ο κ. Περάκης απάντησε: «Δεν κινδυνολογώ. Το ερώτημα είναι σαφές. Η προτεραιότητα που πρέπει να υπάρχει σε όλα αυτά τα στοιχεία που με ρωτάτε είναι αυτό το ερώτημα. Αν υπάρχουν Δήμοι ή όχι, δεν το γνωρίζω. Πιστεύω ότι ο κάθε δήμαρχος θα έχει δώσει εντολή στον ταμία του Δήμου να αφήσει το ποσό που χρειάζεται για να πληρωθούν οι υπάλληλοι».
Τέλος, ο κ. Περάκης διευκρίνισε ότι «για τον Δήμο Σούδας υπάρχουν λεφτά», καθώς, όπως είπε, «τουλάχιστον όσον αφορά τη μισθοδοσία του προσωπικού τους πρώτους μήνες θα εκταμιευτούν τα χρήματα που θα υπάρχουν στο ταμείο του κάθε Δήμου».
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΥΝΗΓΟΣ
Για το ίδιο θέμα ο απερχόμενος δήμαρχος Ακρωτηρίου Μιχάλης Κυνηγός, ο οποίος παραβρέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΤΕΔΚ Ν. Χανίων και ρωτήθηκε σχετικά από τους δημοσιογράφους, χαρακτήρισε τη δημοσιοποίηση των στοιχείων «πάρα πολύ σωστή» κίνηση.
Ο κ. Κυνηγός τόνισε ότι «πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και να ξέρει ο καθένας τι είναι αυτό που θα παραδώσει κάθε δήμαρχος, γιατί μετά την απομάκρυνση από το ταμείο ουδέν λάθος αναγνωρίζεται. Να πω ότι ο Δήμος Ακρωτηρίου, μετά από δώδεκα χρόνια λειτουργίας περνάει στο παρελθόν, περνάει πλέον στην ιστορία. Τον παραδίδουμε με ταμειακό υπόλοιπο. Αυτή τη στιγμή εκτιμάμε ότι είναι περίπου στα 2 εκατομμύρια ευρώ. Λέω εκτιμάμε, γιατί είναι δυναμικό και αυτό κάθε μέρα αλλάζει. Το ταμειακό αυτό υπόλοιπο αντικρίζεται με έργα, τα οποία είναι σε εξέλιξη και είναι συμβασιοποιημένα. Ο Δήμος παραδίδεται χωρίς να υπάρχουν χρέη, παρά μόνο αυτά τα χρέη που είναι στη διαδικασία της ενταλματοποίησης, δηλαδή είναι στον επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου για να πληρωθούν κάποιοι εργολάβοι και κάποιοι προμηθευτές του Δήμου».
Τέλος, ο κ. Κυνηγός υπογράμμισε ότι ο Δήμος Ακρωτηρίου είναι πλήρως εξοπλισμένος με μηχανήματα και ό,τι άλλο απαιτείται για την αποτελεσματική του λειτουργία.
?Ασφαλή συμπεράσματα μόνο με ισολογισμούς?
