Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

?Κέντρο Πολιτισμού η οικία Μπακλατζή?

Την αποκατάσταση της οικίας του Μανώλη Μπακλατζή στη Μονή Σελίνου και τη μετατροπή της σε Κέντρο Πολιτισμού για την ευρύτερη περιοχή, ζητά από τη Βουλή των Ελλήνων ο Σύλλογος Επιστημόνων Σελίνου.
Το σχετικό αίτημα υπεβλήθη εγγράφως στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο, κατά τη διήμερη επίσκεψή του στα Χανιά στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου προκειμένου να παραστεί στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 97ης επετείου της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.
«O κ. Πετσάλνικος έδειξε ενδιαφέρον για το θέμα, ρώτησε για το ιδιοκτησιακό καθεστώς και είπε ότι θα μελετήσει το αίτημα και μετά θα απαντήσει», δήλωσε χθες στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Σελίνου Λουκάς Μπασιάς.
Στο έγγραφό του προς τον πρόεδρο της Βουλής, ο Σύλλογος αναφέρεται, αρχικά, πολύ περιληπτικά στο ποιος ήταν ο Μανώλης Μπακλατζής, υπενθυμίζοντας ότι «…γεννήθηκε στο χωριό Μονή του νέου Δήμου Καντάνου – Σελίνου. Ήταν ένας από τους τέσσερις αρχηγούς του κινήματος του 1938 που έγινε στον Νομό Χανίων, εναντίον του καθεστώτος του Μεταξά. Διετέλεσε για πολλά χρόνια βουλευτής του Νομού Χανίων και χρημάτισε γενικός διοικητής Κρήτης. Διετέλεσε επίσης πρώτος αντιπρόεδρος τη Βουλής των Ελλήνων και άσκησε καθήκοντα προέδρου της Βουλής κατά την περίοδο του 1965 και μετά. Διώχτηκε από το χουντικό καθεστώς και πέθανε πτωχός κατά την περίοδο της Επταετίας».
Ο Σύλλογος σημειώνει, ακόμη, ότι «στο χωριό Μονή υπάρχει το σπίτι που γεννήθηκε ο Εμμανουήλ Μπακλατζής μισοερειπωμένο. Το σπίτι αυτό είναι πολύ μικρό σε μέγεθος και με μικρή δαπάνη θα μπορούσε να επισκευαστεί, ώστε να αποτελέσει Κέντρο Πολιτισμού για την περιοχή του Δήμου Καντάνου – Σελίνου. Σε αυτό μπορεί να εκτεθεί φωτογραφικό και άλλο υλικό από τη ζωή και τη δράση του Εμμανουήλ Μπακλατζή. Επίσης, από τη δράση άλλων προσωπικοτήτων της περιοχής που έδρασαν σε διάφορες ιστορικές περιόδους και δημιούργησαν την τόσο ένδοξη ιστορία που έχει να παρουσιάσει η περιοχή».
Ο Σύλλογος Επιστημόνων Σελίνου επισημαίνει, επίσης, ότι όπως προκύπτει από δημοσίευμα εφημερίδας στις 24 Αυγούστου 2000, «σε εκδήλωση που έγινε στα Τεμένια Σελίνου κατά την οποία και τιμήθηκαν τρεις Σελινιώτες, μεταξύ των οποίων και ο Εμμανουήλ Μπακλατζής, ο ανιψιός του Γεώργιος Ναναδάκης ανακοίνωσε ότι με τη σύμφωνη γνώμη της οικογένειάς του παραχώρησε το πατρικό σπίτι του Εμμανουήλ Μπακλατζή, στο οποίο ήσαν κληρονόμοι, στον Δήμο Ανατολικού Σελίνου, για αξιοποίησή του».
Καταλήγοντας, ο Σύλλογος σημειώνει ότι «με την επιστολή μας αυτή σας ζητούμε η Βουλή των Ελλήνων να αναλάβει να συντηρήσει το πατρικό σπίτι του Εμμανουήλ Μπακλατζή, ώστε από τη μια να τιμηθεί το άξιο αυτό τέκνο του Σελίνου και από την άλλη -λειτουργώντας ως Μουσείο- να αποτελέσει Κέντρο Πολιτισμού για τον Δήμο Καντάνου – Σελίνου τονώνοντας έτσι, με τις επισκέψεις σε αυτό τουριστών και άλλων ενδιαφερομένων, την οικονομία της περιοχής που συνεχώς ερημώνει».

Ο Μανώλης Μπακλατζής
Ο Μανώλης Μπακλατζής γεννήθηκε το 1900 στη Μονή Σελίνου. Τέλειωσε τις γυμνασιακές του σπουδές στο Γυμνάσιο Χανίων και στη συνέχεια επεράτωσε (το 1924) τις σπουδές του στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατά τα φοιτητικά του χρόνια εκλέχθηκε πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών Φοιτητών και Σπουδαστών.
Το 1925 άρχισε ν? ασκεί το δικηγορικό του επάγγελμα στα Χανιά και στις 4 Οκτωβρίου 1926 εξέδωσε την εφημερίδα «Παρατηρητής». Έλαβε μέρος στο Κίνημα του Ελευθερίου Βενιζέλου τον Μαρτίου 1935 και παραπέμφθηκε στο Έκτακτο Στρατοδικείο Σούδας από το οποίο καταδικάστηκε σε ειρκτή.
Εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων κατά τις εκλογές του Ιανουαρίου 1936.
Πήρε μέρος στο Κίνημα των Χανίων της 29ης Ιουλίου 1938 κατά της Δικτατορίας Μεταξά και μετά την αποτυχία του Κινήματος διέφυγε με άλλους συναγωνιστές του στην Κύπρο, όπου παρέμεινε επτά χρόνια.
Το 1945 ο Μανώλης Μπακλατζής επανήλθε στα Χανιά, επανήρχισε το δικηγορικό του επάγγελμα και επανεξέδωσε την εφημερίδα «Παρατηρητής», της οποίας η έκδοση είχε διακοπεί από τη Δικτατορία Μεταξά.
Το 1947 διορίστηκε γενικός διοικητής Κρήτης. Εκλέχτηκε βουλευτής των Φιλελευθέρων το 1950 και μετά εκλέχτηκε βουλευτής της υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα ΕΠΕΚ το 1951, 1952, 1956 και της Ένωσης Κέντρου το 1961, 1963 και 1964.
Η Εθνική μας Αντιπροσωπία ιδιαίτερα ετίμησε τον Μανώλη Μπακλατζή με την εκλογή του δυο φορές στο αξίωμα του α´ αντιπροέδρου της και τον Ιούλιο 1965 στο αξίωμα του προέδρου της.
«Έφυγε» από τη ζωή σε ηλικία 71 ετών, στις 30 Νοεμβρίου 1971.

Πηγή: «Μανώλης Μπακλατζής, Στ´ αποκαλυπτήρια της προτομής του», Χαρίδημος Πολυχρονίδης, «Χανιώτικα νέα», 22 Αυγούστου 1990.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα