Λονδίνο
Η ικανότητα ενός ανθρώπου να συνεργάζεται με άλλους μπορεί να οφείλεται σε έναν βαθμό στα γονίδιά του, σύμφωνα με βρετανική έρευνα, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Τίμοθι Μπέιτς του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου, σύμφωνα με το BBC, μελέτησαν τις περιπτώσεις 1.000 διδύμων, αναφορικά με την ικανότητά τους να δημιουργούν ομάδες και να συνεργάζονται αρμονικά με άτομα διαφορετικής φυλής και θρησκείας.
Διαπίστωσαν γενετικές επιρροές σε αυτή την ικανότητα αλλά επεσήμαναν ότι άλλοι παράγοντες (κυρίως πολιτισμικοί και κοινωνικοί) είναι πιο πιθανό να υπερισχύουν.
Οι μελέτες διδύμων είναι ένας κλασικός τρόπος να βρεθεί αν υπάρχει γενετικός παράγοντας που επηρεάζει μια ασθένεια ή μια συμπεριφορά. Οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι, που έχουν κοινά όλα τα γονίδιά τους, συγκρίνονται με διζυγωτικούς διδύμους, που έχουν κοινά λιγότερα γονίδια.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η έρευνα έδειξε ότι οι ομοζυγωτικοί δίδυμοι είναι πιο πιθανό, σε σχέση με τους διζυγωτικούς, να δώσουν παρόμοια απάντηση στο ερώτημα πώς αισθάνονται σχετικά με τη συνεργασία με διαφορετικούς ανθρώπους.
Αυτό, κατά τους ερευνητές, δείχνει ότι υπάρχει κάτι στα πρόσθετα γονίδια που μοιράζονται, το οποίο επηρεάζει την αντίληψή τους για την ομαδική συνεργασία.
Οι διζυγωτικοί δίδυμοι, που έχουν λιγότερα κοινά γονίδια, έδωσαν λιγότερες κοινές απαντήσεις στο ίδιο ερώτημα και φάνηκαν να έχουν μικρότερη διάθεση και ετοιμότητα να συνεργαστούν με άλλους ανθρώπους.
«Η επιτυχία μιας ομάδας αντανακλά τη γενετική κληρονομιά των μελών της καθώς και πολιτισμικούς παράγοντες, όπως η κοινότητα στόχων, πεποιθήσεων και παραδόσεων», δήλωσε ο δρ Μπέιτς.
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.