Τρίτη, 21 Σεπτεμβρίου, 2021

Οι “58” σωτήρες του σοσιαλισμού

Η πρωτοβουλία των “58”, πήρε και την ονομασία Ελληνική Ελιά, δείχνει πως αναπτύχθηκε με κάποια σκοπιμότητα στον καιρό της αβεβαιότητας, που ζούμε. Διαφαίνεται το στίγμα της, να δοκιμαστεί στις Ευρωεκλογές. Μεθοδεύεται η συστράτευση συναινετικά. Δεν θέλουν να δημιουργήσουν κόμμα είπε ο κ. Γ. Βούλγαρης. «Δεν φτιάχνουμε άλλη μια κεντροαριστερά, τόσες έχουμε…». Με κανέναν δεν συνεργάζονται, κανένα απ’ τα υπάρχοντα κόμματα δεν θέλουν να διαλύσουν, ούτε να βοηθήσουν. «Δεν είναι (οι “58”) ούτε τορπίλη, ούτε σωσίβιο» είπε ο κ. Π. Αυγερινός. Όποιος θέλει τους πιστεύει! 

Ένας εκπρόσωπος τεσσάρων συνιστωσών, Κινήσεις Μπροστά, Νέοι Μεταρρυθμιστές, Πολιτεία 2012 και Πρωτοβουλία 2012, τόνισε να μην γυρίσουμε στο παρελθόν, ενώ άλλος εκπρόσωπος είπε, ότι «έχουν προγραμματική αδυναμία, αλλά δεν είναι αδύναμοι».
Στην πρώτη επίσημη εκδήλωση παραβρέθηκε ο κ. Σημίτης, αρκετοί του παλαιού ΠΑΣΟΚ και μέλη της Εκτελ. Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ. Ο κ. Πάγκαλος σχολίασε αρνητικά την πρωτοβουλία των “58” και όχι με κολακευτικά λόγια την παρουσία του κ. Σημίτη.
Θα σώσουν, λοιπόν, τον σοσιαλισμό οι “58”; Αυτοί, που έσωσαν το έθνος; Υπάρχει προσωποπαγής δομή, που να εμπνεύσει εμπιστοσύνη και να συζητηθούν οι πολιτικές και η στρατηγική αναβάθμισης του εγχειρήματος, ώστε να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση; Παραβρέθηκαν μερικοί παροπλισμένοι “βαρώνοι” του συστήματος, που συγκέντρωσαν νέες δυνάμεις, φρέσκια φουρνιά, που δεν επιβαρύνεται με πολιτικό παρελθόν. Μήπως και επιβάλλουν μέσω αυτών τις θελήσεις τους και εκμαιεύσουν κάποιον αρχηγικό ρόλο. Πώς θα συγκλίνουν οι αποκλίνουσες απόψεις, τη στιγμή που πολλά στελέχη δεν θέλουν την συγκρότηση κεντροαριστεράς “σύμπηξης” από ανθρώπους, που ομιλούν για το μέλλον, ενώ το βλέμμα τους είναι γυρισμένο στο παρελθόν; Τα εμπόδια είναι αναπόφευκτα και οι γκρίνιες από συγκεκριμένους ανθρώπους, που διερωτώνται για την παρουσία φθαρμένων προσώπων για τα οποία κανείς δεν ενδιαφέρεται, δεν λείπουν. Ουδείς πιστεύει στα λόγια τους, έστω και αν οι θεωρητικές εκκλήσεις τους δημιουργούν αγαθές προθέσεις. Όταν όμως οι περισσότεροι των “58” είναι άνω των 55 ετών, πώς μπορεί να προστρέξουν οι νέοι;
Μια άλλη παράμετρος, που θα έχει σημαντική αξία είναι ποιος θα παίξει τον ρόλο του αρχηγού. Δεν είναι δύσκολο να βρεθεί. Ισχύει ακόμα το αρχηγικό σύστημα, που εδρεώθηκε και περπατάει υπό μορφή ενώσεων πολιτικών δυνάμεων με κοινή κατεύθυνση. Εδώ χρειάζεται διερεύνηση, ποιος είχε συμφέρον, να γίνει η επιχείρηση των “58”.
Αν αναλυθούν χωρίς υστεροβουλία αυτά που είπε ο κ. Βενιζέλος, ότι «όλοι μπορούμε να συστρατευθούμε στο μεγάλο ψηφοδέλτιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, του οποίου μέλος είναι το ΠΑΣΟΚ» και οι δηλώσεις του κ. Μαργαρίτη της ΔΗΜΑΡ, ότι «…ο κ. Βενιζέλος παρουσίασε την πρωτοβουλία των 58 ως ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» θα βγουν μερικά συμπεράσματα.
Ότι το ΠΑΣΟΚ, που διαθέτει μέχρι στιγμής ισχυρό μηχανισμό, αλλά ελάχιστη έως καθόλου απήχηση, ίσως μπορούσε να σωθεί μόνο με μια κίνηση της Κεντροαριστεράς, στην οποία θα συμπηχθούν, όσοι συνεργάσθηκαν με τη Ν.Δ. ή σκόρπισαν σε ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ και Ανεξάρτητους.
Πάντως όλοι αυτοί χρειάζονται έναν εν ενεργεία πολιτικό, έστω και αν δεν έχει γερές περγαμηνές στην πολιτική του διαδρομή, και αυτός δεν είναι άλλος από αυτόν, που έγινε εκκρεμές, για να διατηρηθεί ζωντανός στην επικαιρότητα.
Και ο νοών νοείτο!

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες