Η ίδια η φύση κατήργησε με τον πιο… πανηγυρικό τρόπο τις απόψεις περί μελετών που απαιτούνταν προκειμένου να αποκατασταθεί το καμένο φοινικόδασος του Πρέβελη.
Το δίδαγμα του Πρέβελη, όπου το δάσος αναγεννήθηκε (αναγεννάται)… εκ της τέφρας, είναι η καλύτερη απάντηση στους λογής – λογής καταστροφολόγους, λέει ο Σπύρος Ντάφης, ομότιμος καθηγητής Δασολογίας στο ΑΠΘ, με βαρύνουσα άποψη στον χώρο.
Αυτό που συνέβη (στην προκειμένη περίπτωση) στον Πρέβελη είναι ό,τι ισχύει έπειτα από πυρκαγιά σε ένα μεσογειακό οικοσύστημα: «Είτε είναι αείφυλλων πλατύφυλλων είτε μεσογειακών κωνοφόρων είτε φοινίκων το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να μην κάνουμε απολύτως τίποτα (!), γιατί η Φύση κάνει τη δουλειά από μόνη της».
«Οταν κάηκε το ωραιότατο φοινικόδασος του Πρέβελη, στις εκβολές του Κουρταλιώτικου ποταμού, ειδικοί και μη, οι περισσότεροι χωρίς γνώση της οικολογικής και βιολογικής συμπεριφοράς των ειδών του γένους Phoenix, στο οποίο ανήκει και ο φοίνικας του Θεόφραστου, έσπευσαν να καταστροφολογήσουν. Προβλέποντας μάλιστα ότι θα χρειαστούν 30 έως 40 χρόνια για να ανακτήσει το φοινικόδασος το πρότερο μεγαλείο του. Τελικώς διαψεύστηκαν οικτρώς», τονίζει και ορθώς, ο καθηγητής και πρόεδρος στο Δ.Σ. του ΕΚΒΥ.
Υπομονή έως το φθινόπωρο (και δεν χρειάζεται μελέτη επ? αυτού) είχε συστήσει ο Σπύρος Ντάφης, ύστερα από ερώτηση από τη Διεύθυνση Δασών Ρεθύμνου.
Διότι «σε αντίθεση με τα ζώα και τον άνθρωπο, στα δέντρα δεν γηράσκουν όλα τα μέρη τους συγχρόνως αλλά παρατηρείται μια κυκλική γήρανση, δηλαδή το κατώτερο μέρος διατηρεί τα νεανικά του χαρακτηριστικά, τα παραβλαστήματα που προέρχονται από την περιοχή αυτή συμπεριφέρονται όπως ακριβώς τα φτυάρια, που δημιουργούνται από το φύτρωμα των σπόρων».
Οι διαδοχικές εικόνες από την κατάσταση του φοινικοδάσους τους μήνες Σεπτέμβριο, Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο καταδεικνύουν το πόσο γρήγορα αναβλασταίνουν οι φοίνικες. Και μπράβο και σε (μετρημένους στα δάχτυλα) άλλους καθηγητές που το επισήμαναν σε άλλες εφημερίδες.
Οι μελέτες δεν είναι πανάκεια.
Φ.Κ.
enet.gr
Τα Χανιώτικα Νέα συμμετέχουν στην Πρωτοβουλία Journalism Trust Initiative (JTI) των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, έχοντας συμπληρώσει και δημοσιεύσει την Αναφορά Διαφάνειας. Η Πρωτοβουλία JTI είναι ένα διεθνές πρότυπο και έχει ως στόχο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης του κοινού στα ΜΜΕ μέσω της ανάδειξης και προώθησης της αξιόπιστης δημοσιογραφίας,
Συμμετέχοντας στην πρωτοβουλία αυτή, αναλαμβάνουμε την ευθύνη να συμβάλλουμε στην καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και να προάγουμε την αξιοπιστία και την ηθική στη δημοσιογραφία. Με αυτόν τον τρόπο, στηρίζουμε τις βασικές αρχές της ελευθερίας του τύπου και της δημοκρατίας, προσφέροντας στους πολίτες έναν αξιόπιστο πυλώνα πληροφόρησης.