Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

ΔΕΥΤΕΡΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗ

ΓΝΩΣΤΗ η πολιτική του μαστιγίου και του καρότου, ή η? ιατρική  παροιμία «παρηγοριά στον άρρωστο, ώσπου να βγει η ψυχή του». Και μόνη η επίσκεψη του κ. Δ.Ν.Τ. και των υπολοίπων της Τρόικας στη χώρα μας, δηλώνει περισσότερα από κάθε άλλη πολιτική ανάλυση. Συμπέρασμα; «Δεν πάμε καθόλου καλά», αφού οι διαρθρωτικές αλλαγές που έπρεπε να γίνουν, εδώ και δεκαετίες, πρέπει να γίνουν σε λίγους? μήνες! Αν είναι δυνατόν! Κι όμως? Η πίεση θα είναι αφόρητη για να γίνουν οι αλλαγές, και με οποιοδήποτε κόστος. Αυτό ήταν και το νόημα του κ. Στρος Καν που δεν ήλθε απλά να μας πει σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε, αλλά και «τι δέον γενέσθαι». Και επειγόντως.
ΕΙΝΑΙ διαφαινόμενη η κούραση, ψυχική και σωματική των μελών της κυβέρνησης, αλλά και των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ. Δικαιολογημένη η ατολμία κι ο φόβος για τις αντιδράσεις των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ-και όχι μόνο. Με δεδομένο τον ισχυρό κομματικό συνδικαλισμό, κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί. Τα συμφέροντα είναι πολλά?
Εξάλλου, το αδιέξοδο με τη βαθιά ύφεση, η μη ικανοποιητική προσέλευση επενδυτών, η μεγάλη στέρηση εσόδων, η ασύλληπτη φοροδιαφυγή, και κυρίως η μη έναρξη έργων ανάπτυξης, όλα αυτά μάλλον δικαιολογούν τις σκληρές? «παραινέσεις» του κ. Στρος Καν.
ΜΠΟΡΕΙ ο κ. ΔΝΤ να έδειξε «εντυπωσιασμένος» από όσα έγιναν και γίνονται στην Ελλάδα, όμως ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου την άμεση υλοποίηση των υπεσχημένων διαρθρωτικών αλλαγών, αλλά και να χτυπηθεί η φοροδιαφυγή (αίτημα δεκαετιών και άπιαστο πουλί!), ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους. Κι ας αρχίσει επιτέλους μια υποτυπώδης ανάπτυξη, ως αντιστάθμισμα στη βαθιά ύφεση που όλο και? βαθαίνει!
ΓΙΑ ΤΑ αίτια και τις λύσεις του ελληνικού προβλήματος ο κ. Καν πρότεινε «αταλάντευτη πολιτική βούληση» για έξοδό μας από την κρίση: την πιο σοβαρή και συνάμα την πιο επικίνδυνη στη μεταπολιτευτική ιστορία μας. Δεν είναι αμελητέα η εκτίμηση των Ελλήνων επιχειρηματιών ότι η κακοδαιμονία  της χώρας οφείλεται στην ύπαρξη ενός μεταπολιτευτικού υπερτροφικού, αναχρονιστικού, πολυδαίδαλου πελατειακού κράτους που εξέθρεψαν ομού Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ. Εγκλωβίζοντας έτσι οικονομία, μέλλον παιδιών και κοινωνία σε ένα φαύλο κύκλο. Δεν μας είπανε όμως, οι κύριοι επιχειρηματίες πόση ευθύνη τους αναλογεί, για τις στρεβλώσεις που οι ίδιοι έχουν επιφέρει με τα καρτέλ τους στην ελληνική αγορά και την αγοραστική αξία του ευρώ.
ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ για ομαλή έξοδό μας, μακριά από μικροπολιτικές των κομμάτων, επεσήμανε ο κ. Καν («Καθημερινή, 12/12) τονίζοντας με νόημα: «Το να παίζει κανείς -σήμερα- το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών δεν βοηθά. Αυτό που έχει σημασία είναι πώς θα βγείτε από την κρίση. Ας κοιτάξουμε μπροστά?». Σωστά, αλλά δεν θα έπρεπε κ. Καν, «κοιτάζοντας και λίγο πίσω» να τιμωρηθούν και ορισμένοι πρωταίτιοι της κρίσης, για να μη ξαναπαιχτεί «το παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών»;?

Στ.Γ.Κ., stcloris@yahoo.gr  


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα