18.4 C
Chania
Σάββατο, 10 Μαΐου, 2025

Η μοναδική γυναίκα δήμαρχος στην Κρήτη

ΗΡΑΚΛΕΙΟ

Είναι η μοναδική γυναίκα δήμαρχος στην Κρήτη και μία από τις εννιά σ´ ολόκληρη την χώρα. Είχε όραμα για τον νεοσύστατο Δήμο Φαιστού και οι ψηφοφόροι πίστεψαν την κα Μαρία Πετρακογιώργη – Ανυφαντάκη, δίδοντάς της την ευκαιρία να οδηγήσει τον τόπο στη νέα εποχή με πρόκληση τις μεταρρυθμίσεις του “Καλλικράτη”. Ανοίγουμε πανιά για μια νέα πορεία, με στόχο το καλύτερο για τον τόπο μας, δηλώνει.
Η κα Πετρακογιώργη – Ανυφαντάκη είναι θυγατέρα του Ηρακλή Γ. Πετρακογιώργη (οικονομολόγου – υπαλ. ΔΕΗ – Δημοτικού Συμβούλου) και της Βαρβάρας Σκαφίδα – Πετρακογιώργη (οικονομολόγου – υπαλ. ΥΠΑΚ) αλλά και εγγονή του αείμνηστου Γεωργίου Πετρακογιώργη (αρχηγού Εθνικής Αντίστασης-φρουράρχου της πόλης του Ηρακλείου και βουλευτή).
Σύζυγος του Γιάννη Νικολάου Ανυφαντάκη, αρχιτέκτονα – μηχανικού και μητέρα τριών αγοριών, έχει επανειλημμένα και με επιτυχία ασχοληθεί με τα κοινά.
Η νέα δήμαρχος Φαιστού μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τονίζει ότι: Οι πολίτες του δήμου Φαιστού εξέφρασαν τη θέλησή τους να δημιουργηθεί κάτι νέο στον τόπο μας και να προχωρήσουμε σε μια πορεία προς το μέλλον. Σ´ αυτή μας την πορεία, προσθέτει, αρωγοί και συμπαραστάτες είναι όλοι οι πολίτες, χωρίς αποκλεισμούς, είναι όλοι οι κάτοικοι του νέου Δήμου, με τους οποίους θα προχωρήσουμε μαζί σε μια πορεία ανάπτυξης, συνεργασίας και δημιουργίας.
Παράλληλα, ευχαριστεί όλους τους πολίτες και τους συνυποψήφιους της για τον αγώνα τους και επισημαίνει: “ανοίγουμε πανιά για μια νέα πορεία, με στόχο το καλύτερο για τον τόπο μας”.
Όπως λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ´´ήδη δρομολογούμε τις εξελίξεις κι έχουμε πραγματοποιήσει σειρά επαφών σε όλους τους συνενωμένους Δήμους, σε συνέχεια των επαφών που είχαμε από την προεκλογική κιόλας περίοδο. Έχουμε λάβει ενημέρωση για όλα τα φλέγοντα ζητήματα και συνεχίζουμε την καταγραφή των ελλείψεων, αναγκών και οικονομικών στοιχείων, ώστε την 1η Ιανουαρίου να είμαστε καθ´ όλα έτοιμοι.
Προχωράμε ήδη στο σχεδιασμό των νέων υπηρεσιών και αναγκαίων διαρθρωτικών αλλαγών στον ´Καλλικρατικό´ Δήμο, μέσα από δημιουργικές συνεργασίες και όραμα δράσης. Συνεχίζουμε αδιάλειπτα τις επαφές με όλους τους συναρμόδιους φορείς και επενδύουμε σε πρόσθετες συνεργασίες που θα μπορέσουν να δώσουν ώθηση στον τόπο μας”.
“Ταυτόχρονα, τονίζει, θέτουμε τις βάσεις ώστε να προχωρήσουν οι απαιτούμενες αλλαγές, όχι μόνο σε επίπεδο έργων και υποδομών αλλά και σε επίπεδο τόνωσης της αγροτικής και τουριστικής οικονομίας, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, του Πολιτισμού καθημερινότητας. Προχωρούμε σε επίπεδο δράσεων για τους νέους, τη Νέα Γενιά και τον τόπο μας.
Αναφορικά με την εκλογή μου ως μοναδική γυναίκα υποψηφίου στην Κρήτη και μία από τις εννέα σ´ ολόκληρη την χώρα, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή για την εμπιστοσύνη που έδειξαν στο πρόσωπο των γυναικών οι Έλληνες πολίτες. Ως γυναίκες, αισθανόμαστε ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη καθώς γινόμαστε φορείς των δημιουργικών αλλαγών, του οράματος και των υψηλών στόχων, που οι συνθήκες επιβάλουν.
Έχουμε επίγνωση των καταστάσεων αλλά ταυτόχρονα το όραμα και τη θέληση, γι´ αυτό και ήδη προχωρούμε σε μια δυναμική πορεία. Γνωρίζουμε πως μπορούμε. Για το καλό του τόπου μας. Για το καλό της χώρας μας´´.
Γ.Μ.

Ποιος ήταν ο καπετάν
Γεώργιος Πετρακογιώργης

Ο “Σταυραετός της Κρήτης” καπετάν Γεώργιος Πετρακογιώργης, γιος του Εμμανουήλ Πετράκη και της Αντιόπης Παπαστεφανάκη, γεννήθηκε το 1890 στο Μαγαρικάρι της Μεσαράς.
Στην Αντίσταση της Κρήτης συμμετείχε από την πρώτη στιγμή. Το 1941 με πέντε ακόμα Βοριζανούς, σχηματίζει τον πυρήνα της Αντιστασιακής του ομάδας κι ανεβαίνει στο βουνό, έχοντας ήδη χάσει τον γιο του Μανώλη.
Η ομάδα του αυξάνεται συνεχώς, ενώ αριθμεί 25 αντάρτες στο βουνό κι ακόμα 50 οργανωμένους. Ο ρόλος της στην Αντίσταση της Κρήτης θεωρείται ουσιώδης και κεντρικός. Αφού έχει διασφαλίσει την προστασία της οικογένειάς του στη Μέση Ανατολή, ο καπετάνιος αφοσιώνεται στον αγώνα.
Η ομάδα του Γεώργιου Πετρακογιώργη συνεργάζεται όπου κρίνονταν απαραίτητο με άλλες ομάδες, με το Στρατηγείο της Μέσης Ανατολής και με τη Force 133. Ο καπετάν Γεώργιος Πετρακογιώργης διεξήγαγε αποστολές στη Μέση Ανατολή, συμμετείχε σε παραλαβές υλικού από υποβρύχια, σαμποτάζ σε αυτοκινητοπομπές και σε αποθήκες πυρομαχικών, συμπλοκές και μάχες στην περιοχή του Ψηλορείτη.
Σημαντικότερη μάχη στην οποία συμμετείχε ο καπετάνιος, αυτή στο Τραχήλι την 15η Αυγούστου 1943, πάνω από τα Βορίζα. Με αφορμή αυτή τη μάχη, στις 28 Αυγούστου 1943, το χωριό πυρπολήθηκε από πεζοπόρο τμήμα και βομβαρδίστηκε με 21 βόμβες μεγάλης ισχύος, που το ισοπέδωσαν.
Σπουδαία επίσης σελίδα στην ιστορία του καπετάν Γεώργιου Πετρακογιώργη, αποτελεί η συμμετοχή του μαζί με άλλους καπεταναίους της Αντίστασης και τα συμμαχικά στρατεύματα των Αγγλων, στην απαγωγή του στρατηγού Κράιπε.
Την 11η Σεπτεμβρίου του 1944 ο καπετάν Γεώργιος Πετρακογιώργης, μπαίνει θριαμβευτής στο απελευθερωμένο Ηράκλειο με την ομάδα του, όπου ανέλαβε φρούραρχος της πόλης.
Φεύγει από τη ζωή, τον Σεπτέμβριο του 1972 σε ηλικία 82 ετών.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα