ΡΕΘΥΜΝΟ
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην ημερίδα με θέμα την «Ψυχοπαιδαγωγική προσέγγιση της αναπηρίας», που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Παρασκευής στο «Σπίτι του Πολιτισμού». Την ημερίδα διοργάνωσαν το Παιδαγωγικό Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και το Διδασκαλείο Νηπιαγωγών, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Στο πλαίσιο της ημερίδας πραγματοποιήθηκε μια σειρά ομιλιών, ενώ στο τέλος έγινε προβολή ταινίας. Αξίζει να σημειωθεί πως στον χώρο υπήρχε και ένα χριστουγεννιάτικο παζάρι, τα έσοδα του οποίου διατέθηκαν για την ενίσχυση του Ειδικού Νηπιαγωγείου Ρεθύμνου.
Η υπεύθυνη διοργάνωσης της ημερίδας και λέκτορας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης, κα Μαρία Κυπριωτάκη, σημείωσε πως «η ημερίδα αυτή αποτέλεσε αφενός μια ευκαιρία ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών για τη δημιουργία ευνοϊκών προϋποθέσεων αγωγής, εκπαίδευσης, κοινωνικής και επαγγελματικής ενσωμάτωσης των ανθρώπων με εμπόδια και αφετέρου μια ευκαιρία ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και ανάδειξης του χρέους της απέναντι στους συνανθρώπους μας».
Η ίδια σχολιάζοντας τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με αναπηρία και με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στον Νομό Ρεθύμνου σημείωσε πως το σημαντικότερο είναι «η περιθωριοποίηση που καθένας από εμάς χωριστά μπορεί να δημιουργήσει μέσα στο πλαίσιο στο οποίο ζει και εργάζεται» προσθέτοντας πως ευτυχώς η κατάσταση καθημερινά αλλάζει προς το καλύτερο αφού, όπως τόνισε, «υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον από τους φοιτητές στα θέματα ειδικής ψυχοπαιδαγωγικής και είναι μεγάλη η ευαισθητοποίησή τους στις εθελοντικές ομάδες προσφοράς και στήριξης».
Από την πλευρά του ο καθηγητής της Ειδικής Ψυχοπαιδαγωγικής στο Π. Κ. κ. Αντώνης Κυπριωτάκης στο πλαίσιο της ομιλίας του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον τρόπο που θα πρέπει να αναφέρεται κανείς στα άτομα με ανεπάρκειες και εμπόδια. «Δε θα ήθελα να χρησιμοποιήσω τον όρο αναπηρία», τόνισε ο ίδιος, προσθέτοντας πως «σε όλες αυτές τις περιπτώσεις δε θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε κανέναν χαρακτηρισμό γιατί οι χαρακτηρισμοί διαχωρίζουν και περιθωριοποιούν αυτούς τους ανθρώπους, τους οποίους μπορούμε να βοηθήσουμε εάν δεν τους διαχωρίζουμε και τους έχουμε καθημερινά διπλά μας μέσα στην κοινωνία».
Οπως πρόσθεσε ο ίδιος «για να στηριχτούν αυτοί οι άνθρωποι χρειάζονται μια ειδική μεταχείριση και έναν ειδικό τρόπο ανάλογα πάντοτε με την ανεπάρκεια την οποία έχουν» επικεντρώνοντας την ομιλία του στους βασικούς άξονες που θα έπρεπε να υπάρχουν στη στήριξη που λαμβάνουν μέσα από την Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση.
Επίσης ο καθηγητής του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Π. Κ., κ. Ηλίας Κουρκούτας, στην παρουσίασή του εστίασε στα παιδιά με ιδιαίτερες δυσκολίες τα οποία βρίσκονται στο κανονικό σχολείο μιλώντας για τις παρεμβάσεις που μπορούν να ενταχθούν στο αναλυτικό πρόγραμμα του σχολείου.
Ο ίδιος αναφέρθηκε στις εναλλακτικές ψυχοπαιδαγωγικές δράσεις που μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να προσαρμοστούν στο σχολικό περιβάλλον τονίζοντας πως «έχουμε τη γνώση και την εμπειρία για να εφαρμόσουμε και στη χώρα μας διάφορα μοντέλα ένταξης των μαθητών αυτών και για τη δημιουργία μορφών στήριξης αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει να αλλάξει η οργάνωση, η δομή και κυρίως η φιλοσοφία που επικρατεί στο κλασικό ελληνικό σχολείο».
Τέλος, η εκπρόσωπος των μετεκπαιδευόμενων νηπιαγωγών του τμήματος Ειδικής Αγωγής Ρεθύμνου, κ. Καίτη Ρεμπατσουλέα, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία διοργάνωσης του χριστουγεννιάτικου παζαριού υπογραμμίζοντας παράλληλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή το Ειδικό Νηπιαγωγείο.
«Τα έσοδα από το παζάρι θα τα διαθέσουμε για την αγορά παιδαγωγικού υλικού για το Ειδικό Νηπιαγωγείο, το οποίο δυστυχώς έχει πάρα πολλές ελλείψεις», ανέφερε η ίδια, τονίζοντας πως η προσφορά των συναδέλφων της είναι πολύ σπουδαία αλλά δεν υπάρχει η σωστή υποδομή για να μπορούν να κάνουν τα μέγιστα. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, εκτός από το πρόβλημα έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζει το Ειδικό Νηπιαγωγείο, υπάρχει σοβαρή έλλειψη υλικού τόσο σε παιχνίδια, σε βιβλία αλλά και σε οτιδήποτε άλλο έχουν ανάγκη αυτά τα παιδιά έτσι ώστε να μπορούν να δουλέψουν.
«Αυτά τα παιδιά έχουν φοβερές ανάγκες αλλά πρέπει όλοι μας να αναγνωρίζουμε ότι έχουν επίσης ειδικές ικανότητες και πρέπει να τους δώσουμε την ευκαιρία να τις αναδείξουν», πρόσθεσε τέλος η ίδια.
Λ.Σ.
Η Ειδική Εκπαίδευση ?στο μικροσκόπιο?
