27.4 C
Chania
Παρασκευή, 11 Ιουλίου, 2025

Προβολή των αρετών του κρητικού ελαιολάδου

Ολο και περισσότεροι άνθρωποι από τη Γερμανία έως την Κίνα δοκιμάζουν το ελαιόλαδο ανακαλύπτοντας παράλληλα την κρητική κουζίνα. Ωστόσο, απομένουν να γίνουν ακόμα πολλά βήματα έτσι ώστε το κρητικό ελαιόλαδο να βρει τη θέση που του αξίζει στο εξωτερικό.   
Στο πλαίσιο των προσπαθειών που γίνονται για την καλύτερη προβολή του ελαιολάδου  βρέθηκαν χθες στα Χανιά δημοσιογράφοι από δέκα διαφορετικές χώρες προκειμένου να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου, να δοκιμάσουν το κρητικό λάδι αλλά και να επισκεφθούν σύγχρονες μονάδες παραγωγής, τυποποίησης και εμπορίας του.
Οι δημοσιογράφοι φιλοξενούνται στο πλαίσιο της τριήμερης διαδραστικής ενημέρωσης για την προώθηση του ελαιολάδου σε εθνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης, που διοργανώνουν το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο, το Κρητικό Σύμφωνο Ποιότητας και το Ινστιτούτου Υποτροπικών και Ελιάς.
Οι δημοσιογράφοι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Κίνα, την Ινδία, τη Ρωσία, τη Σουηδία, τη Γαλλία, τη Μ. Βρετανία και τη Γερμανία, χθες το πρωί ενημερώθηκαν στο Ινστιτούτο Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς από τον δρα Ι. Μετζιδάκη για την παραγωγή του ελαιολάδου και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά του, από τον δρα Ε. Στεφανουδάκη για τα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου και από τον καρδιολόγο δρα Μιχάλη Μπονοτάκη για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου σε θέματα που αφορούν την υγεία.  
Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Υποτροπικών Φυτών και Ελιάς, κ. Κώστας Χαρτζουλάκης, επεσήμανε σχετικά ότι, μεταξύ άλλων, στόχος των συγκεκριμένων πρωτοβουλιών είναι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι εργάζονται σε μεγάλης κυκλοφορίας περιοδικά ή εφημερίδες, τα οποία ασχολούνται με τη διατροφή, να γνωρίσουν το κρητικό ελαιόλαδο και στη συνέχεια να μεταφέρουν τις εμπειρίες τους στις χώρες τους. «Ήδη ορισμένοι δημοσιογράφοι είναι αρκετά ενήμεροι για τα θέματα του ελαιολάδου μια και έχουν επισκεφθεί άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Τυνησία και το Μαρόκο. Αυτό συνεπώς που θέλουμε να αναδείξουμε είναι η διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στο κρητικό και στα άλλα ελαιόλαδα, ώστε αυτή να φτάσει στον καταναλωτή και επομένως να έχουμε την προστιθέμενη αξία που πρέπει να πάρει το κρητικό ελαιόλαδο», υπογράμμισε ο κ. Χαρτζουλάκης.  
Μετά την ενημέρωση οι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν εδέσματα που παρασκευάστηκαν με ελαιόλαδο, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν το Μουσεία Ελιάς των Βουβών. Επίσης, στο πλαίσιο του προγράμματος είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τη συλλογή ελαιοκάρπου στο χωράφι και να επισκεφθούν σύγχρονες μονάδες παραγωγής και τυποποίησης.
Δημ. Μαρ.

Από τη Γερμανία έως την Κίνα
´Το ελαιόλαδο είναι θα λέγαμε ένα νέο προϊόν για τη γερμανική κουζίνα και έχει συνδεθεί με ένα είδος λάιφ στάιλ που σχετίζεται με τον σύγχρονο μεσογειακό τρόπο ζωής´, ανέφερε, μιλώντας στα τοπικά μέσα, ο Γερμανός δημοσιογράφος Kersten Wetenkamp και συνεχίζοντας τόνισε ότι οι ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου είναι πλέον αρκετά γνωστές στη Γερμανία.
«Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πλέον τους αρέσει να χρησιμοποιούν ελαιόλαδο για λόγους υγείας. Βέβαια είναι λίγο δύσκολο να χρησιμοποιηθεί το ελαιόλαδο στην παραδοσιακή μας κουζίνα διότι οι παλιοί δεν το χρησιμοποιούσαν. Γι? αυτό νομίζω ότι σήμερα χρειαζόμαστε καλές συνταγές από καλούς σεφ που θα διαφημίσουν μέσα από τα Μέσα Ενημέρωσης και την τηλεόραση τη χρησιμοποίηση ελαιολάδου αντί για βούτυρο», συμπλήρωσε ο κ. Wetenkamp διευκρινίζοντας ότι η χρήση που γίνεται μέχρι στιγμής στο ελαιόλαδο δεν αφορά τόσο την καθημερινή κουζίνα αλλά κάποιες συνταγές μεσογειακών φαγητών.
Από την πλευρά του ο Κινέζος δημοσιογράφος Ye Jun επεσήμανε ότι όλο και περισσότεροι άνθρωποι στη χώρα του πειραματίζονται με τη χρήση του ελαιολάδου. «Οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να το χρησιμοποιούν και να πειραματίζονται με αυτό σε συνδυασμό με την κινεζική κουζίνα. Οι Κινέζοι έχουν συνδέσει το ελαιόλαδο με τη δυτική κουζίνα, ωστόσο, σε κάποια σύγχρονα κινέζικα εστιατόρια  παρασκευάζουν παραδοσιακά φαγητά με χρήση ελαιολάδου», σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Jun. 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα