Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Τι να κάνω για τα καρκινώματα στις ελιές μου;
Η καρκίνωση, γνωστή και ως φυματίωση ή καρκίνος της ελιάς είναι μια σοβαρή ασθένεια που προσβάλλει την ελιά Η καρκίνωση είναι διαδεδομένη σε όλες τις ελαιοκομικές περιοχές της χώρας, προκαλεί μειωμένη ζωτικότητα και παραγωγή των ελαιόδεντρων. Το κύριο σύμπτωμα της ασθένειας της καρκίνωσης στα ελαιόδεντρα αυτής είναι η εμφάνιση μικρών σφαιρικών όγκων, των φυμάτιων, τα  καρκινώματα που εμφανίζονται κυρίως κατά μήκος των νεαρών κλάδων αλλά και των πιο ηλικιωμένων, ακόμη και στον κορμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την ξήρανση μικρών και μεγάλων κλαδιών και σπανιότερα την ξήρανση ολόκληρου δένδρου. Για την αντιμετώπιση της ασθένειας, ψεκάζουμε προληπτικά με χαλκούχα σκευάσματα για απολύμανση από το παθογόνο μετά από παγετό και χαλάζι, ή μετά το ράβδισμα ή το κλάδεμα της ελιάς. Επίσης, αφαιρούμε και καίμε τα άρρωστα κλαδιά σε περίπτωση προσβολής των ελαιοδέντρων, ενώ απομακρύνουμε με κοφτερό μαχαίρι τα καρκινώματα πάνω στον κορμό και στους βραχίονες.

fytema-kladema-ampeliouΠοιοι είναι οι βασικοί στόχοι στο κλάδεμα του αμπελιού;
Το κλάδεμα του αμπελιού αποτελεί την σημαντικότερη ετήσια καλλιεργητική εργασία που πραγματοποιεί ο αμπελουργός. Το κλάδεμα του αμπελιού διακρίνεται σε κλάδεμα διαμόρφωσης που πραγματοποιείται τα πρώτα χρόνια ζωής του αμπελιού και αποσκοπεί στη διαμόρφωση του σχήματος του αμπελιού και στο κλάδεμα καρποφορίας που αποσκοπεί στην ρύθμιση της βλάστησης και της καρποφορίας του αμπελιού. Κατάλληλη εποχή για το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού είναι από τα μέσα Ιανουαρίου ως τις αρχές Μαρτίου. Κατά το κλάδεμα καρποφορίας του αμπελιού, στοχεύουμε, αφενός, στη διατήρηση του σχήματος μόρφωσης του αμπελιού και, αφετέρου, να ισορροπήσουμε την παραγωγή με τη βλάστηση του, λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, την ευρωστία και την ποικιλία του αμπελιού. Βασική επιδίωξη πέραν της εξασφάλισης μιας καλής παραγωγής είναι και η βελτίωση της ποιότητας, τόσο σε επίπεδο μεγέθους και πυκνότητας των ραγών (οι καρποί του αμπελιού), όσο και περιεκτικότητας σακχάρων και οξέων.

αναναςΑληθεύει ότι μπορώ να φυτέψω ανανά μέσα στο σπίτι;
Ο ανανάς αν και μας θυμίζει μακρινές τροπικές περιοχές, όπως η Χαβάη, μπορεί να καλλιεργηθεί εύκολα σε γλάστρα μέσα στο σπίτι, στο μπαλκόνι αλλά και στον κήπο μας. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, ακόμη και για τους πιο αρχάριους. Προμηθευόμαστε ένα ώριμο φρούτο ανανά, μια γλάστρα, εμπλουτισμένο φυτόχωμα και είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε εξωτικές καλλιέργειες στο σαλόνι μας
Παίρνουμε τον ανανά και κόβουμε το πάνω μέρος των φύλλων μαζί με 2-3 εκατοστά σάρκας. Αφού καταναλώσουμε και απολαύσουμε την υπόλοιπη σάρκα (το εδώδιμο μέρος δηλαδή), στη συνέχεια αφαιρούμε περιφερειακά τα κάτω φύλλα του ανανά μέχρι ένα ύψος 3-4 εκατοστών από τη βάση του. Από αυτό το σημείο διαφαίνεται ένας δακτύλιος υποτυπωδών ριζιδίων από το οποίο θα αναπτυχθεί το ριζικό σύστημα του ανανά. Γεμίζουμε με βρεγμένο φυτόχωμα τη γλάστρα μας και φυτεύουμε το κομμάτι του ανανά μέχρι ένα βάθος 3-4 εκατοστών ώστε τα ριζίδια του ανανά να βρίσκονται μέσα στο φυτόχωμα. Τοποθετούμε τον ανανά με τη γλάστρα σε φωτεινή θέση μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι μας. Οι ρίζες του ανανά σταδιακά θα αναπτύσσονται μέσα στο βρεγμένο χώμα.

πριμουλαΤι καλλωπιστικά φυτά να φυτέψω αυτή την εποχή στις ζαρντινιέρες μου;
Επιλέξτε την πρίμουλα, πολυετές ποώδες λουλούδι που δίνει τα υπέροχα άνθη του μέσα στο καταχείμωνο από τέλη Δεκέμβρη έως Μάιο και φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες, αλλά και στον κήπο για να δημιουργήσει εντυπωσιακές χρωματικές συνθέσεις. Το όνομά της, που προέρχεται από τα λατινικά, επιβεβαιώνει και χαρακτηρίζει την πρώιμη ανθοφορία της. Η πρίμουλα χαρακτηρίζεται από μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, μπλε, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί και δίχρωμες ποικιλίες. Στα περισσότερα είδη πρίμουλας το ύψος και η διάμετρος κυμαίνεται μέχρι 30 εκατοστά. Επιλέγουμε θέσεις προστατευμένες από τον μεσημεριανό ήλιο, καθώς η πρίμουλα χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και υγρασία για να ευδοκιμήσει. Επίσης, τα ζεστά ή ψυχρά ρεύματα αέρα συντελούν στην ξήρανση των φύλλων και των λουλουδιών της πρίμουλας.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα