Με λαμπρότητα άρχισαν χθες στα Χανιά οι εκδηλώσεις για τα δέκα χρόνια από τη σύσταση του Ιδρύματος ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´ και της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Φίλιππου Πετσάλνικου.
Χθες το απόγευμα πραγματοποιήθηκε πανηγυρική εκδήλωση στο Μέγαρο Μητροπολίτης Ειρηναίος Γαλανάκης, στη Χαλέπα, παρουσία του προέδρου της Βουλής, ενώ νωρίτερα προηγήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και των ιδρυτικών μελών του Ιδρύματος υπό την προεδρία του κ. Πετσάλνικου.
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος, κ. Νίκος Παπαδάκης, παρουσίασε τους σημαντικότερους σταθμούς της δεκαετούς πορείας του Ιδρύματος. Στους μελλοντικούς στόχους του Ιδρύματος αναφέρθηκαν η κα Ελένη Γαρδίκα – Κατσιαδάκη, διευθύντρια ΚΕΙΝΕ Ακαδημίας Αθηνών και επιστημονική σύμβουλος του Ιδρύματος, η κα Αργυρώ Βατσάκη, ιστορικός και η κα Χαρά Αποστολάκη, αρχειονόμος – βιβλιοθηκονόμος, ενώ διαβάστηκε μήνυμα του προέδρου του Ιδρύματος για την επέτειο της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα. Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του προέδρου της Βουλής.
Όπως επεσήμανε ο κ. Πετσάλνικος: ´Η Ένωση υπήρξε το θετικό επιστέγασμα των επί σειρά ετών αγώνων του κρητικού λαού, που είδε τελικά το όνειρό του να γίνεται πραγματικότητα με ένα μεγάλο μερίδιο της επιτυχίας να πιστώνεται στην κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία του 20ού αιώνα, τον Ελευθέριο Βενιζέλο´.
ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ´ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ Κ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ´
´Η δημιουργία πριν από δέκα χρόνια του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» αποτελούσε τον ελάχιστο φόρο τιμής σε αναγνώριση της προσφοράς του ευπατρίδη πολιτικού αλλά και ηθικό μας χρέος απέναντι στην κοινωνία και κυρίως τη νέα γενιά.
Η πλούσια πνευματική δράση του Ιδρύματος διατηρεί ζωντανή την ιστορική μας μνήμη φωτίζοντας ιδιαίτερα μία πολυτάραχη και ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο της ιστορίας της νεότερης Ελλάδας, τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα. Πέραν αυτής της βασικής αποστολής, της ανάδειξης δηλαδή της ζωής και του έργου του Ελευθέριου Βενιζέλου στην εποχή του, το Ιδρυμα συμβάλλει στην πολιτιστική ζωή του τόπου και με άλλες καινοτόμες ιδέες, τις οποίες υλοποιεί με τη συμπαράσταση της Βουλής των Ελλήνων. Από την αρχή της λειτουργίας του, εξάλλου, το Ιδρυμα τέθηκε υπό την αιγίδα της Βουλής, λόγω της σπουδαιότητας του έργου του. Εύχομαι να συνεχίσει την προσφορά του το Ιδρυμα για πολλά ? πολλά χρόνια και διαβεβαιώνω ότι θα εξακολουθήσει να έχει τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων´.
ΕΛ. ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ: ´Κράμα κρητικής ρωμαλέας ψυχής´
Ο ίδιος χαρακτήρισε ως ενδιαφέρουσα πρόκληση το να μιλήσει κανείς για τον Ελευθέριο Βενιζέλο τονίζοντας ότι: ´Είναι αξιοσημείωτο ότι εβδομήντα τέσσερα χρόνια μετά τον θάνατό του τα στοιχεία της προσωπικότητας, της φιλοσοφίας, της σκέψης του εκπλήσσουν για τη διαχρονικότητά τους και για τα διδάγματα που παρέχουν σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα. Προσωπικότητα πολυσχιδής, ο Βενιζέλος υπήρξε ένα πρωτοφανές κράμα κρητικής ρωμαλέας ψυχής με αυτοπεποίθηση και ταυτόχρονα με μεγάλη πίστη στις δυνάμεις του λαού μας´.
´Ονειροπόλος και πραγματοποιός´
´Οξυδερκής, οραματιστής, αισιόδοξος διακρινόταν από αφοσίωση στους πολιτικούς στόχους του. Γεννημένος σε έναν πολύπαθο, υπόδουλο αλλά περήφανο τόπο, ξεκίνησε ως επαναστάτης για να βοηθήσει την Κρήτη να απαλλαγεί από την ξένη κυριαρχία. Ο γέρος της Δημοκρατίας, ο Γεώργιος Παπανδρέου, τον χαρακτήριζε «ονειροπόλο και πραγματοποιό». Πράγματι ο Βενιζέλος συνδύαζε τη θεωρία με την πράξη, το όνειρο με τον ρεαλισμό´, τόνισε ο κ. Πετσάλνικος.
´Ο αριστοτέχνης της επίτευξης του εφικτού´
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, επεσήμανε ότι ο όρος «βενιζελισμός» συμπυκνώνει ένα μίγμα οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής που ανέταξε τη χώρα.
´Ο Βενιζέλος προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης της χώρας, σε τομές στην παιδεία και την αγροτική παραγωγή, στα συνδικάτα και στις συνθήκες εργασίας. Αφιερώθηκε στην προσπάθεια για την έξοδο της χώρας από την καχεξία, καταστρώνοντας και υλοποιώντας ένα τεράστιο πολιτικό και κοινωνικό πρόγραμμα. Στόχος του ήταν παράλληλα να καταστήσει την Ελλάδα ισότιμο εταίρο και συνομιλητή στο ευρωπαϊκό και διεθνές διπλωματικό στερέωμα. Αρχές του 20ού αιώνα και μέσα σε αντίξοες συνθήκες που δημιουργούνται από εθνοκεντρικές τάσεις και ιμπεριαλιστικές διαθέσεις, ο Έλληνας πολιτικός χάρη στην αδιαμφισβήτητη διπλωματική του δεξιοτεχνία, πέτυχε να βγάλει τη χώρα από την ηττοπάθεια. Κατάφερε να αυξήσει τα εδαφικά όρια της Ελληνικής Επικράτειας, διπλασιάζοντας την έκτασή της και τον πληθυσμό, αποκαθιστώντας την τρωθείσα εθνική υπερηφάνεια και το πληγωμένο γόητρο από την ξένη κατοχή. Καταγράφηκε δικαίως ως ο αριστοτέχνης της επίτευξης του εφικτού´, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.
´Κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία
του 20ού αιώνα´
´Πάνω από όλα ο χαρισματικός πολιτικός εμφύσησε στους πολίτες την αισιοδοξία για το μέλλον, μετέτρεψε το δικό του όραμα και πάθος σε κοινό κτήμα και όνειρο του ελληνικού λαού, οδήγησε από τον φόβο και την ανασφάλεια στην πίστη για τις δυνάμεις τους. Αυτό τον καθιστά εξάλλου πραγματικό εθνικό ηγέτη. Όπως κάθε μεγάλος άνδρας έκανε και λάθη, που όμως είχε τη δύναμη να παραδεχθεί, αποδεικνύοντας το μεγαλείο της αυτογνωσίας και της μετριοπάθειας, της σύνεσης και της προσαρμογής στις καταστάσεις´, ανέφερε ο κ. Πετσάλνικος.
Και πρόσθεσε: ´Η σημασία της προσωπικότητας του Βενιζέλου είναι ανεκτίμητη, η εθνική προσφορά του καθοριστική για το μέλλον της χώρας. Στη συνείδηση των περισσοτέρων Ελλήνων πολιτών έχει καταγραφεί ως η κορυφαία πολιτική φυσιογνωμία του 20ού αιώνα. Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι και σήμερα, 74 χρόνια μετά τον θάνατο του, η προσωπικότητα του Ελευθερίου Βενιζέλου εξακολουθεί να προκαλεί το ενδιαφέρον και να συγκινεί γενιές που δεν έζησαν την εποχή του, δεν έχουν άμεσες προσλαμβάνουσες παραστάσεις. Αποτελεί για όλους παράδειγμα ότι δεν πρέπει να δειλιάζουμε μπροστά στις προκλήσεις, να μην υποχωρούμε εξαιτίας του τιμήματος που πιθανόν να πληρώσουμε. Οι στόχοι για να εκπληρωθούν απαιτούν πίστη, αισιοδοξία και θάρρος´.
´Φωτεινό παράδειγμα´
´Σήμερα η χώρα μας μπορεί να αντλεί από το φωτεινό παράδειγμα του Ελευθερίου Βενιζέλου. Χρειάζεται να ακολουθήσουμε το όραμα και να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία. Από πολλούς η παρούσα οικονομική κρίση παρομοιάζεται με την κρίση του 1929. Τότε η διαύγεια, η ευστροφία, η διορατικότητα και οι υποδομές που δημιούργησε ο μεγάλος πολιτικός για την αναμόρφωση της χώρας, περιόρισαν σε μεγάλο βαθμό τις επαχθείς συνέπειες.
Και τώρα χρειάζονται οι μεγάλες αποφάσεις, οι μεγάλες ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις.
Η ενότητα, η συνεννόηση, η συνεργασία στρώνουν το μοναδικό μονοπάτι που πρέπει να ακολουθήσουμε.
Η αξία της «κατάθεσης ψυχής» του Βενιζέλου σε όφελος της πατρίδας μας, το πάθος του μας δείχνει και σήμερα τον δρόμο.
Η ελπίδα, η αισιοδοξία και η θέληση είναι τα εφόδιά μας, η σκληρή δουλειά και η αφοσίωση στον στόχο μας είναι τα μέσα για να ανατάξουμε τη χώρα μας. Μπορούμε, και πρέπει να το επιτύχουμε´, κατέληξε.
Το ´παρών´ στην εκδήλωση έδωσαν ο αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, ο Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο εκλεγμένος περιφερειάρχης Κρήτης κ. Στ. Αρναουτάκης, ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απ. Βουλγαράκης, ο εκλεγμένος δήμαρχος Χανίων κ. Μ. Σκουλάκης, οι βουλευτές κ. Ε. Δαμιανάκης, Σ. Βαλυράκης, Χ. Μαρκογιαννάκης κ.ά.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση έστειλαν οι: πρώην πρωθυπουργός Κων. Μητσοτάκης, πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο βουλευτής Β? Αθηνών Π. Ευθυμίου, ο εγγονός του Ελευθερίου Βενιζέλου και η σύζυγος του Ελευθέριος και Λίλη Βενιζέλου, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Όθωνας, ο βουλευτής Ηρακλείου Μ. Στρατάκης, η νομάρχης Ηρακλείου Ε. Σχοιναράκη, ο διευθυντής του Ιδρύματος ´Ανδρέας Παπανδρέου´ Δημήτρης Γέμελος.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στον καθοριστικό ρόλο του προέδρου του Ιδρύματος Ειρηναίου Γαλανάκη και στο Κοινωφελές Ιδρυμα ´Αγία Σοφία´, στην προεργασία και στις προετοιμασίες για τη σύσταση του Εθνικού Ιδρύματος ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´ κ.ά.
Ο κ. Παπαδάκης αναφέρθηκε στον τότε μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου και νυν αρχιεπίσκοπο Κρήτης κ. Ειρηναίο, στον πρώην νομάρχη Γιώργο Κατσανεβάκη και στον πρώην δήμαρχο Χανιων Γιώργο Τζανακάκη, στον πρώην πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου κ. Γ. Πισσαδάκη, στους τότε βουλευτές Χανίων Σήφη Βαλυράκη, Σήφη Μιχελογιάννη, Μανώλη Σκουλάκη και Χρήστο Μαρκογιαννάκη, που αποτέλεσαν την επιτροπή που επισκέφθηκε τον τότε πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη και πρότεινε να υιοθετήσει η Βουλή την ψήφιση νόμου για τη σύσταση του Εθνικού Ιδρύματος ´Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος´. Ακόμη αναφέρθηκε στην προσφορά του πρώην πρωθυπουργού κ. Κων. Μητσοτάκη και του πρώην βουλευτή Νίκου Χριστοδουλάκη, ο οποίος, όταν ήταν υπουργός Οικονομίας, αποφάσισε την αγορά της οικίας του Ελ. Βενιζέλου και την παραχώρησή της στο Ίδρυμα.
Όπως επίσης στον βουλευτή Ευτύχη Δαμιανάκη και στους πρώην βουλευτές Στέλιο Νικηφοράκη και Μανούσο Βολουδάκη.
Ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος επεσήμανε τη βοήθεια των μετέπειτα προέδρων της Βουλής και των ιδρυτικών μελών του Ιδρύματος, ενώ αναφέρθηκε στη συνεργασία του Δ.Σ., στον καθοριστικό ρόλο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ιδρύματος και στον Σύλλογο Φίλων του Ιδρύματος.
Ειδική μνεία ο κ. Παπαδάκης έκανε στους απερχόμενους αντιπροέδρους του Ιδρύματος, νομάρχη Χανίων Γρηγόρη Αρχοντάκη και δήμαρχο Χανίων Κυριάκο Βιρβιδάκη.
Επίσης, ιδιαίτερη αναφορά έγινε στους ευεργέτες του Ιδρύματος Εμμ. Μιχαηλάκη και Δαμ. Μιχαηλάκη, Αντώνη και Ευαγγελία Διαματάρη, εκδότες του Εθνικού Κήρυκα της Νέας Υόρκης, όπως και στην οικογένεια Κλέαρχου Μαρκαντωνάκη. Παράλληλα ο κ. Παπαδάκης ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Βουλής για τη μακροχρόνια συνεργασία που έχει αναπτυχθεί όλα αυτά τα χρόνια μεταξύ Ιδρύματος και Βουλής. Επίσης, ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας και αναφέρθηκε ονομαστικά στους προηγηθέντες υπουργούς, όπως και στην υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Αννα Διαμαντοπούλου, το Ιδρυμα ´Σταύρος Νιάρχος´, την Περιφέρεια Κρήτης κ.ά.
Η ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ
Νωρίτερα στις 6 το απόγευμα προηγήθηκε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και των ιδρυτικών μελών του Ιδρύματος, υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου.
Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή έχει θέσει υπό την αιγίδα της το Ιδρυμα και ο εκάστοτε πρόεδρος της Βουλής είναι επίτιμος πρόεδρος του Ιδρύματος και προεδρεύει στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου.
ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΙΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ
Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Χανιά ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος, επισκέφθηκε χθες το πρωί την οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χαλέπα προκειμένου να ξεναγηθεί.
Σε δηλώσεις του στα Μ.Μ.Ε., ο κ. Φίλιππος Πετσάλνικος, τόνισε : ´Είναι μεγάλη και η συγκίνηση που μου δίνει η επίσκεψη αυτή στην οικία του Ελευθερίου Βενιζέλου, σ? έναν χώρο συνδεδεμένο με την ιστορία της πατρίδος μας, με αγώνες και τις προσπάθειες ενός πολιτικού άνδρα που έβαλε τη σφραγίδα του περισσότερο από κάθε άλλο στον 20ό αιώνα σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, την πορεία της Ελλάδας, την πορεία του ελληνισμού, τον Ελευθέριο Βενιζέλο. Μου δόθηκε σήμερα η δυνατότητα ως προέδρου, πρώτου Μακεδόνα προέδρου της Βουλής από τη σύσταση του νεοελληνικού κράτους, να επισκεφθώ αυτόν τον ιστορικό χώρο. Τον Βενιζέλο δεν τον ξεχνάτε εσείς στην Κρήτη αλλά δεν τον ξεχνάμε κι εμείς στην υπόλοιπη Ελλάδα. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας τιμάται η μνήμη αυτού του πολιτικού άνδρα και με τις γενιές που δεν έζησαν τον Βενιζέλο, δεν έζησαν δηλαδή την εποχή του και αυτό είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον και συγκλονιστικό´.
Σήμερα, ο πρόεδρος της Βουλής θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την επέτειο της Ενωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, που οργανώνουν η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων και ο Δήμος Χανίων.