30.1 C
Chania
Πέμπτη, 10 Ιουλίου, 2025

Μολυσμένες ζώνες

Δεν έχει τέλος η καταστροφή των φοινίκων της Κρήτης από το ´κόκκινο σκαθάρι´. Από το φοινικόδασος του Βάι μέχρι τους φοίνικες του Νομού Χανίων ο κίνδυνος είναι υπαρκτός.
Το πρόβλημα έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις και γι? αυτόν τον λόγο με απόφασή τους προ ημερών, ο νομάρχης Χανίων Γρηγόρης Αρχοντάκης και ο αρμόδιος αντινομάρχης Χαρ. Κουκιανάκης, χαρακτήρισε ως μολυσμένες ζώνες τις περιοχές των Δήμων Χανίων, Πλατανιά, Βουκολιών, Κολυμπαρίου και Νέας Κυδωνίας.
Στην απόφαση, την οποία έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χανίων, ο νομάρχης αποφάσισε συγκεκριμένα, σχετικά με την εξάπλωση του εντόμου Rynchophorus ferrugineus (ρυγχοφόρος των φοινικοειδών):
– Ορίζει τις ζώνες:
1. Την περιοχή που καλύπτει ο Δήμος Πλατανιά ως μολυσμένη ζώνη.
2. Την περιοχή που καλύπτει ο Δήμος Βουκολιών ως μολυσμένη ζώνη.
3. Την περιοχή που καλύπτει ο Δήμος Κολυμπαρίου ως μολυσμένη ζώνη.
4. Την περιοχή που καλύπτει ο Δήμος Χανίων ως μολυσμένη ζώνη.
5. Την περιοχή που καλύπτει ο Δήμος Νέας Κυδωνιάς ως μολυσμένη ζώνη.
Την περιοχή, που ορίζεται από τα όρια των παραπάνω Δήμων και σε πλάτος 10 χιλιομέτρων περιμετρικά ως ζώνη απομόνωσης. Σκοπός της οριοθέτησης είναι η αποφυγή της εξάπλωσης του επιβλαβούς εντόμου στις μη προσβεβλημένες περιοχές.
– Στη μολυσμένη ζώνη οι κάτοχοι των προσβεβλημένων φυτών θα πρέπει:
? Να γνωστοποιούν άμεσα στη Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης κάθε περιστατικό προσβολής (ενέργεια που θα πρέπει να γίνεται σ? οποιοδήποτε σημείο του Νομού κι αν παρουσιαστεί προσβολή).
? Υπό την επίβλεψη της Υπηρεσίας να κόβουν τα ασθενή δέντρα (σε απόσταση εάν είναι δυνατόν μεγαλύτερη των 2 μέτρων από την κορυφή του κορμού) και στη συνέχεια τα φυτά να μεταφέρονται σε κατάλληλους χώρους είτε, αφού τοποθετηθούν μέσα σε κλειστούς περιέκτες (π.χ. κοντέινερ) είτε, αφού καλυφθούν με πολύ πυκνό δίχτυ (διαμέτρου οπής < mm) και: να τα θάβουν σε βάθος μεγαλύτερο των 2 μέτρων -οι χώροι αυτοί θα εγκρίνονται από την αρμόδια Υπηρεσία- ή να τα καίνε άμεσα. Επειδή, η καύση των φοινικοειδών γίνεται πολύ δύσκολα, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην μένουν άκαυστα τεμάχια, που θα περιέχουν μορφές του εντόμου.
Ακόμα στην απόφαση αναφέρεται:
´Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί διασπορά των διαφόρων μορφών του ρυγχοφόρου στον περιβάλλοντα χώρο, έτσι που να μην βοηθείται η εξάπλωση της προσβολής. Πάντα κατά τη διαδικασία κοπής συλλέγονται όλα τα έντομα που έχουν διασπαρθεί.
Εφόσον ενδείκνυται μπορεί να γίνει χρήση ενός εγκεκριμένου εντομοκτόνου στο κομμένο φυτό, στα κομμένα τεμάχια του φυτού και στον χώρο γύρω από τη θέση κοπής, όπως και προληπτικά στον χώρο διατήρησης φοινικοειδών (υπό την επίβλεψη γεωπόνου και λαμβάνοντας όλα τα μέτρα ασφαλείας).
Σε όλες τις παραπάνω ζώνες: Απαγορεύεται η διακίνηση φοινικοειδών από τις παραπάνω ζώνες προς άλλες περιοχές. Η διακίνηση των φοινικοειδών θα γίνεται μετά από έγκριση της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού θα ακολουθείται η διαδικασία: α) τα φυτά να είναι για δύο έτη πριν τη μετακίνησή τους τοποθετημένα σε χώρο με πλήρη φυσική προστασία (δικτυοήπια με οπές 1 mm, με διπλές εισόδους και φερομονικές παγίδες), β) κατά τις επίσημες επιθεωρήσεις που θα διενεργούνται τουλάχιστον κάθε τρεις μήνες να μην έχουν παρατηρηθεί ενδείξεις παρουσίας του εντόμου και γ) να συνοδεύονται απαραίτητα από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο (όπως ισχύει εξάλλου για όλες τις περιοχές).
Απαγορεύεται η τοποθέτηση παγίδων (φερομόνης – καϊρομάνης) σε περιοχές όπου δεν έχει διαπιστωθεί η παρουσία του Rhynchophorus ferrugineus (ρυγχοφόρος των φοινικοειδών), επειδή προσελκύουν το έντομο.

Εντομο ξηραίνει
δάση πεύκης

Η Διεύθυνση Δασών Χανίων ανακοίνωσε ότι λόγω των προβλημάτων ξήρανσης που έχουν εμφανιστεί στα τεχνητά ή φυσικά δάση πεύκης αλλά και σε μεμονωμένα δέντρα πεύκης του Νομού Χανίων, που οφείλεται στο μελιτοφόρο έντομο Marchalina Hellenica, απαγορεύεται αυστηρώς σύμφωνα με την 1/2008 Δασική Απαγορευτική Διάταξη η τεχνητή μετάδοση του εντόμου αλλά και ο εμβολιασμός όλων των ειδών πεύκης (χαλέπιος, τραχεία, κουκουναριά κ.λπ.) οπουδήποτε και αν αυτά φύονται εντός των ορίων του Νομού Χανίων. Η Διεύθυνση Δασών Χανίων θα ενεργεί ελέγχους καθημερινώς κυρίως σε περιοχές όπου υπάρχουν κυψέλες μελισσών και οι παραβάτες θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 268 παρ. 1 του Ν.Δ. 86/1969 (ΦΕΚ Α? 7/18-1-1969) και του άρθρου 19 της 33318/3028/11-12-1998 ΚΥΑ (ΦΕΚ Β? 12879/1998).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Χρήσιμα