ΡΕΘΥΜΝΟ
Είναι αδιαμφισβήτητο πως η ποικιλία χλωρίδας στην Κρήτη αποτελεί κόσμημα για το νησί προσφέροντας σημαντικά οφέλη τόσο στους επισκέπτες όσο και τους κατοίκους του. Τα βότανα και τα φυτά, που βρίσκονται σε κάθε γωνιά του νησιού, πλέον μπορεί κανείς να τα βρει συγκεντρωμένα στον Βοτανικό Κήπο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Στο πλαίσιο εκδήλωσης στο φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο ´Ξενία´, προχθές το απόγευμα, απονεμήθηκαν βραβεία στους διακεκριμένους επιστήμονες στον χώρο της Βοτανολογίας και της Βοτανικής κ. Werner Greuter, Δημήτριο Φοίτο, Γεωργία Καμάρη και Nicholas Turland. Στη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε επίσης παρουσίαση των αποτελεσμάτων του «Βιβλίου Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλούμενων φυτών της Ελλάδας».
Οι διακεκριμένοι βραβευθέντες επιστήμονες πρόκειται να αποτελέσουν τη συμβουλευτική επιτροπή του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης, ο οποίος βρίσκεται στο Πανεπιστήμιο του Γάλλου και στον χώρο του έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες σπάνια φυτά μερικά εκ των οποίων είναι και απειλούμενα είδη.
Η δημιουργία του Βοτανικού Κήπου αποτελεί μια προσπάθεια, που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια με στόχο την ανάδειξη, την έρευνα αλλά και την προστασία της χλωρίδας της Κρήτης. Μέσα από την ποικιλία φυτών που φιλοξενούνται στον χώρο του Βοτανικού Κήπου, όπως τόνισε ο πρύτανης του Π.Κ. κ. Ιωάννης Παλλήκαρης, οι φοιτητές και οι επιστήμονες θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν και να αναζητήσουν τρόπους προστασίας των φυτών αυτών, φέρνοντας παράλληλα κοντά το Πανεπιστήμιο με τον αγροτικό κόσμο και τους καλλιεργητές του Ρεθύμνου όπως επίσης και με τους μαθητές, οι οποίοι θα μπορούν να επισκέπτονται τον χώρο στο πλαίσιο εκπαιδευτικών εκδρομών.
Μάλιστα, ο ίδιος εστίασε στην πλούσια ποικιλία φυτών με φαρμακευτικές ιδιότητες που υπάρχουν στην Κρήτη σημειώνοντας πως ο Βοτανικός Κήπος στο μέλλον μπορεί να βοηθήσει την τοπική κοινωνία καθώς μπορεί να βελτιώσει την παραγωγή βοτάνων και πιθανώς αυτά να χρησιμοποιηθούν και από τη φαρμακοβιομηχανία.
Από την πλευρά της, στη διάρκεια του χαιρετισμού της η πρώην αντιπρύτανης κα Ιωάννα Γιατρομανωλάκη, σημείωσε πως «είναι σημαντικό να αναγράφονται σε ταμπέλες τα ονόματα των ανθρώπων που έχουν προσφέρει τα χωράφια τους για τη δημιουργία του Κήπου, στην περιοχή του Γάλλου», προσθέτοντας επίσης πως είναι αναγκαία η δημιουργία πεζοδρομίων για την πρόσβαση σε αυτόν.
ΠΛΟΥΣΙΑ Η ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ
ΤΗΣ ΧΛΩΡΙΔΑΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Στην πλούσια βιοποικιλότητα της χλωρίδας της Κρήτης αναφέρθηκε μιλώντας για τα αποτελέσματα του «Βιβλίου Ερυθρών Δεδομένων των Σπανίων και Απειλούμενων φυτών της Ελλάδας» η καθηγήτρια Βοτανικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών κα Καμάρη, η οποία χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα σημαντικό έργο για το Ρέθυμνο τη δημιουργία του Βοτανικού Κήπου.
«Είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό έργο για την πόλη, για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πολίτη, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει το περιβάλλον, γιατί η αρχή για να προστατέψουμε το περιβάλλον είναι να το γνωρίσουμε», υπογράμμισε η ίδια.
Αξίζει να σημειωθεί πως στο βιβλίο περιλαμβάνονται τριακόσια είδη φυτών, όμως, δεν καλύπτουν το σύνολο των φυτών που υπάρχουν στη χώρα και όπως τόνισε η κα Καμάρη «η έρευνα πρέπει να συνεχιστεί και είναι πολύ σημαντικό να μελετώνται αυτά τα φυτά, να βρίσκονται τρόποι να τα προστατεύσουμε, ώστε να τα γνωρίσει ο κόσμος και να τα αγαπήσει, κάτι που είναι ο καλύτερος τρόπος για να τα προστατεύσει».
Κοιτίδα γνώσεων
