Τη διαμαρτυρία τους για την τοποθέτηση υποσταθμού της ΔΕΗ δυτικά του επιπρομαχώνα Αγίου Δημητρίου, μερικές δεκάδες μέτρα από την οδό Κονδυλάκη, στην παλιά πόλη των Χανίων, εξέφρασαν χθες το μεσημέρι κάτοικοι και επιχειρηματίες της περιοχής.
Ο κ. Κώστας Ανωμεργιανάκης, επιχειρηματίας της περιοχής, μιλώντας στα «Χ.Ν.», ανέφερε ότι «μαζευτήκαμε εδώ για να διαμαρτυρηθούμε γι? αυτό το πράγμα, χωρίς καμία περιβαλλοντική μελέτη, χωρίς να μας ειδοποιήσουν, χωρίς να μας πουν το παραμικρό, μας το φέρανε και μας το βάλανε δίπλα στα εκκλησάκια μας. Σήμερα το πρωί το βάλανε, χωρίς να μας ρωτήσουν, έτσι, αυθαίρετα. Δεν ξέρουμε αν έχουν και άδεια από την Αρχαιολογία. Δεν ξέρουμε τίποτα. Ήρθε ο φύλακας της Αρχαιολογίας και μας είπε ότι δεν ξέρει αν έχει πάρει άδεια από την Αρχαιολογία. Ούτε υπάρχει συναίνεση από τους κατοίκους».
Από την πλευρά του, ο κ. Γρηγόρης Καλογιαννάκης, κάτοικος της παλιάς πόλης μας είπε ότι «την Κυριακή το βράδυ ήρθαν ξαφνικά εδώ και σκάβανε και ξεπατώσανε τα δέντρα. Ήταν ένα συνεργείο, με αυτοκίνητο του Δήμου. Ήταν όλοι ´κρυφοί´, δεν μιλούσε κανείς για το τι ακριβώς κάνανε. Σε ερώτησή μας αρνήθηκαν να μας ενημερώσουν. Λοιπόν, σήμερα τηλεφωνήσαμε στην Αρχαιολογία, ήρθαν από την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και μας εξήγησαν ότι είναι έργο πνοής και μελέτης και ότι έχουν γίνει όλα, από τον Δήμο. Τώρα που φεύγει» (σ.σ. η Δημοτική Αρχή) «μας άφησε το κερασάκι στην τούρτα, λες και μας έκανε επισκέψεις εδώ και πέρα. Φεύγει τώρα και μας φέρνει έναν καρκίνο στα σπίτια μας μέσα; Αυτό είναι αίσχος και ντροπή. Θα κινηθούμε όλοι μαζί, αποφασιστικά, και θα κάνουμε ασφαλιστικά μέτρα. Δεν πρόκειται από τα σπίτια μας να μας βγάλουνε. Θα φύγει αυτό. Από τα σπίτια μας δεν μας βγάζουνε».
Ο προϊστάμενος της 13ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Μιχάλης Ανδριανάκης, κληθείς από τα «Χ.Ν.» να διευκρινίσει τους λόγους για τους οποίους τοποθετήθηκε στο συγκεκριμένο σημείο ο υποσταθμός, υπογράμμισε ότι «θα εξυπηρετήσει ένα μεγάλο κομμάτι της παλιάς πόλης δεδομένου ότι υπάρχει τεράστιο πρόβλημα όσον αφορά την ηλεκτροδότησή της. Θετικό είναι επίσης ότι θα γίνει υπογείωση του δικτύου, καθώς μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει».
Ο κ. Ανδριανάκης σημείωσε, ακόμη, ότι «ο υποσταθμός τοποθετήθηκε με άδεια της Υπηρεσίας μας. Υποδείχθηκαν διάφορες θέσεις από τη ΔΕΗ με βάση τις ανάγκες του δικτύου και επιλέχθηκε αυτή, επειδή επηρεάζει λιγότερο κάποια μνημεία, όπως είναι οι οχυρώσεις. Το θέμα είναι ότι ο υποσταθμός έπρεπε να τοποθετηθεί κάπου σε αυτή την περιοχή, διότι υπάρχουν και κάποιες τεχνικές δεσμεύσεις».
Κληθείς να σχολιάσει τις ανησυχίες κατοίκων και καταστηματαρχών αναφορικά με την υγεία τους, ο κ. Ανδριανάκης απάντησε πως «δεν νομίζω ότι υπάρχει τέτοιο θέμα. Αυτά είναι λυμένα θέματα. Και οι άλλοι υποσταθμοί, σε άλλα σημεία της πόλης, όλοι είναι κοντά σε οικίες. Αυτά, όμως, είναι τεχνικά θέματα. Εμάς η αρμοδιότητά μας περιορίζεται μόνο στο πού υπάρχει μικρότερη ´βλάβη´ για τα μνημεία της παλιάς πόλης».
Σημειώνεται ότι τα «Χ.Ν.» αναζήτησαν τον αρμόδιο αντιδήμαρχο και πρόεδρο του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων Άρη Παπαδογιάννη προκειμένου να έχουμε τη θέση του για το θέμα, ωστόσο, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειές μας δεν κατέστη δυνατόν να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία.
Κάτοικοι κατά ΔΕΗ
