Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ξεκίνησαν οι περιπολίες της Frontex

Ορεστιάδα
Ξεκίνησαν από χθες τις περιπολίες στα ελληνοτουρκικά σύνορα του Εβρου, οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες της FRONTEX. Η παρουσίαση των ομάδων ταχείας αντίδρασης (RABIT) της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Φύλαξης Συνόρων, πραγματοποιήθηκε χθες στην Ορεστιάδα.
Η τελετή πραγματοποιήθηκε παρουσία της Επιτρόπου Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, Σεσίλια Μάλμστρομ, του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, του Γάλλου υπουργού Μετανάστευσης, Ερίκ Μπεσόν και του εκτελεστικού διευθυντή της Frontex, Ιλκα Λαΐτινεν.
Οι Ευρωπαίοι συνοριοφύλακες περιπολούν ήδη, μαζί με ελληνικές δυνάμεις, υπό ελληνικό συντονισμό και διοίκηση και με επικεφαλής Ελληνα αστυνομικό, στα ελληνοτουρκικά σύνορα και ειδικότερα στο χερσαίο τμήμα των συνόρων, έκτασης 12,5 χιλιομέτρων.
Πλήρως εξοπλισμένοι
Από τη συνολική δύναμη των 175 ανδρών, είχαν ήδη φτάσει μέχρι προχθές τα μεσάνυχτα στον Εβρο 155 άνδρες, από 16 χώρες -από τις 24 συνολικά που συμμετέχουν. Συνδράμουν στο έργο του ελέγχου της λαθρομετανάστευσης, με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, θερμικές κάμερες, ισχυρά κιάλια, σύγχρονα συστήματα ανίχνευσης και εντοπισμού, εναέρια (ελικόπτερο) και επίγεια μέσα (“βαν”, οχήματα, κ.ά.). Ιδιαίτερα, θα βοηθήσουν στην ταυτοποίηση των στοιχείων και της εθνικότητας των λαθρομεταναστών χωρίς χαρτιά και την καλύτερη διαχείρισή τους, καθώς η κάθε χώρα από την οποία προέρχονται διαθέτει και διαφορετική εμπειρία λαθρομετανάστευσης, σε σχέση με την εθνική κατανομή των παράνομων μεταναστών.
Την Πέμπτη, στο χερσαίο σύνορο με την Τουρκία (περιοχή Ορεστιάδας) έγιναν 115 συλλήψεις αριθμός έως και 50% μικρότερος, από τον συνήθη μέσο όρο στο ίδιο σημείο. Παρατηρήθηκε επίσης, αυτό το δεκαήμερο μείωση έως και 25% της διέλευσης παράνομων μεταναστών (2.100), σε σχέση με το προηγούμενο δεκαήμερο (2.700) γεγονός που εκτιμάται ως «καλό σημάδι» αναφορικά με το μήνυμα «αποθάρρυνσης», που έστειλε η ανακοίνωση της άφιξης της δύναμης. Ωστόσο, τα στοιχεία και ο χρόνος δεν επαρκούν για να εξαχθεί ακόμη ασφαλές συμπέρασμα, καθώς πρέπει να εξεταστούν και οι παραποτάμιες περιοχές του Εβρου.
Τους Ελληνες και τους Ευρωπαίους συνοριοφύλακες, επί τω έργω, επισκέφθηκαν σε περιοχή της Νέας Βύσσας , οι δύο υπουργοί και η επίτροπος της ΕΕ, συνοδευόμενοι από υπηρεσιακούς παράγοντες της ΕΛ.ΑΣ. και τους ευχήθηκαν επιτυχία στα καθήκοντά τους.
Στη συνέχεια, επισκέφθηκαν στρατιωτικό φυλάκιο της περιοχής κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα.
Ανάγκη γενικότερων λύσεων
«Εχουμε την ελπίδα ότι η αποστολή θα εκπληρώσει το έργο της. Διαθέτουμε ικανούς και έμπειρους άνδρες, εξαιρετικό τεχνολογικό εξοπλισμό και όλα τα μέσα. Η ανάπτυξη της δύναμης έγινε μέσα στον προβλεπόμενο χρόνο και ταχύτερα. Βεβαίως, ο έλεγχος των συνόρων, όσο εντατικός κι εάν είναι, αποτελεί μόνο ένα μέρος του προβλήματος, που έχει πολλές διαστάσεις και απαιτεί γενικότερες λύσεις», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Ιλκα Λαΐτινεν.
Σε ερώτηση δημοσιογράφων τόνισε ότι η αποστολή των RABIT «είναι προσωρινού χαρακτήρα, με χρονοδιάγραμμα, έως το τέλος του χρόνου». Σημείωσε επίσης, ότι η παρουσία της δύναμης φιλοδοξεί να συμβάλει στην κατεύθυνση «αποθάρρυνσης και αποτροπής» των λαθρομεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα από τον Έβρο, αλλά στέλνει επίσης μηνύματα σε όλες τις χώρες, “είτε είναι, είτε όχι, μέλη της ΕΕ να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους” για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο.
Το κλιμάκιο επισκέφθηκε στο Φυλάκιο του Εβρου, έναν από τους τέσσερις επίσημους καταυλισμούς υποδοχής και φιλοξενίας παράνομων μεταναστών, που έχει δημιουργήσει η ελληνική Πολιτεία και στις 3 μ.μ. δόθηκε συνέντευξη Τύπου στην Ορεστιάδα.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα